Aşılama tedavisi, doğal olarak çocuk isteği olan, ancak bu konuda zorluk çeken eşler için alternatif bir üreme yöntemi olarak kabul edilmektedir. Son zamanlarda, ilerleyen teknoloji ile beraber yardımcı üreme yöntemleri konusunda çok sayıda yöntem sunulmaktadır.
Aşılama tedavisi de, gayet rahat bir şekilde yapılabilen, anne adayının ağrı veya acı hissi duymadığı bir yöntemdir. Aşılama yönteminde anne adayı tedaviyi takip eden 10 ile 20 dakika boyunca sabit bir durumda yatması istenir. Daha sonra ise, günlük yaşantısına yeniden dönebilir. Bu yöntemden elde edilecek olan başarı şansı, diğer tüp bebek yöntemlerine nazaran daha az olsa da, uygulanabilirliği ve tedavinin kendisi oldukça kolay ve pratik olduğundan dolayı, genellikle bu tedavi yardımcı üreme yöntemlerinde uygulanmaktadır. Aşılamadan sonuç alınamaması halinde ise, tüp bebek yöntemine yönelebilirler.
Aşılama işlemi yapılacağı esnada ve işlemin tamamlanmasının ardından, anne adayı belki çok az bir kasık ağrısı duyabilir. Ancak hissedilen bu ağrı, elbette ki normaldir. Daha çok aşılama tedavisine başvuran kadınların büyük bir kısmında, herhangi bir ağrı meydana gelmemektedir. Aşılama tedavisi daha çok, oldukça konforlu olarak kabul edilen bir tedavi yöntemidir.
Anne adayının herhangi bir ağrı hissetmesi halinde, ilaç kullanmasına dahi gerek yoktur. Ancak aşılama işleminin ardından meydana çıkan ağrının şiddetli olması durumunda, bu ağrının farklı bir sebepten dolayı meydana gelme olasılığı da bulunmaktadır. Zaman kaybı yapmadan, doktora başvurulmasında yarar vardır.
Aşılama işleminden sonra ağrı duyulması, çok fazla karşılaşılan bir sorun değildir. Hamileliğin ilk belirtilerinden birisi, kasıklarda meydana gelen ağrıdır. Aşılama yapıldıktan sonra, ortalama 1 veya 2 hafta görülebilir. Ancak yaşanan ağrının adet ağrısı olup olmadığına emin olmak gerekir.
Aşılama tedavisinin ardından ilk 14 ile 21 gün içerisinde, anne adayında adet dönemi meydana gelmemesi durumunda, hamilelik testi yaptırmasında yarar vardır. Testin pozitif çıkması durumunda ise, tedaviyi kontrol eden uzmanın düzenli bir şekilde hastasını takip ve kontrol etmesi gerekir.
Anne adayının bu gibi bir konuda fazlası ile dikkatli olması gerekmektedir. Hamileliğini uzman bir doktora onaylatması, ve bu durumun bir netlik kazanması gerekmektedir.
Yapılan hamilelik testinin pozitif çıkmaması durumunda ise, anne adayı adet günün 3. günü tedavinin, yani aşılama tedavisinin nüks edilmesi için ultrason muayenesinin yapılması gerekmektedir.
Aşılama tedavisi, günümüzde çok fazla tercih edilen üreme tedavi yöntemi değildir. ICI yöntemi gerçekleştirilerek, normal yollar ile gerçekleşen cinsel ilişkiye göre, % 4 civarına varan başarı artmaktadır. IUI yöntemi ise, normal gerçekleşen cinsel münasebete kıyasen, yaklaşık % 25 civarında fark atmaktadır.