Ateş basması ya da sıcak basması şeklinde ifade edilen bu durum, menopoz döneminin en yaygın belirtisidir. Östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak, bu dönemdeki her kadının yaşadığı genel bir şikayet olarak görülmektedir. Vücudun belirli aralıklarla aniden yaşadığı sıcaklık baskısı, kişinin östrojen seviyesinin düşüş hızına bağlı olarak şiddetini arttırmaktadır.
Genellikle el ve yüz bölgesinde yaşanan sıcaklıklar, kişinin terlemesine ve kızarmasına neden olmaktadır. Bu durum çoğu zaman günlük hayatı etkileyebilecek düzeyde yaşanabilir. Ancak vücudun yaşamış olduğu fizyolojik değişim evresinin bir ürünü olarak ortaya çıkan bu durum, diğer menopoz belirtileri ile farklı hastalıklarla karıştırılabilir. Bu nedenle menopoz belirtileri ile benzer özellik sergileyen hastalıkların teşhisi için mutlaka menopoz yaş sınırında olan tüm kadınların kadın doğum uzmanına başvurarak, gerekli testleri yaptırması önerilmektedir. Özellikle bu yaşlarda ortaya çıkabilecek semptomlar, ciddi bir sağlık sorunun habercisi olabilir.
Ayrıca bazı enfeksiyonel hastalıklarda yaşanan yüksek ateşin, sıcak basması ile karıştırılmaması gerekir. Ateş, vücut ısısındaki kalıcı artıştır. Ateş basması ise, aniden ortaya çıkan ve geçici bir durumdur. Meydana gelen bu hormonal değişim faktörleri, nadir de olsa bazı hastalarda şiddetli bir şekilde görülebilmektedir. Östrojen hormonu eksikliğine bağlı olarak yaşanan bu sorun, vücudun ihtiyacı olan destek tedavilerle, hafifletilebilmektedir. Ancak yapılan muayene ve tedaviler sonucunda kişinin şikayetlerinde herhangi bir gerileme yaşanmıyor ise, ateş basmasına neden olan diğer sorunların araştırılması gerekir.
Ateş basması hormonal değişimlerin neden olduğu bir sorundur. Hormonal bozukluğa yol açan hastalıkların dışında kişinin kullanmış olduğu bazı ilaçlarda bu etkiye neden olabilir. Menopoz dışında yaşanan ateş basmasına neden olan ilaçlar aşağıdaki gibidir: