Jinekolojik Muayene Nedir?
15 Ekim 2015
30. Hafta Hamilelik
19 Ekim 2015

29. Hafta Hamilelik

29. hafta hamilelik

Karnınızın hızla büyümesi bebeğinizin de ne kadar hızlı büyüyüp geliştiğinin göstergesidir. Bu nedenle artan bel ve sırt ağrılarınızı tolere edebilirsiniz.

29. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu 

Bebeğinizin bu haftadaki boyu yaklaşık olarak 42, 5 cm, ağırlığı ise neredeyse 1400 gr civarına ulaşmıştır.

Bebeğiniz doğum boyuna yaklaşmasına rağmen, henüz alması gereken birkaç kat daha kilo vardır. İlerleyen haftalarda şu an ki kilosunun 2 katına hatta 3 katına bile çıkabilir. Bebeğiniz gelişim gösterdikçe rahminizdeki alan daralacak, hissettiğiniz o küçük tekmeler neredeyse daha az fark edilir bir hal alacaktır. Tekmelerden ziyade daha çok dirsek veya dizleriyle dürtmelerini hissedeceksiniz.

Gebeliğin bu haftalarında erken doğan bebeklerin sayısı artarken, prematüre bebekler hakkında da daha çok bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu haftalarda doğan bebeklerin ses, tat ve koku gibi algılarının ayrıca ışığa vermiş olduğu tepki ile de kısmen gelişmiş olduğu bildirilmiştir.

29. gebelik haftasında annede meydana gelen değişikler nelerdir?

Gebeliğin ilerlemesiyle beraber bazı gebelik belirtileri artarak devam edecektir. Özellikle el ve parmaklarınızdaki şişlik, neredeyse elinizi kapatmanızı bile zorlaştırabilecek düzeye gelebilir. Ancak bu ödem ellerde ve yüzlerde aşırı bir yoğunlukta yaşanıyor ise mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Bu haftalarda bacaklarda kasılma ve kramplar artabilir. Bu belirti vücudunuzun kalsiyum gereksinimini karşılayamadığınızı ya da magnezyum-kalsiyum dengesinin olmamasının bir işaretidir. Bu nedenle doktorunuza danışarak, krampların neden olduğunu öğrenebilir ve gerekli magnezyum takviyesini alabilirsiniz.

Gebelikle beraber estetik kaygısını geçici bir süre ile saf dışı etmenize rağmen, şişmiş kan damarları canınızı biraz sıkabilir. Buna bağlı olarak da hafif ağrı ve şişmeler yaşayabilirsiniz. Ancak ciddi bir derecede ağrı hissi yaşamanıza, bilekten uyluğa kadar sarkık mavi damarlar neden olabilir. Bu damarların yarattığı ağrıyı hafifletmek için yapılabileceğiniz; kilonuza dikkat etmek, kan dolaşımını sağlamak ve ağır kaldırmama gibi eylemler olacaktır.

Gebelikte yenilmemesi gereken gıdalar nelerdir?

Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığı için beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle yedikleriniz kadar yememeniz gereken besinlerinde önemi büyüktür. Beslenme gebelikte her şeyi yemeniz ve çok yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Özellikle vücudun gereksinimi olan vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınması ve aç kalınmaması anlamına gelir. Ayrıca bazı yararlı gıdaların bu dönemde faydasında çok zararı dokunabilir. Bu nedenle doktorunuzun ile birlikte beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz önerilmektedir.

  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri,
  • Yüksek civa içeren deniz mahsulleri,
  • Çiğ salam, sosis, sucuk, pastırma,
  • Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve balık,
  • Çiğ veya az pişmiş yumurta,
  • Sakatat
  • Gereğinden fazla çay, kahve ve bitki çayları gebelik sürecini olumsuz etkileyebilir.

29. gebelik haftasında bebek gelişimi

  • Bebeğinizin hemen hemen tüm duyu organları ve iç organları taslak halinde oluşmuştur. Ancak sistematik bir şekilde hareket edebilmesi için doğum anına kadar gelişimini sürdürecektir.
  • Bebeğinizin görsel, işitsel yetisinin yanında tat alma dokusu da gelişir.
  • Beyin artık solunum hareketlerini düzenlemeye başlar.
  • Cilt altı yağ dokusunun artması ile beraber cilt buruşuk ve saydam hali normale dönmeye başlamıştır. Ayrıca cilt altı yağ dokusu bebeğin ısı yalıtımını sağlamaktadır.
  • Kısacası bu haftadan itibaren cilt altında artık beyaz yağ dokusu birikmeye başlayacaktır ve bebeğinizin ihtiyacı olan enerjinin kaynağını oluşturur.
  • Bebeğinizin bağışıklık sistemi yani savunma mekanizması bu hafta ile beraber oluşmaya başlayacaktır. Tüm yaşam gereksinimlerini ve korunmasını anneden karşılayan bebekler, ilerleyen haftalara doğru kendi savunma sistemini de devreye sokacaktır. Fakat her ne kadar bebeğiniz doğduğunda gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip olsa da özellikle anne sütünden ona geçen antikorlar onu birçok enfeksiyona karşı koruyacak asıl etkiye sahiptir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.