Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Hareket Eder?

Doğum Sonrası Korse Kullanımı
18 Aralık 2017
Gebelikte Alkolün Zararları
20 Aralık 2017

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Hareket Eder?

Kadınlar, hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren çok müthiş bir heyecan ve merak içinde olurlar. Bebeğin büyüme hızı, kime benzeyeceği, ne kadar sağlıklı olduğu, cinsiyeti, ne zaman hareket etmeye başlayacağı, hangi hareketleri neden yaptığı ve daha pek çok sorunun yanıtı çok merak edilir. Anne adayı bu süreç içinde hissettiği her şeye bir anlam yükleme eğilimindedir. Özellikle de bebek hareket etmeye başladığında anne adayının bebekle arasında çok muhteşem bir duygu alışverişi başlar.

Anne karnındaki sağlıklı bir bebek, genellikle gebeliğin 9. haftası gibi çok erken bir dönemde hareket etmeye başlar. Anne adayı henüz bu hareketleri hissedemese de ultrason muayenesi sırasında bu hareketler görülebilmektedir. Gebelikte özellikle de rahim, ultrason probu ile sallandığında bebek de refleks olarak hareket etme eğiliminde olur. Fakat 9., 10. haftalarda bebek henüz 2 santimetre civarında, yani çok küçük olduğu için onun hareketlerinin anne adayı tarafından hissedilmesi imkansızdır. Bazı anne adayları bu erken haftalarda bebeğin hareketlerini hissettiğini düşünür. Ancak bu dönemde hissedilen şey bebek hareketleri değil, kendisinin bağırsak hareketleridir.

Anne karnında bebeğin hareketleri ne zaman hissedilir?

Bebeğin anne rahminde yaptığı hareketlerin hissedilebilmesi için yeterince büyümüş olması gerekir. Bebek büyümeye başladığında yaptığı hareketler rahim duvarına kadar etki gösterebilir ve dolayısıyla da anne tarafından hissedilebilir. Bahsedilen bu durum ise gebeliğin 16-20 haftaları civarında mümkün hale gelir. Anne adayının ilk gebeliğinde bebeğin hareketleri 20 – 22. hafta gibi daha geç hissedilirken, ikinci ve üçüncü gebeliklerde daha erken dönemde, 16 hafta civarında hissedilmeye başlar.

Kız bebek mi, yoksa erkek bebek mi daha erken hareket etmeye başlar?

bebek-hareketleri-1

Halk arasında genellikle kız bebeklerin daha erken hareket etmeye başladıklarına dair inanışlar bulunmaktadır. Ancak anne karnındaki bebeğin hareket etmeye başlaması konusunda cinsiyetin her hangi bir önemi ve farklılığı yoktur. Kız ve erkek bebekler her ikisi de yaklaşık aynı haftalarda hareket etmeye başlar ve annenin hissetme dönemi de yine aynı yukarıda anlatılan haftalarda olur. Bilimsel açıdan bakıldığında bebeğin kız ya da erkek olmasının hareket etmeye başlama dönemi için her hangi bir etkisi yoktur. Ancak bazı bebekler anne kanında daha hareketli olur, beklenenden daha erken hareket etmeye başlar, bazıları ise daha az hareketli olur ve birkaç hafta da olsa daha geç hareket etmeye başlayabilir. Bunlara ek olarak bebeklerin hareket etmeye başlaması ve hareketlerin hissedilmeye başlanacağı haftalar bebekten bebeğe ve gebeliğe göre de değişiklik göstermektedir. Bu bağlamda her gebelik ve her bebek kendine has özellikler sergiler. Ancak gebe kalmadan önce ve gebelik döneminde zayıf olan anne adayları, kilolu olanlara göre bebeğin hareketlerini daha erken dönemlerde hissetmeye başlarlar.

Anne karnındaki bebek ne sıklıkta hareket eder?

Anne karnındaki bir bebeğin genellikle 4 saat içinde en az 10 kez hareket etmiş olması gerekir. Bundan daha az hareket etmesi durumunda doktora başvurmak, sorundan bahsetmek önerilir.

Bebek hareket etmiyorsa ne yapılmalı?

Sabah uyandıktan sonra bebek hareket etti, ancak sonrasında aradan saatler geçmesine rağmen bebek hiç hareket etmiyorsa, hemen paniğe kapılmamakta fayda var. Böyle bir durumda akla anne adayının gün içinde çok yorulduğu ve enerji kaybetmiş olabileceği gelir. Bu sebeple de anne adayı 1 – 2 saat dinlenmeli ve enerji verecek bir şeyler yemelidir. Bununla birlikte bol bol su içilmelidir. Ancak tüm bunlara rağmen bebek, hareket etmediyse doktora başvurup muayene olmak gerekir.

