Adet dönemi, kadınların üreme çağında olduğunu, üreyebildiğini gösteren işaretlerden biriyken aynı zamanda biraz ağrılı, sancılı ve kullanılması gereken petler yüzünden sıkıntılı bir dönemdir. Ancak modern çağın kadınlara sunduğu kolaylıklardan biri olan vajinal tamponlar, adet günlerinin petle ilgili sorunlarını çözmeye yardımcıdır. Tampon kullanımı sayesinde adet günleri, diğer günler kadar konforlu olabiliyor.
Adet günlerinde kullanılan tampon; vajina içine yerleştirilen ve vajinadan dışarıya doğru sarkan bir ipi olan, adet kanını emecek şekilde özel olarak hazırlanmış hijyenik ve sağlıklı bir üründür. Tamponlar 3 değişik büyüklükte hazırlanır ve üretiminde pamuk kullanılır. Farklı işlemlerden geçirilerek sıkıştırılan pamuğun parçacıkları birbirinden ayrılmaz ve vajina içinde dağılmaz. Tamponlar; hijyenik koşullarda üretilir ve kullanıma kadar üzeri şeffaf bir örtü ile kapalı kalır. Ancak bu sağlıklı koşulların bozulmaması için kullanım öncesinde ellerin de mutlaka yıkanması, temiz olması gerekir. Tamponun kullanım kılavuzunda da altı çizildiği gibi, ambalajında gösterilen yerden açılmalı, hiçbir yere temas etmeden hemen uygulanmalıdır.
Vajinal tamponlar, adet kanının vajina dışına atılmadan önce emilmesini sağlar ve doğru yerleştirildiğinde kadın taşmasını, kadının iç çamaşırına geçmesini önler. Bu sayede pet kullanımı süresince kadınların yaşadığı sosyal ve hijyenik sorunlar ortadan kaldırılabilir. Her kadının kullanımına uygun olması, her ihtiyacı karşılayabilmesi için tamponlar farklı boy ve emme kapasitelerine sahip olarak üretilmektedirler. Her kadının adet kanamasının süresi ve miktarı kadına uygun olan tamponu seçebilmesinde yol gösterecektir.
Vajinal tampon kullanımı, kadının hayatına konfor ve hijyen katmaktadır. Ancak tamponun uzun süreli ve bilinçsiz kullanımı da “Toksik Şok Sendromu” olarak adlandırılan yaşamı ciddi şekilde tehdit edebilen bir komplikasyona sebep olmaktadır. Bu bakımdan tampon kullanımında bilinçli davranmak ve en önemlisi tamponu gün içinde 4-6 saatten fazla vajinada tutmamak bu riskten uzak kalmayı sağlayacaktır. Bir de vajinal tamponlar sadece adet dönemi içinde kullanılmalı, günlük vajinal akıntılar ya da günlük hijyen için tampon kullanımından kaçınılmalıdır.
Günümüzde ülkemizde satışa sunulan tamponlar 3 ayrı ebada sahiptir. Bu ebatların emiciliği ile ilgili yapılan standart laboratuar ölçümlerinde mini ve normal boyutlardaki tamponların adetin hafif ve orta şiddette geçen günlerinde kullanılabileceği tespit edilmiştir. Süper boyuttaki tamponlar ise kanamaların orta şiddette ve ağır geçtiği günlerde kullanılabilir. Eğer kadın, ilk kez tampon kullanıyorsa kutunun üzerinde bulunan kullanma talimatını okuyup ona göre hareket etmelidir. Kadınlar kendileri için en uygun tamponu deneyerek de seçebilirler. Kanamanın 3 – 4 saat çok yoğun geçmesi durumunda yüksek kapasiteli, 4 saatten fazla geçtiği halde tampon dolmuyorsa düşük kapasiteli tampon seçmek doğru olur.
Tamponu ilk kez deneyip kullanacak olan kişiler biraz heyecanlı ve gergin olabiliyor. İşte bu gerginlik de; kasların daha fazla kasılıp tamponun yerleştirilmesinin güçleşmesine sebep oluyor. Bunun için özellikle ilk kez tampon kullanacak olanlar, derin bir nefes alıp kendini gevşeterek yavaş ve nazik hareketlerle tamponu yerleştirmeliler.
