Menopoz dönemine yakın olan ve menopoza girdiğinden şüphelenen kadınlara hormon testleri yapılmalıdır. Menopoz teşhisi yalnızca bir doktor tarafından konulmalıdır. Adet görmesini engelleyen daha ciddi problemlerin ekarte edilebilmesi için mutlaka bir uzmanın menopoza girildiğini teşhis etmesi gerekmektedir. Menopoz şüphesi olan kadına âdetin üçüncü günü hormon düzeylerini değerlendirmek amacıyla kan tahlilleri yapılmaktadır. Bu testlerin yapılmasında, hastanın aç ya da tok olması fark etmemektedir. Şayet hasta uzun zamandır adet görmüyorsa hormon testleri herhangi bir günde de yapılabilir.
Menopoz tanısı koyabilmek için en değerli hormon, FSH hormonudur. FSH hormonu hipofiz adı verilen beyindeki bir bölgeden salgılanmaktadır. Bu hormon yumurtalıkların büyümesini sağlar ve bu sayede östrojen gibi hormonların salgılanmasını uyarır. Menopoza giren bir kadının FSH hormon oranları yükselmektedir. Menopoz öncesi bir dönemde kadında âdetin üçüncü günü bakılan FSH hormonu 20’nin altında olmaktadır. FSH değerlerinin onun altında olması ise yumurtalık rezervlerinin iyi durumda olduğunu ve östrojen hormonu üretiminin mevcut olduğunu gösterir. Şayet FSH hormon değerleri 10’un üzerine çıkmış ise, yumurtalı kapasitesi azalmaya başlamıştır. FSH hormonunun 15-20 olması ise menopoz döneminin oldukça yaklaştığını gösterir. FSH hormonunun 30’un üzerinde olması ise menopoza girildiğinin kesin olarak göstergesidir.
Menopoz dönemi, östrojen hormonunun eksik olarak salgılandığı bir dönemdir. Östrojen hormonu yumurtalıklarda büyüyen yumurtalar tarafından salgılamaktadır. Ancak menopoz döneminde yumurtlama olmadığı için östrojen hormonu ciddi anlamda azalır. Menopozdan önceki dönemlerde âdetin üçüncü günü yapılan testler sonucunda östrojen hormon düzeyi 25-140 PG/ ml arasındadır. Östrojen hormon düzenin tespit edilmesi açısından FSH kadar önem teşkil etmez.
Menopoz döneminde olmayan bir kadında âdetin üçüncü bakılan LH değerleri 5-20 arasındadır. Menopoz döneminde ise LH değerleri de FSH gibi artar. Ancak LH hormonunun artması FSH hormonuna göre daha geçtir. LH hormon seviyeleri menopozun kesin teşhisi için kullanılmamaktadır.
İnhibin B beyninden salgılanan FSH hormonunun baskılanmasıyla görevlidir. Menopoz dönemine yaklaşmakla beraber yumurtalıklardan salgılanan İnhibin B hormonu azalır. Bu sebeple de FSH hormonunda yükselme söz konusu olur.
Testosteron ve progesteron hormonları menopoz dönemi ile beraber azalmaya başlar. Ancak bu hormonlar menopoz teşhisi için kullanılmamaktadır.
Bu hormon kanda gebelik testinde kullanılan bir hormondur. HCG hormonu kadınlarda yaş ilerlemesiyle artış gösterir. Bu sebeple 40 yaşının üzerindeki kadınlarda 30-40 değerinde tespit edilmektedir. Menopoz döneminden sonra ise yükselmeye devam edebilir fakat menopoz teşhisi için kullanılmamaktadır.