Gebeliğin 7. ayı geldiğinde artık şikayetlerin çoğu bitmiş, anne adayı gebeliğe ve gebeliğin getirdiklerine alışmış ve huzurlu bir şekilde doğumu bekliyordur. Gebeliğin 7. ayında yapılan testler ve muayeneler itina ile izlenir. Büyüyen karınla nasıl hareket edileceği ve nasıl yaşanacağı öğrenildiği için artık gebelik çok daha rahat bir süreç haline geldi.
Gebeliğin 7. ayına giren anne adayı için doğuma hazırlanma vakti gelmiştir. Çünkü bebekle tanışmak için çok da fazla bir zaman kalmamıştır. Anne adayının karnı oturmayı, yatmayı, yürümeyi zorlaştıracak kadar büyümüş olsa da vücut bu duruma alışmıştır. Ancak büyüyen karnın bacaklara, mesaneye ve kasıklara baskı yapması bazı zorlukları beraberinde getirir.
Gebelikte aktif bir iş hayatı olan kadın için artık doğum izni alma zamanı gelmiştir. Özellikle de uzun süreli masa başında oturmayı gerektiren ya da tüm gün ayakta çalışılan işlerde gebeliğin 7. ayı zor geçeceği için doğum izni alınmalıdır. Ancak sık sık mola verilebilecek, çok yorucu olmayan işlerde çalışan kadınlar için 8. ayın başına kadar çalışmak zor olmayabilir
Gebeliğin 7. ayında anne adayının en çok dikkat etmesi gereken durumlardan birisi kesinlikle ergonomidir. Yani zaman zaman bacaklar bir sandalye ya da sehpaya uzatılabilmeli, iş yerinde ayakların uzatılabileceğiniz bir pozisyonda çalışma imkanı olmalıdır. Pek çok iş yerinde böyle bir konfor mümkün olmadığına göre 7. aydan itibaren çalışmamakta fayda var. Zira bu süreçte daha fazla dinlenmek ve olabildiğince erken uyumak çok önemlidir.
Gebeliğin 7. ayında anne adayında görülen değişiklikler
- Göğüslerdeki damarlar daha netleşir.
- Uykusuzluk ya da uykuya dalmakta güçlük çekme gibi sorunlar sıklaşır, bu süreçte sakin olmaya çalışmak önemlidir.
- Sık sık mide yanması, mide ekşimesi, mide spazmı gibi mide sorunları yaşanabilir.
- Metabolizma hızlandığı için sık sık hararet basar, ani terlemeler olur.
- Anne adayının eğilimi olması durumunda anemi gelişebilir.
- Karın bölgesinde uzun, pırıltılı lekeler oluşabilir.
- Bebek ve doğum hakkında farklı, sıra dışı rüyalar görülebilir.
- Vücudunuzun tamamında ekstra bir kan dolaşımı olur. Bu sebeple de anne adayı daha da şişmiş hisseder. Vücudun tamamı, eller ve ayaklar daha büyük, iri görünür.
- Göğüsler daha iri, sert ve ağır hale gelir, üzerinde oluşan damarlar daha net görünür.
- Anne adayının aşağı doğru eğilmesi zorlaşır ve tavsiye edilmez.
- Bebek hızla büyüdüğü için mesaneye baskı yapar ve bunun sonucunda artık daha sık idrara çıkmaya başlanır.
- Nefes darlığı hissedilebilir.
- Göğüslerden bebek için çok değerli olan besleyici maddeler açısından zengin sarımsı bir sıvı gelebilir.
Gebeliğin 7. ayında bebeğin gelişimi
- Bebek çok daha aktiftir ve anne adayı bebeğin hareketlerini daha net hisseder.
- Bebeğin beyin gelişiminin ana aşaması bu dönemde gerçekleşir.
- 7. ay içinde doğum başlarsa bebeğin akciğerleri az gelişmiş olacağı için yaşam şansı vardır.
- Bebeğin cildi kırmızı renktedir ve buruşuktur.
- Bebeğin dilindeki tat alma dokusu daha çok gelişmiştir ve bebek en ince tatları bile ayırt edebiliyordur.
- Bebeğin boyu 40 cm ve ağırlığı ise 1 kilo 300 gram kadardır.
- Ultrason muayenesinde bebeğin bütün organları tam olarak görünür ve 3 boyutlu tarama mümkün olur.
- Bebek bu dönemde uykuda daha çok zaman harcar ve bu esnada zihinsel ve sinirsel gelişimi daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.
- 7- ay içinde bebek; çeşitli seslere, kokulara ve sarsıntılı hareketlere daha belirgin tepkiler vermeye başlar.
- Bebeğin solunum sistemi yeterince gelişmiş olduğundan bu aydan itibaren gerçekleşen erken doğum vakalarının ölümle sonuçlanma riski düşüktür.
