Tüp bebek tedavilerinde, embriyolar anne rahmine transfer edilmeden önce araştırılabilmektedir. Bu araştırma sayesinde çeşitli sorunlar ve hastalıklar için embriyolar değerlendirilmektedir. Bu sayede tüp bebek tedavisi ile çocuk yapmak isteyen anne ve baba adaylarının embriyoları araştırılır. Aralarından en kaliteli olanları tercih edilip rahme transfer edilir. Bu sayede gebelik şansı arttırılmaktadır. Hastalıklı olmayan ve kalitesi iyi embriyoların tercih edilmesi, embriyonun rahimde tutunabilme oranını arttırır.
Tüp bebek tedavisinde genetik tanı yöntemlerini kullanmak tedavinin başarı ile sonuçlanma şansını arttırır. Çeşitli hastalarda genetik tanı uygulaması ile gelecekte meydana çıkabilecek sorunların en başta önlenmesi mümkün olabilmektedir. Bunun dışında kadının yaşı ileri ise anomali riski daha da artmaktadır. Bu faktörden dolayı meydana gelen başarısızlık oranları genetik tanı ile düşürülebilmektedir.
Anne ve baba adaylarının bazılarında gen bozuklukları sebebiyle çeşitli hastalıklar görülebilir. Bu hastalarından bir kısmı:
Genetik tanı, cinsiyet sebebiyle ortaya çıkan hastalıkların önlenmesi için de oldukça önemlidir. Bazı hastalıklar, belirli cinsiyetlerde ortaya çıkar. Genetik tanı sayesinde embriyonun cinsiyeti belirlenebilir.
Cinsiyet belirme yalnızca cinsiyet kaynaklı hastalıkların mevcudiyetinde uygulanmaktadır.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ve tekrarlayan düşükler gibi sorunlarda da genetik tanı yöntemi kullanılabilir. Genetik tanı ile en kaliteli embriyo seçileceği için başarı şansı artmaktadır.
Kardeş ile doku uygunluğu gerektiği durumlarda da genetik tanı yöntemi oldukça yararlı ve başarılı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tüp bebek tedavileri aşamasında birden fazla embriyo oluşumunu sağlamak adına preimplantasyon genetik tanı yönteminden faydalanılabilir. En kaliteli embriyolar tercih edilerek düşük riski en aza düşürülmüş olur.
1 Comment
Ben ve eşim osteopetrosiz
Taşıyıcısıyız. Genetik hastalığımız olduğundan dolayı ilk ve ikinci bebegimiz ölü hücreleri alarak hasta doğmuştur. İlk bebeğimiz 7 aylıkken ölmüştür. İkinci bebegimiz ise 4 aylıkken cvs işlemi yapıldı.bir süre sonra tahlillerimiz çıktı. Ama negatif oda aynı hasta olan genetigi alarak gebeliğini doktor onayı ile sonlandirdik. Ben ve esim tüp bebek yoluyla sağlıklı bir bebegimiz olabilirmi