Adet Söktürücü İlaçlar Nasıl Kullanılmalı?

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
17 Mart 2017
Gebelikte İyot Eksikliği
18 Mart 2017

Adet Söktürücü İlaçlar Nasıl Kullanılmalı?

Adet Söktürücü İlaçlar Nasıl Kullanılmalı?

Adet ile ilgili yaşanan sorunlarda ilk akla gelen ilaçlardan biri de adet söktürücü ilaçlardır. Bu ilaçlar ağızdan alınan tabletler ya da iğnelerdir. Çok bilinen ve adet gecikmesi yaşandığında çok bilinen bu ilaçlar kesinlikle akla estiği şekilde kullanılmamalıdır. Adet söktürücü ilaçlar kesinlikle doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır.

Bu ilaçların içeriğinde hormon vardır. Bu hormonları ne kadar dozda alabileceğinizi siz ayarlayamazsınız. Bu şekilde kullanım sonucunda başta adet düzensizliği olmak üzere pek çok sorun yaşayabilirsiniz. Çünkü bu ilaçların bazıları yüksek progesteron hormonu içerir, bazıları da hem östrojen hem progesteron hormonu içerir. Sizin metabolizmanıza uygun olanı ancak doktor belirleyebilir. Adet söktürücü kullanmak isterken hormon tablonuzu bozabilirsiniz.

Adet Söktürücü İlaçların Etkileri

Genel olarak bakıldığında bu ilaçlar, kadın fizyolojisinin adet kanaması olma düzenini taklit eden ilaçlardır. Adet söktürücü ilaçların etkileri, adet döngüsünün ilk yarısında kadınlarda östrojen hormonu baskın olurken, yumurtlama döneminden sonraki ikinci yarıda da progesteron hormonu baskın olur. İkinci dönemde progesteron hormonunun çekilmesi sonucunda da adet kanaması başlar. Adet söktürücü ilaçların yaptığı etki de bu durumu aynı şekilde taklit ederek uygulamaktır.

Hastaya önce progesteron hormonu verilir. Daha sonra bu ilaç kesilir ve dolayısıyla progesteron hormonunda azalma olur ve adet kanaması yine normal zamanındaki gibi oluşur. Genellikle bu adet kanaması ilaç alımı kesildikten sonra 3 ile 5 gün sonra başlar.

Adet Söktürücü İlaçların Kullanımı

Eğer kişide hamilelik şüphesi varsa, kesinlikle adet söktürücü ilaç kullanılmaması gerekir. Bu hormonu içeren bazı ilaçlar, adet söktücü olarak kullanılmasının yanı sıra, gebelikteki bazı olumsuz durumların tedavisinde de kullanılabilir. Bu nedenle bu ilaçların çoğunluğunun hamilelik esnasında kullanılması istenmeyen durumlara yol açabilir.

Eğer hasta her ay adet gecikmesi yaşıyorsa, yine bu ilaçlar kullanılmamalıdır. Öncelikle bu kadar süre devam eden, her ay yaşanan adet gecikmesinin tıbbi açıdan değerlendirilmesi ve nedenlerinin araştırılması gerekir. Her adet gecikmesinde bu ilaçlar asla kullanılmaz.

Bu tür ilaçların kullanım dozu ve süresi oldukça önemlidir. Bunları da ancak doktor belirleyebilir. Üstelik her adet gecikmesi durumunda adet söktürücü ilaç da gerekmeyebilir. Daha farklı ilaçların kullanılması gereken durumlar da olabilir, sizin kendi kafanıza göre adet söktürücü ilaç kullanmanız, faydadan çok zarar verecektir.

Adet Söktürücü İlaçların Yan etkileri ve Zararları

Hormon içeren bir çok ilaç gibi, adet söktürücü ilaçların kullanımında da yan etkiler görülmesi olasıdır. Çünkü bu ilaçlar da farklı dozlarda hormon bulunur ve kendi tercihinize göre kullanımınız hormonlarınıza ters etki yapmanıza neden olabilir.

Adet söktürücü ilaçlar progesteron hormonu içerdikleri için, bu ilaçların kullanımı kesildikten sonra adet kanaması görülmeye başlanır ve adet kanamasının miktarında bazen değişiklikler olabilir. Bunun yanı sıra göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet de meydana gelebilir. Adet dönemi sona erdikten sonra hafif akıntı derecesinde kanama veya lekelenme de olabilir. Bunlar normal görülen ve normal olarak değerlendirilen durumlardır.

Hamilelik döneminde bu ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtmiştik. Eğer hamilelik şüpheniz varsa öncelikle gebelik testi yaptırmalısınız ve hemile olmadığınızdan emin olmalısınız. Zaten kesinlikle doktor kontrolünde alınması gereken ilaçlar olduğu için, eğer hamile olduğunuzu bilmeden adet söktürücü ilaçları kullanırsanız, istemeden bebeğinize zarar verebilir düşük bile yaşayabilirsiniz. Tüm bunların yanısıra eğer istenmeyen bir gebelik durumunuz varsa ve bu ilaçları düşük yapmak için kulanırsanız, kendinizi hayati tehlikeye atmış olursunuz. Bu konular çok hassas konulardır ve asla doktor kontrolü haricinde kendi başınıza uygulanmamalıdır.

4 Comments

  1. serap akarsu dedi ki:

    hamile olma ihtimaliyle tarlusal kullanio 20 gun sonra adet olan birinin hala adet olma ihtimali varmidir

  2. Hatice dedi ki:

    Ben adet olmak istiyorum

  3. Fadime dedi ki:

    Kan uyuşmazlığı olan bir kadın adet getirici hap kulandisa ne yapmali

  4. Tansu dedi ki:

    Acil yardım lütfen yeni kürtaj oldum bundan dolayı adet olmam 40 gün sonra benım 1 hafta sonra adet olmam gerekıyor adet söktürücü kullansam bi zararı olurmu teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.