Gebeliğin 9. ayına gelen anne adayı artık gebelikle ve bebeğin sağlıklı olmasıyla ilgili her hangi bir kaygı hissetmez. Zira bebeğinin tüm organları gelişimini neredeyse tamamlamıştır. 9. ay içinde yapılan doğumlarda bebeğin sağlıklı bir şekilde yaşama ihtimali çok yüksektir.
Doğumun yaklaşıyor olması demek, artık anne adayının hareket özgürlüğünün çok kısıtlanması ve basit işlerde bile zorlanması demektir. Karnın çok büyümesi sebebiyle oturmak, kalkmak, yatmak, uyumak bile sorun olabiliyor. Bundan dolayı yaşanan uyku eksikliği de anne adayının yeterince dinlenebilmesine engel olur. Bundan kaynaklanan sinir bozukluğu ve stres anne adayının yaşamını zorlaştırabilir.
Bu dönemde doğumun yaklaşmasıyla birlikte yaşanan doğum korkusu ve endişeleri de ruhsal açıdan zorlayabilir.
Gebeliğin 9. ayında anne adayının yaşadığı değişikliler
- Gebeliğin sonuna gelindiğinden bebeğin başı pelvik bölgeye taşınmıştır. Bundan dolayı da mesanede baskı ve sık idrara çıkma isteği hissedilir. Bu dönemde anne adayı idrarını tutmakta oldukça zorlanır.
- Doğum yaklaştıkça rahim, mide ve diyaframa yaptığı baskıyı azaltır ve böylece anne adayının yaşadığı mide ekşimesi ve nefes darlığı problemleri önceki aya göre azalır.
- Bu dönemde vajinal akıntılar daha da yoğunlaşır ve çok fazla mukus içerir. Bu durum içsel muayene ya da cinsel ilişkiden sonra daha netleşebilir.
- Anne adayının yaşadığı yalancı kasılmalar sıklaşır ve bazen doğum başlamış gibi hissedecek kadar yoğun olur. Bu kasılmaların şiddetini azaltmak için solunum egzersizleri yapmak önerilir.
- Karın gerginleştiği için rahatsızlıklar da artar. Bu dönemde izlenecek en doğru yaklaşım yatak istirahatidir. Anne adayının siyatik sinirlerinin üzerindeki basınç arttıkça devamlı olarak sırt ağrısı yaşanacaktır. Her geçen gün anne adayının rahat bir pozisyonda yatabilmesi zorlaşır.
- Kolostrum üretilmeye başlamıştır. Bundan kaynaklı olarak göğüslerden akıntı gelecektir. Bu dönemde göğüs pedi kullanmak doğru olur.
- Yüz ve göğüs bölgelerinde kıllanma olur.
- Vücuttaki fazla kan dolaşımı bazı anne adaylarının gözbebeklerinde şekil değişikliğine sebep olabiliyor.
- Göğüslerde süt üretimi başlamıştır, hatta zaman zaman göğüs uçlarından akar.
Gebeliğin 9. ayında dikkat edilmesi gerekenler
- Artık basit ev işleri bile zorlayıcıdır. Bu sebeple ev işlerinde birinden yardım almak ve bol bol dinlenmek gerekir.
- Doğuma ve emzirme dönemine hazırlanma zamanı gelmiştir. Göğüslerdeki dokular için özel olarak üretilen sutyenleri kullanmak doğru olur.
- Gebeliğin son ayına gelen anne adayı, her hafta doktorunu ziyaret etmelidir.
- Vücut iyice ağırlaştığı için gün içinde ılık bir banyo yapmak ağrıları azaltabilir ve vücudunu rahatlatabilir. Fakat suyun çok sıcak olmaması önemlidir.
- Kegel egzersizleri yapılmaya devam edilmeli.
- Bu dönemde anne adayının psikolojik durumu çok önemlidir. Bu sebeple de anne adayı zamanının büyük bölümünü ailesiyle, sevdikleriyle geçirmeli ve bol bol dinlenmelidir.
- Bu dönemde bebek için bir araba koltuğu almak, beşik hazırlamak, hastane çantasını yeniden kontrol etmek gerekiyor. Ancak hastane çantasının kapsamlı olarak hazırlanması çok önemlidir. Zira doğumdan sonra belki de birkaç gün hastanede kalmak gerekebilir. Bu sebeple de hem bebek hem de anne adayının ihtiyaç duyabileceği tuvalet malzemeleri, kıyafet setleri, havlular, bebek bezleri, kişisel bakım eşyaları çantanın içinde bulunmalıdır.
- Anne adayı yorucu bedensel etkinliklerden kaçınmalı, oturup kalkarken de dikkatli olmalıdır.
- Gebeliğin bu son ayında küçük de olsa bir kanama yaşanması durumunda acilen doktora başvurulmalıdır.
Gebeliğin 9. ayında cinsel ilişki nasıl olmalı?