Bebeği hareket ettirmek için ne yapılabilir?

bebek-hareketleri

Bir süredir hareket etmeyen bebeği hareket ettirmek için, yukarıda bahsedildiği gibi dinlenmek ve bir şeyler yiyip içmek faydalı olabilir. Bununla birlikte eğer gebeliğin 28. haftası geçmişse anne adayı sırtüstü uzandığında bebek mutlaka hareket edecektir. Ayrıca şekerli bir şeyler tüketmek, fiziksel ve ruhsal açıdan rahatlatıp gevşetecek uygulamalar yapmak da bebeğin hareket etmesini sağlayacaktır. Bunların yanında;

  • Anne adayı hareket ettiğinde, bebek de hareket edecektir. Bu sebeple bebeğin hareket etmesi için çok hızlı olmamak koşuluyla yürüyüş yapmak iyi gelir.
  • 25. haftadan sonra bebeğin görme yetisi hızla gelişir. Bu bakımdan bebeği hareket ettirmek için anne adayının karnına bir fenerle ışık tutmak da hareket etmesini kolaylaştıracaktır.
  • Su, taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayran gibi içecekler anne adayının sindirim sistemini harekete geçirir. Özellikle de doğal şeker içeren meyve suları bebeğin kısa sürede hareketlenmesini sağlayacaktır.
  • Anne karnındaki bebekler ortalama 25. haftadan sonra annelerini duyabilirler. İşte bu sebeple gebelik ilerledikçe annelerinin sesini ayırt edebilen bebeklerle konuşmak da onların hareket etmesine yardımcı olacaktır. Bu bağlamda hem aradaki ilişkiyi güçlendirmek hem de bebeği hareket ettirmek için anne adayı bol bol bebeği ile konuşmalı.

Anne karnındaki bebek neden çok fazla hareket eder?

Anne karnındaki bebeğin çok mu, yoksa az mı hareket ettiği sorusunun yanıtı aslında normalde gün içinde ne sıklıkta hareket etmesinin “normal” karşılandığı ile ilgilidir. Bazı uzmanlara göre bebeğin, 4 saat içinde 10 kez hareket etmesi “normal” iken, bazıları içinse gün içinde farklı zamanlarda toplamda 20 kez hareket etmesi yeterlidir. Anne karnındaki bebeğin gün içinde farklı zamanlarda 10 kereden az hareket etmesi bir sorunun varlığına işaret edebilirken, 20 kereden fazla hareket etmesinde her hangi bir sakınca yoktur. Eğer anne karnındaki bir bebek gün içinde beklenenden daha fazla hareket ediyorsa bebek; yeterince oksijen alıyordur, amniyon sıvısı yeterlidir ve iyi bir şekilde beslenebiliyordur.

Anne karnındaki bebeğin hareketleri nerede hissedilir?

Bebeğin hareketlerinin anne tarafından tam olarak nerede hissedileceği sorusunun yanıtı daha çok bebeğin kaç haftalık olduğu ile ilgilidir. Zira bebeğin çok küçük olduğu dönemde bu hareketler anne adayının kasık bölgesinde hissedilir. Ancak ilerleyen dönemlerde göbek çevresinde, göbeğin altında, göbek deliği civarında ve aslında bebek o anda neredeyse orada hareketlerini hissettirir.

Anne karnındaki bebeğin hareketleri ne zaman azalır?

Anne karnındaki bebek; 16 – 20. haftalar arasında hareket etmeye başlar, 20 – 22. haftalar arasında da anne adayı bu hareketleri hissetmeye başlar. İşte bu dönemden sonra bebeğin hareketleri genellikle artarak daha da hissedilir hale gelir. Eğer bebek yukarıda bahsedildiği üzere günde 10 kereden daha seyrek hareket ediyorsa, her hangi bir sorunun varlığından şüphe etmek gerekir. Bebeğin hareketleri azaldığında mutlaka bebeğin sağlığı ile ilgili bir problem var şeklinde düşünmemek gerekir. Çoğu zaman anne adayının stresli olduğu, yeterince beslenemediği ve mutsuz olduğu durumlarda bebek de bundan etkilenir ve hareketlerinde bir azalma olur. Bununla birlikte bebek bir stres altındaysa, bebeğe ihtiyaç duyduğu kadar oksijen gitmiyorsa, bebeğin amniyon sıvısı azaldıysa ve bebek yeterince beslenemiyorsa daha seyrek hareket edecektir. Anne adayı ve anne karnındaki bebek arasında çok farklı bir iletişim ve duygu akışı vardır. Anne karnındaki bebek, neredeyse annesinin tüm fiziksel, duygusal, psikolojik değişimlerinden etkilenir. Bu bağlamda anne adayının duygu durumunun her daim pozitif olması da bebeği olumlu etkileyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.