Vajinada Kaşıntı ve Nedenleri

Kimyasal gebelik nedir?
21 Kasım 2017
Hamilelikte Gaz Sancısı
22 Kasım 2017

Vajinada Kaşıntı ve Nedenleri

Vajinada kaşıntı, kadınların zaman zaman yaşadıkları rahatsız edici sorunlardan birisidir. Pek çok farklı sebepten dolayı yaşanabilen bu genital bölge kaşıntısı tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Vajinada kaşıntı neden olur?

Vajinadaki kaşıntıların birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepler içinde en sık karşılaşılanlar;

  • Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımı,
  • Emzirme ve menopoz dönemleri semptomları,
  • Çeşitli enfeksiyonlar olarak sıralanabilir.

Kadının özellikle genital bölgesinde ileri derecede bir kaşıntı yaşıyor olması, genellikle vajinada meydana gelen mantar enfeksiyonlarından kaynaklanır. Sıklıkla yaşanan vajinada mantar enfeksiyonları tıpta “Candida Albicans” olarak adlandırılır. Kadını oldukça rahatsız edici olan bu enfeksiyon, tüm kadınların yaklaşık % 75’inde görülmektedir. Yaygın olarak karşılaşılan vajinal enfeksiyonların bir diğer temel sebepleri;

  • Vajina asitliği dengesinin bozulması,
  • Her hangi bir sebeple vajinanın normal mikrop yapısının değişmesi sonucu mantarların üremesi için de uygun ortam oluşması durumunda mantarlar vajina iç kısmında üreyerek vajinayı koruyan yararlı bakterileri yok eder, öldürür.
  • Özellikle havuz sonrasında uzun süre ıslak mayo ile kalınması,
  • Yeterli sıklıkta duş alınmaması,
  • Genital bölgenin kirli kalması,
  • Cinsel ilişki yaşanan partnerin mantar taşıyor olması,
  • Vajinal trikomonas denilen hastalığı yaşanıyor olması ve bu hastalıktan dolayı vajinadan yeşilimsi akıntı ile beraber kötü kokular gelmesi şeklinde sıralanabilir.

Kadınlar üreme çağının sonuna geldiklerinde menopoza girerler ve bu dönemde yaşanan hormon dengesizlikleri sorunlara yol açabilir. Bu dönemde özellikle östrojen hormonunun azalması, vajina duvarının incelmesine ve kurumasına sebep olur. Bu sorun da vajinada yanma ve kaşıntıya yol açar. Vajina duvarında incelmesi problemi, menopoz döneminin yanı sıra emzirme döneminde de görülebilen bir problemdir. Bu dönemlerde vajinal kaşıntı ve yanma hissi sıklıkla yaşanır.

Bunların yanında vajinadaki kılların uzaması, apse ve iltihaplanmalar, stres, sağlıksız kişisel bakım ürünleri, antibiyotik kullanımı ve daha birçok nedenden dolayı vajina kaşıntısı oluşabilir. Bu kaşıntıların önlenmesi için kaşıntının neden kaynaklandığının saptanması büyük önem taşımaktadır.

Vajinal kaşıntı nasıl geçer?

Vahinal kaşıntı birçok nedenden kaynaklanabileceği gibi tedavi için de öncelikle kaşıntının sebebinin tespit edilmesi gerekiyor. Kaynaklandığı sebebe göre bazı vajinal kaşıntılar, uzun süreli tedavi gerektiriyor. Kaşıntının sebebi tespit edildikten sonra ona göre tedavi yöntemleri uygulanır. Kaşıntıya sebebiyet verecek durumlarda; mantar enfeksiyonu söz konusu ise uygun antibiyotik kullanılması, sebebi bazı cilt hastalıkları ise steroid içeren kremler kullanılması, menopoza bağlı ortaya çıkan kaşıntılar içinse östrojen içeren kremlerin kullanılması gibi tedavi yöntemleri uygulanıyor. Ancak bu tür ilaç tedavilerinin uygulanabilmesi için elbette ki, doktora başvurulması ve ilaçların doktor tarafından önerilmesi, reçete edilmesi gerekiyor. Aksi halde yanlış kullanım dolayısıyla daha ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu bağlamda vajinal kaşıntı aktif cinsel hayatı olan yetişkin kadınlarda yaşanıyorsa yukarıdaki uygulamalar etkili olacaktır. Ayrıca vajinal kaşıntı küçük yaştaki kız çocukları ve genç kızlarda görülüyorsa aile tarafından vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu yaş grubundaki kızlar vajinal kaşıntı hem yukarıda sayılan çok sayıda sebepten hem de cinsel bir saldırı, istismar ve buna benzer bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.

