Vajinismus Nedir, belirtileri Nelerdir?

İlaçsız Tüp Bebek tedavisi Nedir?
18 Eylül 2015
4. Hafta Hamilelik
18 Eylül 2015

Vajinismus Nedir, belirtileri Nelerdir?

Vajinismus nedir?

Vajinismus, kadının fiziksel bir engelinin olmamasına rağmen korku, kaygı ve endişe hallerinde vajina kaslarını istemsiz bir şekilde kasmasına ve cinsel birlikteliğin yaşanmasına izin vermeme durumu olarak tanımlanmaktadır.

Vajinismusun oluşum hikâyesi kişiye göre farklılık gösterir. Bilinçaltında yer edinen korku nedeni, vücudun vajen bölgesinde kişinin kontrolü dışında kasılmalara ve kitlenmelere neden olur. Bu durum erkeğin penisinin vajen bölgesine yakınlaşması sırasında olurken, bazı kişilerde vajen girişinde yaşanabilir. Bu durumda ilişkiye girecek olan kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve artık ilişkiye izin vermediğini veya veremeyecek olduğunu gösterir.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

  • Vajinismus problemi olan kadınlar vajinal tampon ve fitil kullanamaz.
  • Cinsel ilişki esnasında korku boyutu arttıkça panik atak gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Pelvik kaslarda istemsiz kasılmalar meydana gelir.
  • Tüm bu belirtiler psikolojik bir kaygı halinin neden olduğu istemsiz hareketlerdir.

Vajinismus teşhisi nasıl konulur?

Vajinismus problemi yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu jinekolojik muayenelerini yaptıramaz. Tıpkı ilişkide olduğu gibi korkuya kapılır, bacaklarını kapatarak ağlama krizlerine girebilirler. Bu durum vajinismus gerçeğini gün yüzüne çıkarsa da, jinekolojik muayenenin yapılmasını engellemektedir. Bazı hastalarda jinekoloji muayeneler oldukça rahat geçtiği halde cinsel ilişki esnasında tipik korunma mekanizmaları devreye girebilir. Tüm bu belirtiler vajinismus teşhisi için yeterli olmaktadır.

Vajinismus varlığında yapılan hatalar

Bazı çiftler kızlık zarının kalın olmasından dolayı bu rahatsızlığın yaşandığını düşünmektedir. Bu nedenle hastaneye gelen ve operasyon ile kızlık zarını aldıran kadınlar vardır. Ancak vajinismus, fiziksel değil tamamen psikolojik bir olgudan ibarettir. Bu nedenle operasyondan sonra tekrar aynı sorunların yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Çoğu insan bu sorun karşısında ilaçlarla veya genel anestezi altında ilişkiye girilebileceğini düşünmektedir. Bu durum kasların gevşemesine neden olabilir ancak vajinismus sorununu çözmeyecektir. Kadın uyandığı zaman yine aynı şekilde cinsel ilişki esnasında korkularını yaşayarak, cinsel birlikteliğe izin vermeyecektir. Ayrıca anestezi altında ilişkiye giren kadın kendi kontrolü dışında bu tip bir ilişki yaşadığı için psikolojik olarak etkilenerek, vajinismusun daha ciddi bir boyuta ulaşmasına neden olacaktır.

Yine vajen kasların gevşetilmesi adına son zamanlarda vajen botox uygulamaları yapılmaktadır. Bu durum kasların gevşemesini sağlarken, hafif vajinismuslu kadınlar yararlanabilir. Ancak gerçek vajinismus bulgusuna sahip kadınlarda çözüm yolu sağlamamaktadır. Bu tip rahatsızlıklarda kullanılan kas gevşetici ilaçlar veya Antidepresanlar kesinlikle fayda sağlamaz. Aksine bu tarz ilaçların bazılarında cinsel isteği azaltıcı bir etkisi vardır. Bu yaklaşım sonucunda da vajinismusa cinsel isteksizlik problemleri de eklenmiş olacaktır. Kısacası kas gevşeticiler, alkol ve uyuşturucu maddeler cinsel ilişkiye girme sorunlarını önlememekle beraber, daha fazla büyümesine neden olur. Oysaki vajinismus tedavi edilebilen oldukça basit bir problemdir.

Kadınlar üzerindeki etkisi

Vajinismus, kadınların bilinçaltında yer edinen korkular nedeniyle açığa çıkan cinsel problemdir. Yaşadıkları kaygı ve panik hali sonucu ortaya çıkmasının yanı sıra, neden bu sorunları yaşadığı için kendinde eksikliğin olduğunu düşünerek daha çok sıkıntıya ve gerginliğe doğru sürüklenir.

Bazı kadınlarda cinsel isteklerinin olmadığı kanısına varır ve bu nedenle cinsel ilişkiye girmek istemediğini dile getirir. Erkekler ilk başlarda oldukça ılımlı bir tutum sergilerken, bazen bu duruma anlayamama, öfke ve kırgınlık hisside eşlik edebilir. Hatta fiziksel bir sorun olmamasına rağmen erkeklerde de sertleşememe sorununa yol açabilir. Bu psikolojik problem tedavi edilmediği sürece kendi özelliği dışına çıkarak, eşler arasında ciddi sorunlara neden olacaktır. Vajinismus tedavisinde kadınların yanı sıra, gerekirse erkeklere de destek verici terapilerin yapılması önerilmektedir.

Vajinismusun tedavisi var mı? Tedavisi ne kadar sürer?

Vajinismus sorunu psikolojik bir hastalıktır. Bu nedenle jinekolojik muayenelerle teşhis edildikten sonra terapi uygulamaları ile hastanın korkularından arınma seansları ile tedavisi gerçekleştirilir. Vajinismus bilinçaltının yaşadığı oldukça karışık bir kaygının eseridir. Eğer hastanın sorunu vajen yapısı ile alakalı değil ise birden fazla seansların yapılması ve sorunun çözülmesi gerekir.

Cinsel terapi genel olarak 8 seans sürmektedir. Bu durumda ihtiyacı olan hastalara daha uzun süre terapi desteği de sağlanabilir. Psikolojik olarak cinsel korkunun üstesinden gelmeyi amaçlayan bu terapiler, vajinismusun tek ve en etkin tedavisidir.

Vajinismusun ne kadar uzun bir süredir yaşanıyor olması tedavi süresini etkilemektedir. Vajinismus kesin olarak tedavi edilebilen psikolojik bir sorundur. Hastanın 20 senedir veya 5 senedir bu sorunu yaşıyor olması, tedavi sürecini etkilemeyeceği için aynı tedavi süresi uygulanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.