Gebelik sürecinde doktor aksi bir durumdan bahsetmedikçe ve anne adayı her hangi bir sorun yaşamadıkça, rahatsızlık hissetmedikçe riskli pozisyonlara girmeden cinsel ilişki yaşanabilir. Ancak gebeliğin 9. ayında cinsel ilişki olmalı mı ya da nasıl olmalı sorusu uzmanlar tarafından tartışılagelmektedir. Burada en doğru kararı doktor verecektir. Zira her hamileliğin kendi içinde dinamikleri vardır. Gebeliğin bu döneminde cinsel ilişki, anne adayının rahmi üzerinde aşırı bir basınç uygulanmadığı takdirde bir sorun olmaz ve hatta iyi gelebilir. Çünkü gebelikte cinsel ilişki hormonsal dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Bununla birlikte gebeliğin bu dönemindeki cinsel ilişki son iki haftada yaşanması gereken kasılmaları da tetikler. Ancak anne adayının yüksek tansiyon sorunu varsa doktora danışmak gerekir.
Gebeliğin 9. ayında beslenme
- Gebeliğin sonuna gelindiğinde artık günde 5-6 defa yemek yemek gerekir.
- Fazla kilo alımını önlemek adına küçük porsiyonlar halinde ve mümkünse az kalori içeren besinler tercih edilmelidir.
- Anne adayında alerjiye sebep olabilecek gıdaları tamamen beslenmeden çıkarılmalıdır.
- Son aylardaki hızlı kilo alınması sebebiyle sindirim sistemi olumsuz etkilenmiş olabilir. Bu bakımdan iştah her ne kadar da artarsa artsın dengeli ve besleyici bir diyet, az kalorili seçimler çok faydalı olur.
- Bu dönemde sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketmek demek hem doğumun daha kolay gerçekleşmesi hem de gebeliğin geri kalanında sindirim sorunları yaşanmaması demektir. Bu bağlamda gebeliğin 9. ayında; tahıllar ve kepekli ekmek, meyve, sebze, süt ürünleri, zengin protein içeren gıdalar, en az 2 litre su, lif zengini gıdalar, A ve C vitamini açısından zengin gıdalar öncelikli olarak tüketilmelidir. Bu arada gebeliğin 9. ayında; kafein, çikolata, alkol, sakarin, yumuşak peynirler, çiğ deniz ürünleri, sigaradan ise kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Beslenmenin ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda ise doktor, kalsiyum, multi vitamin, folik asit, demir gibi günlük takviye tabletler reçete eder.
Gebeliğin 9. ayında kaç kilo alınır?
Gebeliğin bu son döneminde kilo dengesini bulur ve dikkat edilirse 1 kilodan fazla alınmaz. Anne adayı 9. aya kadar 15 kilodan daha az aldıysa, doğumdan sonra eski kilosuna dönmesi kolay olacak, birkaç ay alacaktır. Bu ay içinde her 2-3 günde bir tartılmak ve kilo endeksini takip etmek önemlidir. Anne adayı kilo alımının azaldığını ya da durduğunu fark ettiğinde doğuma 10 günden daha az bir süre kalmıştır. Gebeliğin 9. ayında karın iyice aşağıya iner ve karnın ağırlık merkezi rahim bölgesine doğru gelir. Alınan kiloya bağlı olarak hamilelikte şişkinlik ve varisleri önlemek için bacaklar mümkün olduğunca dik tutulmalı ve sık sık hareket ettirilmelidir.
Gebeliğin 9. ayında ultrason görüntüsü
Gebeliğin 9. ayı, bebeğin görüntüsü ve ultrason muayenesi için 3 ya da 4 boyutlu tarama gerçekleştirmenin tam zamanıdır. Eğer plasenta, rahmin önündeyse bebeğin en iyi görüntüsünü almak mümkündür. Bu dönemde bebeğin genel sağlığı ve konumunu belirlemek için detaylı ultrason yapılabilir. Bebeğin ense kordonlarının teşhisi doğum sürecinin yöntemini belirlemeye yardımcı olur. Bebeğin akciğerleri amniyotik sıvı ile gelişmiştir ve bebek artık kendisi nefes alabiliyordur. Zira tüm hayati organlar tamamen gelişmiş ve işlevlerini yerine getirebilmektedir.
9 aylık gebelik bebeğin gelişimi
Gebeliğin son ayında da bebeğin gelişimi ve dış dünyaya hazırlığı devam eder. Bu dönemde bebek, uterus boşluğunun tamamını kaplar ve hızla tekmeler. Bebeğin ayak parmakları ve cinsel organlarının oluşumu da bitmiştir ve bağırsaklarında dışkı toplanmaya başlamıştır. Gebeliğin 9. ayında bebeğin boyu 50 cm ve ağırlığı ise yaklaşık 2.5 – 3 kilo kadardır.
Bebeğinizin kasları artık güçlenmiş ve dolayısıyla da tekmeler şiddetlenmiştir. Bununla birlikte bebeğin derisi değişiyor, cildi parlaklaşıyordur. Bebeğin böbrekleri çalışıyor, saçları kalınlaşıyor ve tırnakları uzuyordur. Bu dönemde bebeğin kemikleri hızla gelişirken kafatasındaki kemikler biraz daha esnek ve yumuşaktır.