Tüp bebek tedavisi yeniden denenmek isteniyorsa, uzun bir müddet tedaviye ara verilmemelidir. Hastanın yaşı arttıkça, yumurtada da genetik bozulmalar görülmeye başlanır. Başarısız olan ilk tüp bebek denemesinin ardından, eğer ikincisi denenecek ise, aradan geçen zaman minimum 1 ay olmalıdır. Bir ayın ardından 2. Tüp bebek denemelerine yeniden başlanabilir. Vücut hazırlığından çok, ruhsal hazırlığa ihtiyaç duyulan bu dönem içerisinde, çiftlerin en az hasar ile ve en az stres ile tedaviyi atlatmaları gerekir.
Başarısız olunan tedavi eğer ilk deneme ise, çok fazla endişelenmek gereksiz olacaktır. Ancak diğer denemelerde de başarısızlık görülüyor ise, çeşitli ve farklı testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulur.
Her tüp bebek denemesinin ardından tekrarlanan tüp bebek denemelerinde, bir diğerinin yarısı kadar şans vardır. Elbette ki bu başarısızlıkların araştırılması yapılarak, gözden kaçmış olan çeşitli problemler tespit edilerek, buna göre hangi tedavi yolunun izlenmesi gerektiği belirlendiği zaman da, bu oranlar değişiklik gösterir.
Çocuk sahibi olmak isteyen eşlerin ilk olarak kromozom analizi, immünolojik araştırmaları yapılmalıdır. Eğer çiftlerden herhangi birinde bir problem ile karşılaşırsa, işte o zaman tüp bebek tedavisi sonucu edinilen embriyolar transfer edilmeden önce çeşitli testlerden geçmelidir. Yumurta elde etmede en önemli unsurlardan birisi, embriyo kalitesini artırabilmek amacı ile hangi yolun izleneceğidir. Elbette ki seçilecek olan sperm de, en az sağlıklı yumurta kadar önemlidir. Sperm seçiminde günümüz koşullarında kullanılan IMSI metodu kullanılabilir. Bütün bunlar 2. deneme için hamileliğe katkı sağlar.
Diğer tedaviler gibi, tüp bebek tedavisinde de her zaman başarı elde edebilmek mümkün değildir. Tüp bebekte elde edilen başarı oranlarını hesaplamak için, anne adayının yaşı en önemli etkenlerin içerisinde yer alır. Yaş arttıkça, başarı sağlama oranlarında düşüş olur. Başarısız tüp bebek tedavisinin en önemli nedeni, yaşın fazlası ile ilerlemiş olması ile beraber, yumurtalıklarda genetik bozuklukların ortaya çıkmasıdır. Ancak genç çiftlerde bile her şey yolunda gitse dahi, hamileliklerinde başarısızlık ile karşılaşılabilir. Bu gibi durumların sebebi şuan için açıklanamamaktadır. Ancak yeniden denenmesi gerekmektedir. Bu noktada önemli olan ilk denemenin başarısızlığının sebebini araştırmak ve ikinci yapılacak olan denemede daha dikkatli davranmaktır. Daha dikkatli bir şekilde araştırılarak yapılan ikinci deneme ile hamileliğin oluşması mümkün olabilir.
Başarısız tüp bebek için ilk sebep olarak embriyonun yapısında genetik bir bozukluğun olma ihtimali söz konusu olabilir. Laboratuvar ortamının uygun olmaması veya embriyonun çatlamasını gerektiren dış kabuğunun normalden daha kalın olmasından da kaynaklanabilmektedir.
İkinci sebep olarak ta, kadın rahminin içerisinde yer alan bir takım bozuklukların olması da, tüp bebek tedavisinde başarısızlığa sebep olabilmektedir. Ameliyat sonrası oluşan yapışıklıklar, kürtaj, bazı hastalıkların var olması, miyom, polip gibi rahim rahatsızlıkları veya bozuklukları embriyonun tutulmasını olumsuz açıdan etkileyebilmektedir.
Üçüncü bir neden olarak ise, bebek sahibi olma durumları bulunmayan kadınların nereedeyse büyük bir kısmında mevcut olan çikolata kistleri, tüpte görülen tıkanıklıklar, iltihap ve karın içi yapışıklıklarda embriyonun tutunmasını zorlaştırabilir.
Başarısız tüp bebek sonrası bu sebepler araştırma altına alınarak, problemin ne olduğu öğrenilmeli duruma göre de bir tedavi yöntemi planlanarak adaylara uygulanmalıdır. Düzenli bir şekilde yapılan testlerin dışında, problemin ne olduğunu öğrenebilmek amacı ile bir takım testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu testler ise;
Başarısız tüp bebek durumuna göre bu testler yapılarak, uygun olan bir tedavi yöntemi geliştirilir. Bu testler aynı zamanda tedavi edici fonksiyona da sahiptir. Tedavi yöntemleri izlenirken, aynı zamanda yardımcı olabilecek yöntemlerde kullanılmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir;
Tüp bebek uygulamalarında yapılan bütün denemeler, çiftleri her açıdan etkiler. Çiftler üzerinde oluşan en önemli etkisi ise, ruhsal açıdan çöküntü yaşamalarıdır. Tüp bebek denemelerinde hem çiftlerin hem de doktorların tek istediği şey, tedavinin sağlıklı bir bebek ile sonuçlanmasıdır. Ancak elde edilen sonucun başarısız olmasından en çok etkilenen kişi, anne adayıdır. Ruhsal çöküntünün dışında, çiftler hem fiziksel hem de maddi açıdan da etkilenmektedirler.
Minimum 1 aydan sonra yeniden tüp bebek tedavisinin denenmesine başlanabilir. Bu vücutsal bir durumdan çok, çiftlerin ruhen bu duruma kendilerini hazır hissetmeleri de gerekmektedir. Eşlerin arzularına göre elbette ki bu süre biraz daha uzatılabilir. Ancak bu süre, yaş durumuna göre farklılık göstermektedir. 40 yaşından fazla olan bir kadında, tüp bebek tedavisinde elde edilecek olan başarı oranı düşeceği için, çok fazla bekleme yapmadan yeniden tüp bebek denemesinin yapılması gerekmektedir.
Birincil sebepler hakkında;
İkincil sebepler hakkında;
Üçüncül hakkında;
2 Comments
Merhaba,
İlk tüp bebek denememde yumurtalarda ( 2 tane )morfolojik bozukluk sebebi ile tedavim yarım kaldı, Transfer işlemine dahi gelemedim. Şimdi 2. deneme yapmak istiyoruz. 1 ay oldu( 3 Nisan 2017 opu işlemi yapldı) bu şüreç sonrasında neler yapmamız gerekir ?
Merhabalar ben 24 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim doktorum 4 ay önce bnde çikolata kistleri olduğunu soyledi ve
tup bebek tedavisini onerdi hmn ardnda tedaviye basladk gecen ay transferim gerceklesti ama ne yazık ki tutmadı doktorum kistlerim’in bu sureci etkilemediğini soyledi ama bn kistelerimden dolayı tutmadığını düşünüyorum çünkü kistler dışında bnde ve eşimde hiç bir sorun yok lütfen beni bu konuda aydınlatabilirmisinz 2.denemeyi yapmalımıyım?