Tüp bebek tedavi yöntemi, acı vermeyen ve herhangi bir yan etkiye neden olmayan bir tedavi yöntemidir. Ancak psikolojik bir yardım arayan çiftler için, biraz yıpratıcı etki yapabilir. Bu aşamaların esnasında, kadın ve erkeğin psikolojik yardıma ihtiyaç duyulur. Bu uzun soluklu tedavinin uygulanması esnasında, anne ve baba adayının çevresinden alacağı maddi ve manevi yardımların önemi de bir hayli fazladır. Tedavi dönemi boyunca, çiftler nasıl bir ortamda olsalar da, tedavinin sonuna geldikleri zaman arzu ettikleri bebeğe kavuştuklarında, yaşadıkları bütün sıkıntı, koşuşturmaca ve acılar, yerini mutluluğa ve kocaman sevgiye bırakacak.
Tüp bebek tedavisi uygulamasında, yumurta toplama işlemi yapılırken lokal veya genel anestezi uygulanmaması halinde, anne adayının canı çok yakar. Daha önceleri Tüp bebeğin uygulanmaya başlandığı ilk yıllarda, anestezi yapmadan yumurta toplanma işlemleri gerçekleştirilirdi. Ancak anne adayına çok acı vermesi ve anne adaylarının bu işlemden korkmalarından dolayı artık anestezi uygulanarak hastanın fazlası ile rahat bir uygulama geçirmesi sağlanır. Genel olarak lokal anestezi ile uygulandığı gibi, çeşitli tüp bebek merkezlerinde, yumurta toplama işlemleri genel anestezi altında uygulanmaktadır.
Tedavinin uygulanması esnasında, yumurtaların uyarılmasının ardından vajinal ultrasonografi yapılarak yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem lokal anestezi yöntemi altında yapılmaktadır. Özel aletler ve iğne yardımı ile yumurtalar steril tüplere alınır ve bunlar laboratuvar merkezinde uygun koşullarda saklanır. Bu işlem, uzmanlar tarafından gerçekleştirildiği zaman, herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Yalnızca, yapılan işlemin ardından biraz ağrı olabilir. Fazla olmayan bu ağrılar, doktorun tavsiye edeceği ağrı kesiciler kullanılarak giderilmesi sağlanır.
Tüp bebek tedavisi esnasında, yumurtaların uyarılması amacı ile bir takım ilaçların kullanılmasına ihtiyaç duyulur. Daha sonrasında vajinal ultrasonografi yardımı ile yumurta toplama adımına geçilir. Lokal anestezi sayesinde, özel materyaller ve iğne ile steril tüplere alınan yumurtalar, laboratuvar ortamında uygun koşullarda bekletilir.
Yumurta toplama işlemi, oldukça tecrübeli, bu konuda titiz ve beceri sahibi uzmanlar tarafından gerçekleştirildiği müddetçe, herhangi bir beklenmeyen ve üzücü bir duruma sebep olmayan işlemdir. Yumurta toplama işlemi esnasında, anne adayı herhangi bir acı hissetmez. Ancak yumurta toplama evresinden sonra, kadın hafif ağrı kesiciler yardımı ile giderilebilecek bir ağrı duyabilir. Duyduğu ağrı daha fazla olmayacaktır.
Tüp bebek tedavisi sırasında toplanan yumurtalar ile erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında birleştirilip, embriyoların meydana getirilmesi sağlanır. Yumurtaların toplanmasının ardından, 5 gün ile 1hafta içerisinde anne adayının rahmine yerleştirilmeye hazır hale getirilen embriyolar, rahime özel tüpler kullanılarak yerleştirilir. Uygulanan bu işlem, anne adayına zarar ve acı vermeden gerçekleştirilir. Bu evrelerin ardından ise, hormon ilaçlarının kullanılmasına kalındığı yerden devam edilir. Bu ilaçlarında hiçbir bir yan etkisi bulunmaz. Bir tek vücutta sıvı tutulmasına sebep olabilir. O da hemen müdahale edilip üstesinden gelinebilecek basit bir durumdur.