Kullanım kılavuzundaki gibi doğru şekilde yerleştirilirse vajina kasları tamponu tutar ve bu nedenle de aktif spor yaparken bile tampon düşmez.
Kullanım kılavuzuna ve uzmanalrın önerilerine uygun olarak kullanıldığında tampon enfeksiyona yol açmaz. Ancak toksik şok sendromu adı verilen sorun tamponun yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır.
Kadınların genital bölgesinde vücut dışına açılan 3 farklı açıklık (delik) vardır. Bunlar; idrarın yapıldığı üretra, vajina ve anüs. Bu delikler, birbirilerinden bağımsızdır ve bu nedenle vajinada bulunan tampon tuvalete gitmeye engel olmaz. Bu sebeple de kadın tuvalete gittikten sonra tamponu çıkarması ya da değiştirmesi gerekmez. Ancak idrar yaparken tamponun ipinin ıslanması için ipi elle kenara almakta fayda var.
Tamponun kadının hayatını en çok kolaylaştırdığı konulardan birisi kesinlikle adet dönemlerinde de yüzme özgürlüğüdür. Tampon kullanarak hem denizde hem de havuzda yüzülebilir.
Tampon kullanırken spor ve dans aktiviteleri rahatlıkla yapılabilir, bale, ağırlık kaldırma, atletizm gibi her türlü sporu yapmak mümkündür.
Tampon varken banyo yapmakta bir sakınca yoktur.
Bu mümkün değildir, sadece tamponun ipi vajinaya kaçabilir. Böyle durumda endişelenmeye gerek yoktur, gevşeyip iki parmağı yavaşça vajinaya sokarak ipi bulmak mümkün olacaktır. Ancak bir aksilik olur da, ipi bulmak zor olursa zorlamadan hemen doktoru aramak, bir sağlık kumruna gitmek en doğrusudur.
Çok sık olmamakla birlikte tamponların, özellikle de özel parfümlü tamponların alerjiye sebep olduğu görülmektedir. Böyle bir sorun yaşayan kadınlar tampon kullanmaktan kaçınmalılar.
Adet kanının koku yapma sebebi, petlerde hava ile temas ediyor olmasıdır. Tampon ise kanı içeride tutup havayla temas etmesini engellediği için koku oluşmaz.
Tampon; 4- 6 saat süreyle adet kanamanı emme gücüne sahiptir. Eğer 4 saat içinde adet kanı tampona rağmen dışarıya sızıyor, bulaşıyorsa kadın ya tamponu doğru yerleştirmemiştir ya da tampon uygun emme kapasitesine sahip değildir. En yüksek kapasiteli tamponu kullanmaya rağmen hala kan dışarıya taşıyorsa adet kanaması normalden fazladır ve böyle bir durumda jinekologa başvurulmalıdır.
Tamponun uyurken kullanılması sakıncalı olacağı için önerilmez. Özellikle de 6 saatten fazla uyuma durumunda kesinlikle tampon çıkarılmalıdır.
Asla, hiçbir koşulda aynı anda birden fazla tampon kullanılmamalıdır.
Tampon varken kesinlikle cinsel ilişkiye girilmez.
Toksik Şok Sendromu; “Stafilokoccus Aureus” adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinlerin meydana getirdiği, hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi sorunlar yaratabilecek bir enfeksiyon türüdür. Bir başka deyişle çok nadir olarak yaşanan kan zehirlenmesidir.
Aslında Stafilokoccus Aureus; pek çok insanın cilt, burun, dirsek, vajina gibi bölgelerinde normalde bulunabilen bir bakteridir. Özellikle cilt enfeksiyonlarındaki en önemli patojendir. Ancak nadiren de olsa ürettiği toksinle Toksik Şok Sendromuna yol açabilir. Bu sendrom, tampon kullanıcılarında daha sık görülmektedir.
Toksik Şok Sendromunu önlemek için özellikle sıcak havalarda vajinal tamponlarınızı 6 saatten uzun süreli kullanmamak gerekiyor. Tampon kullanımında;