Menopoz Belirtileri ile Nasıl Başa Çıkılır?

Tüp Bebek Şansını Arttıran Faktörler Nelerdir?
28 Mart 2017
Yumurtalık Kisti Ameliyatı
3 Nisan 2017

Menopoz Belirtileri ile Nasıl Başa Çıkılır?

menopoz

Menopoz ve pre-menopoz için doğal tedaviler, reçeteli ilaçlardan tamamen farklı bir şekilde çalışır. Doğal tedavi sizin vücudunuzla çalışır; bu durum geçici olarak rahatlamaktan ziyade, semptomlarınızın çoğunun şiddetini önleyebilir veya azaltabilir demektir.

Çoğu kadının menopoz semptomlarının tedavisine ihtiyacı yoktur. Bazı kadınlar semptomlarının kendiliğinden kaybolduğunu ve bazı kadınlar da  semptomları çok rahatsız bulmadığını ifade eder. Ancak semptomlardan rahatsızsanız, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri de dahil olmak üzere onlarla başa çıkmanın birçok yolu vardır. Olası yan etkiler nedeniyle menopoz hormonu tedavisi gibi tedavi seçenekleri hakkında karar vermek zor olabilir. Sizin için en iyi olanı seçebilmeniz için muhtemel riskler ve faydalar konusunda kesinlikle doktorunuzla konuşmanız ve durum değerlendirmesi yapmanız gerekir. Tüm kadınlar için tek bir tedavi yöntemi yoktur. Her bünye farklıdır ve tedaviler de farklılık gösterir.

Doktorunuzla tedavi seçenekleri hakkında konuştuğunuzda, aşağıdaki konuları aklınızda bulundurun:

  • Yaşadığınız belirtiler ve bunların sizi ne kadar rahatsız ettiği,
  • Kişisel riskleriniz yaşınıza, genel sağlık durumunuza ve kalp hastalığı veya kanser gibi hastalıklara karşı riskiniz üzerine kurulu dur, doktorunuza danışın.

Menopoz Belirtileri

Aşağıda, kadınların menopoz döneminde sahip olabilecekleri bazı belirtiler ve bunlarla baş etme konusu ile ilgili ipuçları bulunmaktadır.

Ateş basması

menopoz-belirtisi

Ateş basması, sıcak basmalarını tetikleyen nedenleri fark etmeye çalışın ve bunlardan kaçının. Göz önüne alınması muhtemel tetikleyiciler arasında baharatlı gıdalar, alkol, kafein, stres veya sıcak bir yerde olmak olabilir.  Adet döneminiz hala devam ediyorsa, düşük doz oral kontraseptif (doğum kontrol hapları) alıp alamayacağınızı doktorunuza sorun. Bunlar semptomlara yardımcı olabilir ve aynı zamanda olası gebeliği önleyebilir.

Menopoza girenler için hormon tedavisi (MHT) sıcak basması ve gece terlemesi için en etkili tedavidir. MHT’nin faydaları sizin için riskten daha büyükse doktorunuza danışın. MHT sizin için bir seçenek değilse, genellikle başka koşullar için kullanılan reçeteli ilaçlar hakkında doktorunuza danışın. Bunlara antidepresan, epilepsi ve tansiyon ilaçları dahildir. Eğer kilolu iseniz, yakın tarihli bir araştırmaya göre kilo kaybı sıcak basmalarına yardımcı olmaktadır.

Vajinal Kuruluk

Su bazlı vajinal yağlayıcılar, cinsel ilişkiyi daha rahat hale getirmeye yardımcı olabilir.

Uyku sorunları

İyi bir uyku çekmenin en iyi yollarından biri fiziksel olarak aktif olmaktır. Yine de sizi daha uyanık hale getirebileceğinden, yatmadan önce egzersizden kaçınmak isteyebilirsiniz. Fazla yemek porsiyonlarından, sigara içmekten ve yatmadan hemen önce çalışmaktan kaçının. Öğleden sonra kafein kullanmaktan kaçının ve yatmadan önce alkol almayın. Sıcak süt gibi yatmadan önce sıcak bir şeyler içmeyi deneyin. Yatak odanızı karanlık, sessiz ve serin tutun. Yatak odanızı sadece uyku ve cinsel ilişki için kullanın. Uyku sorunlarınız hakkında doktorunuzla konuşun. Eğer sıcak basması uyku problemlerine neden oluyorsa, sıcak basmaların tedavisi genellikle uykunuzu geliştirecektir.

Ruh hali değişimleri

Yeterli uykuya geçme ve fiziksel olarak aktif kalma, elinizden gelenin en iyisini hissetmenize yardımcı olacaktır. Çok fazla iş yapmaktan, sorumluluk üstlenmekten kaçının. Stresinizi azaltmak için olumlu yollar arayın.

Doktorunuzla konuşun. Tedaviye ihtiyacı olan ciddi bir hastalık olan depresyon belirtileri de yaşıyor olabilirsiniz. Ayrıca sorunlarınız hakkında konuşmak için bir terapist ile görüşmeyi düşünebilirsiniz. Sıcak basmaları veya başka bir menopoz semptomu için MHT kullanıyorsanız, ruh haliniz değişebilir.

Bellek sorunları

Bazı kadınlar genel yaşam içinde hafıza sorunlarından ya da olaylara odaklanamamaktan yakınıyorlar. Yeterli uyku alma ve fiziksel olarak aktif kalma belirtileri iyileştirmeye bir nebze yardımcı olabilir. Zihinsel egzersizler de yardımcı olabilir; bu nedenle doktorunuza danışınız. Farklı ilaç tedavileri de faydalı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.