1 ) Yumurta dondurma işleminin avantajları nelerdir?
- Kadınlarda yaş ile beraber hamilelik oranında azalma olmasının en önemli nedenlerinden birisi, yaşın artmasının yumurta hücresi kalitesinde azalmaya sebep olmasıdır. Yumurta dondurma işlemi, kadınlara daha genç yaşlar içerisinde yapıldığından dolayı, kadının yaşı artmış olsa bile, yumurta hücresi alındığı yaşın özelliklerine sahip olmaktadır. Dondurularak saklanması sağlanmış ve genç kalmış olan yumurta hücreleri kadının artan yaşını hiçbir şekilde etkilemez. İlerleyen yıllar içerisinde çözdürülmesi sağlanan yumurtalar, tüp bebek uygulaması ile beraber kadında yüksek oranda hamilelik elde edilme imkanı olacaktır.
- Yumurta dondurma işlemi ile beraber, kanser tedavisi gören kadınlar, tedavinin ardından bebek sahibi olabilir. Kanser hastalığına yakalanan kadınlar, bebek sahibi olamayacaklarını düşünerek büyük bir üzüntü içerisinde olurlar. Yapılan tedavi esnasında vücuda verilen ışın tedavisi, ağır ilaçların etkisi sebebi ile kadınların hassas bir bölgesi olan yumurtalıklarda, zedelenme ortaya çıkarır. Kadınlar tedavinin ardından yeniden sağlıklarına kavuşmuş olsa bile, çocuk sahibi olma hakkını ne yazık ki kaybeder. Yumurta dondurma işlemi ile beraber, kanserli kadınların iyileşme dönemlerinin ardından, çocuk sahibi olma hakları korunmuş olur. Kadınlar bu uygulama ile beraber, hakları olanı elde etmiş olur. Yumurta dondurma hem yaşı artmış olan, hem de kanser hastası olan kadınlar bakımından çok büyük önemi olan tıbbi bir gelişmedir. Kadınlar erken yaşlar içerisinde kanser tedavisi gördükleri zaman, yaklaşık % 90 oranında yumurtalık dokusu ölmektedir. Her kadının doğum ile beraber, kendine ait olan yumurta deposu bulunur. Bu depoda ki yumurtaları tüketen kadınlar, menopoz döneminde girer.
- Kanser tedavisi sebebi ile kullanılamayacak duruma gelen yumurtalar, tedaviden önce yumurta dondurma işlemine tabi tutulduğu zaman, yumurta hücreleri sağlıklı halini korumayı başarıyorlar. Kanser tedavisinden daha önce dondurulmuş olan yumurtalar, sağlıklı ve genç halde kalabilir. Bunun saklama süresi de bulunmamaktadır. Kadının tekrar iyileşme sürecine dek, istediği bir dönemde yumurtalar çözdürülerek bebek sahibi olma imkanına yeniden sahip olma olanağı sağlanıyor. Bu uygulamadan, kanser hastası olan, evlenmemiş ve bekâr olan kadınlarda da yararlanabilmektedir. Türkiye’de bu konu ile ilgili yasal sınırlamalar olsa bile, kanser hastaları ve riskli olanlar bakımından bu sınırlama, kadın hastalar lehine yumuşamıştır. Tıbbi bir gerekçesi olan kadınlar için, yumurta dondurma işleminin gerçekleştirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Daha öncesinde olgun olmayan yumurtaların dondurulması sağlanırken, yeni gelişmeler ile beraber olgunlaşmış olan yumurtalar dondurulmaktadır. Bu yumurtalar dondurma işlemine karşı daha fazla dayanıklı olmaktadır. Yumurtaların toplanmasını ardından, etrafında yer alan hücreler temizlenerek, dondurma işlemine tabi tutulur.
2 ) Yumurta dondurma işleminin dezavantajı nedir?
Yumurta dondurma işleminin dezavantajı olarak, kadınların üreme özelliklerinin ortadan kaybolduğu zamanlarda, yani menopoz döneminin ardından geç yaşlarında anne olmalarının etik sorumluluğudur. Bu etken, işlemin dezavantajı şeklinde kabul edilmektedir.
3 ) Yumurta dondurma teknolojisi kadının anne olma yaşının yükselmesine sebep olur!
Genç yaşlarında yumurtalarını dondurtmuş olan kadınlar, kendilerini anne olmaya hazır hissettikleri zaman, istedikleri yaşta hamile olma imkanına sahip olmaktadır. Bu konuda kadında herhangi bir yaş sınırlaması da bulunmamaktadır. İsterlerse, 50 veya 60 yaşında dahi, kadınlar bebek sahibi olabilmektedirler.
Dondurulmuş olan yumurta hücresi, dondurulduğu yaşın özellikleri içerisinde olduğu için, dünyaya gelecek olan bebek gayet sağlıklı olmaktadır. Bu konu hakkında, bir tek geç dönemde anne olmanın etik sorumluluğunu taşımak olacaktır. Kadınlarda ortalama yaşam süresi olarak 75 yaşının kabul edilmesi halinde, 60 yaşında anne olan bir kadının çocuğunu 15 yaşına geldiğinde annesiz bırakmanın sorumluluğu taşımış olur.
Yumurta dondurma işleminde, kadınların 20 li yaşlarda cinsel üretkenlik bakımından en yüksek düzeyde olduğu halde, bu yaşlarda yumurta dondurma öngörüsüne sahip olamamaları, buna sahip olsalar bile, ihtiyaç duyulan miktarda maddi imkanın olmaması, oldukça büyük bir engeldir. Hem yumurta toplanması zahmetli, hem de yumurta üretiminin arttırılması amacı ile kullanılması gereken ilaçlar maliyetlidir. Bu etkenler, yumurta toplama işlemine gereksinim olsa dahi, yapılamamasına sebep olabilmektedir. Kadınların en doğal hakkı olan doğurganlık özelliğinin bu gibi nedenlerden dolayı ellerinden alınmamalı ve yumurta dondurma uygulamasından yararlanmaları sağlanmalıdır.