Vajinal bölge kaşıntısını önlemek için öneriler

vajinal-kasinti-1

  • Vajina bölge aşırı kuru ya da ıslak bırakılmamalı,
  • Düzenli olarak duş alınmalı, ancak vajinanın içinin doğal dokusunun, salgısının bozulmaması içi asla yıkanmamalı,
  • Ev içindeyken ya da gece uyurken mümkün olduğunca iç çamaşırı giyilmemeli,
  • Banyo yaparken ve tuvalet ihtiyacı sonrasında vajinayı temizlerken vajinal bölge temizlenirken önden arkaya doğru yıkanmalı,
  • İç çamaşırı her gün değiştirilmeli,
  • Parfüm ve başka kimyasallar içeren ped, tuvalet kağıdı, deodorant, krem ya da temizlik jelleri kullanılmamalı,
  • Vajina bölge günde 2 kez herhangi bir temizlik ürünü kullanılmadan ılık su ile yıkanmalı,
  • Çok dar ve sentetik iç çamaşırları, pantolonlar yerine pamuksu ve rahat kıyafetler tercih edilmeli,
  • Evlilik dışı cinsel ilişki ya da çok eşli cinsel yaşam olması durumunda kondom kullanılmalı,
  • Vajinada kuruluk şikayeti varsa doktorun önereceği vajinal nemlendiriciler kullanılmalı,
  • Vajinada kaşıntı ve yanma problemi tamamen tedavi edilinceye kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalı,
  • Vajina kaşıntısı, kaşıdıkça daha da şiddetlenen bir özelliğe sahip olduğundan ve kaşınmak cildi tahriş edeceğinden mümkün olduğunca problemli bölgeyi kaşımaktan kaçınılmalıdır.

Bunların yanında sabah ya da akşam saatlerinde alınacak ılık bir duş vajina temizliği için idealdir.

Vajina kaşıntısı için bitkisel çözümler

  • Sirkeli su

Sirke, antibakteriyel özellikte olduğundan vücuttaki enfeksiyonların yok edilmesinde etkilidir. Yapılan araştırmalar vajinal enfeksiyonlardan kaynaklanan koku ve kaşıntı için sirkeli suyun iyi geldiğini gösteriyor. Bunun için 1 litre 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyip karıştırılır. Bir hafta boyunca her banyoda vajinal bölge hazırlanan karışımla yıkanır. Bu karışımın uygulanması enfeksiyonlar sonucu oluşan kaşıntıyı hafifletmeye ve kaşıntıya, yanmaya sebep olan mantarları öldürmeye yardımcı olabilir.

  • Tuzlu su

Tuz, vajinada enfeksiyona neden olan mikropların üremesini kontrol altına alır. Bu sayede vajinada oluşan kaşıntı ve diğer rahatsızlıklar azalır. Tuzlu su ile dolu küvette 15 – 20 dakika kadar dinlenmek vajinal kaşıntıyı giderir. Bununla birlikte arada bir 1 bardak suya 1 yemek kaşığı tuz karıştırıp vajinayı dıştan yıkamak fayda sağlar.

  • Ginseng

Vajinada kaşıntı olmasının sebeplerinden birisi de hormonsal dengesizliklerdir. Özellikle menopoz sırasında kadınsı hormonların düzensiz salgılanmasından dolayı vajinada kaşıntı meydana gelebilir. Östrojen salgılanması azalmış kadınlarda östrojen hormonunu artırmak için ginseng yardımcı olacaktır. Bu sebeple menopoz dönemi yaş grubunda olanlar, ginsengi vajinada kuruluk, yanma ve kaşıntı için kullanabilirler.

  • Sarımsak

Sarımsak; doğal antifungal ve antibakteriyel özelliğiyle maya enfeksiyonlarını önlemek için önerilir. Mantar enfeksiyonlarını gidermek için her gün birkaç diş taze sarımsak yemek iyi gelir.

  • Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı çok güçlü bir doğal mantar temizleyicisidir. Bunun için temiz bir tampona ya da pamuğa birkaç damla organik çay ağacı yağı damlatıp vajinayı temizlemek önerilir. Mantar enfeksiyonlarını gidermek için sabahları çay ağacı yağı ile vajinayı dıştan silmek iyi gelir.

  • Kızılcık

Kızılcık; hem mesane enfeksiyonları hem de maya enfeksiyonlarını gidermeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Vajinada ve aslında tüm vücuttaki sağlıklı pH dengesinin yükseltilmesi için düzenli olarak şekersiz kızılcık suyu içilmesi önerilir. Bu sayede mantar enfeksiyonunu gidermek mümkün olur.

  • Papatya

Vajinada kaşıntı ve yanma sorununda şişme ve kızarıklık da yaşanır. Papatya da yatıştırıcı özelliğiyle bilinmektedir. Vajinadan hissedilen yanma ve tahrişi gidermek, vajinal yangıyı hafifletmek için sık sık papatya çayı içmek önerilir. Bunun için 1 tutam papatyayı 1 bardak kaynar suyun içinde demlemek, akşamları içmek iyi gelir.

  • Fesleğen

Fesleğen, antibakteriyel ve antimikrobik özelliktedir, kaşıntıya neden olan bakterilerin yok edilmesinde çok faydalı olan antifungal bir bitkidir. Bunun için fesleğen yapraklarını kaynatılmış suda yaklaşık 17-20 dakika demleyip akşamları içmek önerilir. Düzenli tüketimde vajinal kaşıntıyı gidermek mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.