Gebeliğin 7. ayında dikkat edilmesi gerekenler
- Vücutta yoğun olarak oluşan şişmeleri ve ödem oluşumunu önlemek için az miktarda sıvı ile susuzluğu gidermek doğru olur. Şöyle ki bir seferde bir bardak suyu bitirmek yerine sık sık aralıklarla, daha çok yudumlayarak su içmek en doğrusudur. Bu şişkinlikleri azaltmak için çimenlerin ve kumların üzerinde yalınayak yürümek de faydalı olabilir. Bu sayede ayaklardaki damarlar güçlenir.
- Gebelik ilerledikçe daha çok terleyen anne adayı, sentetik kumaşlardan yapılmış kıyafetler giymeyi bırakıp sadece pamuklu giysiler giymelidir. Bu dönemde terlemeyi önleyici kimyasal ürünler kullanmak yerine doğal içerikli hoş kokular kullanmaya özen göstermelidir.
- Gebeliğin 7. ayından itibaren artık ayda bir değil, 3 haftada bir doktorla görüşmek gerekir. Artık doğum yaklaştığı için doktorun tavsiyelerini titizlikle takip etmek ve tüm testleri zamanında yaptırmak çok önemlidir. Bu süreçte eğer doktor hastaneye yatmayı tavsiye ederse kesinlikle reddedilmemelidir. Özellikle de anne adayında prematüre kasılmalar ile ortaya çıkan uterin duyarlılığı varsa hastaneye yatmak şarttır.
- Gebeliğin 7. ayında anne adayının hemoglobin düzeylerinin yakından takip edilmesi gerekir. RH negatif kan grubuna sahip olan anne adaylarında doktor, antikor geliştirmediğinizden emin olmak için daha fazla test yapmaktadır.
- Gebeliğin bu döneminde hemoglobin düzeylerinde ciddi bir düşüş olacağı için anne adayına daha fazla demir alımı önerilir. Dolayısıyla da demir açısından zengin gıdalar tüketmek doğru olur. Ayrıca vücutta daha hızlı ve etkin absorpsiyon için yeterli miktarda C vitamini alınması gerekir.
- Gebeliğin son 3 aylık dilimine giren anne adayları heyecan, endişe, umut ve sevinç dolu bir süreçtedirler. Bu dönemde birden fazla duygu anne adayının kafasını karıştırır ve zaman zaman mutsuzluk ya da umutsuzluk hisleri yaşanabilir. Bunu önlemek adına her daim rahat ve huzurlu olmaya çalışmak gerekir.
Gebeliğin 7. ayında kanama
Gebeliğin 7. ayında plasentanın durumunu kontrol etmek için ultrason muayenesinden geçmek gerekiyor. Bazı anne adayları ise hamileliğin 7. ayında kanama sorunu yaşayana kadar plasental durum kontrolüne gitmezler. Plasental muayene ile birlikte genellikle gebeliğin sonuna kadar sürecek bir yatak istirahati gerekir. Zira bu şekilde erken doğum önlenmeye çalışılır. Bazı vakalarda ultrason muayenesi fetüsün doğum öncesi kusurlarını zamanında ortaya çıkarabilir ve çoğu zaman bu kusurlar doğumdan önce düzeltilebilir.
Gebeliğin 7. ayında cinsel ilişki nasıl olmalı?
Gebeliğin 7. ayına gelindiğinde eğer doktor, erken doğum tehlikesi görürse gebeliğin sonuna kadar cinsel ilişkiye girmekten kaçınmak gerekir. Ancak doktorun bir sakınca görmemesi durumunda cinsel ilişkiye devam edilebilir. Gebeliğin sonlarına gelindiği bu dönemde cinsel ilişki esnasında enfeksiyon riskini azaltmak için kesinlikle prezervatif kullanılmalıdır.
Gebeliğin 7. ayında nasıl beslenmek gerekir?
Gebelikte ve özellikle de gebeliğin sonlarına doğru metabolizmadaki çinko eksikliği gebelik seyrini olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Bu bakımdan çinko içeren ahududu, kuşkonmaz, tuzlu su balıkları, yağsız sığır eti ve dana karaciğeri, tavuk, süt, yumurta, pancar, kereviz, pırasa, domates, patates, tahıllar gebeliğin 7. ayındaki beslenmesi için çok doğru gıdalardır. Bu süreçte sarımsak, fındık, soya fasulyesi, mercimek de yeterince tüketilirse gebelik semptomları daha az görülür. Bununla birlikte bebeğin bilişsel ve görsel gelişiminin yeterince hızlı olabilmesi için Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık, ceviz ve deniz ürünleri tüketilmelidir. Gebeliğin 7. Ayında doktorun önerisi doğrultusunda sağlıklı beslenme durumunda anne adayının yaklaşık 1.5 kilo alması beklenir.