Geç Döllenme Nedir?
22 Aralık 2017
Rahim Filmi (HSG) Ne Zaman Çekilir?
22 Aralık 2017

Yumurta Çatlaması Nedir?

Doğal yoldan ya da üremeye yardımcı yöntemlerle gebeliğin oluşabilmesi için erkeğin üreme hücresi olan sperm ve kadının üreme hücresi yumurtanın bir araya gelmesi, döllenmenin gerçekleşmesi gerekir. Kadının yumurtaları kendisini saran bir kese (folikül) içinde bulunmaktadır. Yeterince olgunlaşan yumurta kesesi, yumurtlama döneminde yırtılır, çatlar ve kesenin içinden yumurta çıkar. Bunun sonrasında da spermle buluşup döllenme gerçekleşir.

Yumurta çatlaması nedir?

Yumurta çatlaması, kadının yumurtasının yumurtalıktan dışarıya salınması durumudur. Yumurta çatlaması olarak adlandırılan bu durumda, aslında çatlayan veya yırtılan yumurtanın kendisi değildir, yani yumurta hücresi değildir, yumurtanın çevresini saran kesedir, foliküldür. Çünkü yumurta hücresi, yumurtalığın içinde folikül olarak ifade edilen keseciklerin içerisinde bulunur ve burada gelişir, büyür. Yumurta hücresini çevreleyen bu folikül, belli bir ebata ulaştığı zaman, genellikle 18-20 mm olduğunda, yırtılmaya, çatlamaya başlar ve içinde bulunan yumurta hücresi yumurtalıktan dışarıya doğru salınmış, çıkmış olur. Folikülden dışarı çıkan bu yumurta hücresi, kadında sağ ve sol her iki tarafta da bulunan tüpler aracılığı ile yakalanır ve sperm ile buluşması durumunda da hamilelik, döllenme meydana gelir. Aslında bu yumurta çatlaması olayı zaten yumurtlama olayının kendisidir.

Yumurtalık çatlaması nedir?

Yumurtalık, yani kadının over olarak tabir edilen organı, kadında yumurta hücrelerini içinde bulunduran organdır. Burada çatlayan yumurtalık organının kendisi değildir, yumurta hücrelerini  barındıran folikül isimli keselerdir. Ancak bu foliküllerin çatlayıp içindeki yumurtayı çıkarması işlemi kimi zaman “yumurtalık çatlaması” olarak da adlandırılmaktadır.

Yumurta çatlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir?

adetYumurtayı içinde barındıran folikülün içi yumurtayı koruyan bir sıvı ile doludur. Yumurta çatlaması, yani yumurtlama olduğu zaman da çatlayan folikülün içerisinde bulunan bu sıvı, karın içerisine yani rahim ve yumurtalıkların çevresine akar. Sıvının bu şekilde dağılması genellikle kadının hafif bir ağrının hissetmesine sebep olur. Bu bakımdan kadınlar, yumurta çatlaması meydana geldiği zaman, kasıklarında tek taraflı ya da iki taraflı bir ağrı hissederler. Fakat bu ağrı; çok şiddetli değildir ve her yumurtlama döneminde hissedilmeyebilir. Yumurtlama gününün yaklaştığı günlerde ise kadının vajinasında ıslaklıkta ve akıntıda bir artış olur. Bununla birlikte göğüslerde hassasiyet, şişme dolgunluk, vücut ısısında yükselme ve cinsel istekte artma gibi belirtiler yumurtlama döneminde görülen sıklıkla görülmektedir. Bu belirtileri hisseden, fark eden kadın yumurta çatlama dönemini ve dolayısıyla gebe kalma ihtimalinin daha yüksek olduğu dönemi de hesaplayabilir.

Yumurta çatlaması kaç gün sürer?

Yumurta çatlaması, yani yumurtlama olarak ifade edilen olay, birkaç gün içinde değil, bir anda meydana gelen bir olaydır. Kadının yumurtalığından salınan yumurta, en fazla 1 gün canlılığını koruyabilir. Bundan dolayı da, gebe kalabilmek isteyen kadınların yumurtlama dönemlerini takip etmesi, yumurta çatlaması meydana geldikten sonra en fazla bir gün içerisinde korumasız cinsel ilişki yaşayarak hamilelik elde etme şansını artırması gerekir.

Yumurta çatlaması için neler yapılabilir?

Doğal yolla gebe kalabilen kadınlar, genellikle yumurtlamanın, yumurta çatlaması olayının tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bilmez, takip de etmezler. Ancak hamilelik için üremeye yardımcı tedavilere ihtiyaç duyan, daha çok kısırlık tedavisi göre kadınlar, yumurtanın çatlaması için neler yapılabileceğini merak etmekteler, araştırmaktalar. Fakat yumurta çatlaması olayı ya doğal süreçte kendiliğinden gerçekleşmeli ya da bir doktorun muayenesi, tetkikleri sonucunda tavsiye ettiği yumurta çatlamasını kolaylaştıran ilaçlar kullanılmalıdır. Uzman tavsiyesi dışında her hangi bir ilaç alınması, kullanılması ya da bilimsel yöntemler dışında başka yöntemler denenmesi bu konuda fayda değil, zarar getirecektir.

