Üreme çağındaki bir çiftin doğal yolla bebek sahibi olabilmeleri için ortalama 1 yıl kadar düzenli cinsel ilişkide bulunmuş olmaları gerekir. Yaşı 35’ten büyük olanlarda bu sürenin 6 ay civarında olması önerilir. Zira bebek istediği için korumasız cinsel ilişki yaşayanların 1-2 ay içinde gebelik elde etme olasılıkları çok da yüksek değildir. Gebeliğin gerçekleşebilmesi için anne adayının yumurtalarının, baba adayının spermlerinin yeterince kaliteli ve çok sayıda olması, kadının yumurtlama döneminde cinsel ilişki yaşanması gibi pek çok faktörün bir arada bulunması gerekmektedir. Yeterli süre içinde korumasız düzenli cinsel ilişki yaşadığı halde gebelik elde edemeyen çiftlere pek çok test ve tahlil uygulanır, kısırlığa sebep olan etkene göre de kısırlık tedavisine başlanır. Burada tedavi seçerken anne ve baba adayının gebelikle ilgili engelleri göz önünde bulundurulur. Şöyle söylenebilir ki; kadında hiç yumurta olmaması ya da erkekte hiçbir şekilde üreme hücresi elde edilememesi vakaları haricinde her türlü kısırlıkta tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Ancak diğer tedavi yöntemlerinde daha fazla sayıda olumlu etkenin bir arada olması gerekir. Zira günümüzde 3 tane üremeye yardımcı temel teknik bulunmaktadır.
Kısırlık testleri ve muayenesinde kadında yumurtlama bozuklukları gözlendi ya da kadının kısırlığının sebebi bulunamadıysa ilk olarak akla gelen yöntem yumurtlama tedavisidir. Bu dönemde kadının kullandığı ilaçlar yumurtalıkları uyarır, varsa sorunları giderir ve kadının her ay düzenli olarak yumurtlaması sağlanır. Bu tedavide kadın ortalama olarak 3-6 ay boyunca yumurtlamaya yardımcı haplar veya iğneler kullanır ve doktorun uygun gördüğü tarihte çiftin cinsel ilişkiye girmesi istenir. Bu tedavi en fazla 6 ay uygulanabilir, bu süre içinde gebelik elde edilemezse başka bir yöntem seçilir.
Yumurtlama tedavisi ile gebelik elde edilemeyen hastalarda yumurtlama ve aşılama tedavileri birlikte kullanılabilir. Bu tedavide öncelikle hap ya da iğnelerle yumurtalar istenen büyüklüğe eriştirilir. Bu süre içinde ultrason muayenesiyle doktor bu büyümeyi takip eder ve yumurta 18-20 milimetre kadar büyüyünce yumurtanın dışındaki folikülü çatlatacak iğne yapılır. Zira gebeliğin gerçekleşmesi için folikülün çatlaması ve yumurtanın ortaya çıkıp spermle buluşması gerekir. Bu işlemle folikül çatlatıldıktan 36 saat sonra erkekten meni alınır, içindeki sağlıklı spermler seçilir ve enjektörle anne adayının rahmine yerleştirilir. Ancak bu yöntemle de gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisine başvurulur.
Tüp bebek tedavisi, günümüz tıp teknolojisi imkanları ve kısırlık tedavi yöntemleri bakımından en başarılı sonuçlar elde edilen yöntemdir. Kadından, erkekten ya da her ikisinden de kaynaklanan sayısız kısırlık sebebinde tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilebilmektedir. Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücreleri vücut dışında laboratuar ortamında bir araya getirilir. Bu tedaviyle elde edilen gebelikte tüm süreç uzman doktorlar eşliğinde gerçekleştiğinden hem başarı oranı hem de sağlıklı bebek sahibi olma oranı yüksektir.
Kısırlık sorununa en kolay ve en doğru çözümler tüp bebek tedavisi ile bulunabilmektedir. Ancak hem tedavi süreci uzun, yorucu olduğundan, hem kadının ekstra ilaçlar kullanması gerektiğinden hem de diğer tedavilere oranla daha fazla maddi olanak gerektirdiğinden kısırlık sorununda ilk olarak tercih edilen tedavi tüp bebek değildir. Tüp bebek tedavisi için temel şart kadında ve erkekte üreme hücresinin bulunmasıdır. Zira bu tedavide anne ve baba adayının kendi üreme hücreleri kullanılır. Bu bakımdan hiç spermi olmayan erkeğe, hiç yumurtası olmayan kadına tüp bebek tedavisi yapılmaz.