Alternatif tıbbın yaygınlaştığı, her soruna bir bitkisel çözüm bulunmaya çalışıldığı son dönemlerde kısırlık konusunda da bilim dışı pek çok öneri göz önüne gelmektedir. Ancak bitkisel ilaçlar, takviyeler ya da çeşitli isimlerle pazarlanan kürler, kadına bu konuda herhangi bir yarar sağlamaz. Ayrıca bitkisel yöntemler genel vücut sağlığına iyi gelmekte ve bazı rahatsızlıklara doğal tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ancak bu konuda unutulmaması gereken husus; bitkilerde hangi maddenin ne kadar bulunduğunun tam olarak bilinmeyebiliyor olması ve bu konuda bir standardın olmadığıdır. Bu bakımdan özellikle de kısırlık gibi hassas bir konuda dışarıdan alınacak her hangi bir madde, tahmin edilenden çok daha fazla zararlı olabilir. Bu tür bitki, ot, çay, kür uygulamalardan muhakkak uzak durulması, çok tutarlı bilgiler edinilmesi durumunda da öncelikle doktora danışılması gerekir.

Yumurta çatlaması ne zaman olur? Adetin kaçıncı günü gerçekleşir?

adet1

Yumurtlama olayı yaklaşık olarak adet kanaması gelmeden 2 hafta önce, bir sonraki adet kanamasına 14 – 15 gün kala gerçekleşmektedir. Adet kanamaları düzenli olarak 28 – 29 günde bir olan kadınlar için bu durum geçerlidir. Ancak adetleri daha seyrek olan, örneğin 35 günde bir olan bir kadınların ise, yumurtlama dönemi en son adet kanamasının başladığı günden itibaren sayınca, 21 gün sonra oluşmaktadır. Yani adetleri düzenli olarak 28 günde bir görülen kadında, yumurta çatlaması en son adet kanamsı başlamasından 14 gün sonra, adetleri 30 günde bir olan kadında en son adet kanaması başladıktan 16 gün sonra, adetleri 34 günde bir olan kadında en son adet kanaması başladıktan 20 gün sonra yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlama zamanını hesaplamak için öncelikle ortalama kaç günde bir adet olduğunu bilmek gerekiyor. Ardından en son adet kanamasının başladığı günden itibaren sayınca, bir sonraki adetin başlamasına 14 gün kala yumurtlama gerçekleşecektir.

Yumurta çatlamasında hormonların etkisi

Yumurta çatlaması olayı, yani yumurtayı saran folikülün çatlayıp yumurtayı içinden çıkarması, adet döneminin ortasına denk gelen günlerde oluşur. Bu dönemde östrojen (E2, enstradiol) ve Luteinleştirici hormonların seviyeleri ay içinde olabilecek en yükseğe ulaşır. Bu hormonların yükselmesini takiben yumurtlama meydana gelir. Estradiol (E2) hormonunun en yüksek düzeyde salgılanmasından yaklaşık 1 gün sonra Luteinleştirici hormon da en yüksek seviyeye ulaşır. Luteinleştirici hormonunun yükselmeye başlamasından 2 ya da 2.5 gün sonra da, yani Luteinleştirici hormonun en yüksek değere ulaşmasından 12 saat sonra yumurta çatlaması, yumurtlama olayı meydana gelir.

Yumurta çatlatma iğnesi nedir, neden yapılır?

yumurta-catlamasi-1

Doğal yolla gebelik elde edemediği için kısırlık tedavisi gören hastaların yumurtalıklarında, normal kadın vücudunda görülen ritme benzer bir şekilde, yumurta istenilen olgunluğa gelebilir. İşte o dönemde içinde HCG hormonu bulunan ilaçlar kadına uygulanır. Bu ilaçlar yumurtayı barındıran folikülün çatlayıp yumurtlamanın gerçekleşmesine yardım ettiği için, çatlatma iğnesi olarak adlandırılır. İçinde HCG hormonu bulunan ilacın özelliği, kadın vücudunda bulunan Luteinleştirici hormona benzemesidir. Bundan dolayı da vücutta Luteinleştirici hormon yükselmesi durumuna benzeyerek, yumurtanın çatlamasına yardımcı olur. Kadına yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan yaklaşık 2 – 2.5 gün sonra, yumurtlama meydana gelir.

Yumurta çatlamasından sonra döllenme

Yumurtlama olayının ardından salınan yumurta, tüplerle yakalanır ve yakın zamanda cinsel ilişkiye girilmesi durumunda ya da aşılama yapılmasıyla sperm ile yumurta hücresi tüp içerisinde birleşir ve döllenme meydana gelir. Döllenme ile oluşan embriyo materyali, rahim içerisine ilerleyerek yerleşir, gebelik gerçekleşir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.