Makrozomi, gestasyonel yaşlarına göre, ortalamadan çok daha büyük olan bebekler için kullanılan bir terimdir. Makrozomi olan bebekler 3.5 kg ağırlığında olabilir ya da daha da kilolu olabilirler. Makrozomi, doğumu zorlaştırabilir ve komplikasyon riskini artırabilir. Ayrıca makrozomi, bebeklerde sezaryen doğum ve yaralanma ihtimalini yükseltir. Makrozomi ile doğan bebeklerde, daha sonraki yaşamlarında obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkması da daha olasıdır.
Bütün bebeklerin yaklaşık % 9’u makrozomi ile doğar. Bu durumun nedenleri şunlardır:
Aşağıdaki durumlarda makrozomili bir bebeğe sahip olma olasılığınız artar:
Makrozominin ana belirtisi, bebeğin kaçıncı ayında olduğuna bakılmaksızın, hangi ayında olursa olsun; beklenen gestasyonel kilosundan daha fazla ağırlığa sahip olmasıdır.
Doktorunuz tıbbi geçmişiniz ve geçmiş gebelikleriniz hakkında sorular soracaktır. Hamilelik sırasında bebeğinizin büyüklüğünü kontrol edebilir, ancak bu ölçüm her zaman doğru değildir. Bebeğin boyutunu kontrol etme yöntemleri aşağıdakilerden biri olabilir:
Makrozomi doğum sırasında aşağıdaki sorunlara neden olabilir:
Doktorunuz, bebeğinizin büyüklüğünün vajinal doğum sırasında komplikasyonlara neden olabileceğini düşünürse, sezaryen doğum yapmanız gerekebilir.
Makrozomi hem anne hem de bebek için komplikasyonlara neden olabilir. Anne ile ilgili oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır:
Bebek ile ilgili oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır:
İri bebekler yetişkinlikte aşağıdaki komplikasyonlar için risk altındadır:
Ayrıca metabolik sendromlar geliştirme riski vardır. Bu metabolik sendrom koşulları; yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı yağlanma ve anormal kolesterol seviyelerini içerir. Çocuğun yaşı ilerledikçe, metabolik sendrom diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlara yönelik riskleri artabilir.
Hamileliğiniz sırasında yapılan testler, bebeğinizin normalden daha büyük olduğuna işaret ediyorsa, doktorunuza sormanız gereken birkaç soru bulunmaktadır.
Doktorunuz sağlıklı bir doğum yapılmasını sağlamak için gerektiğinde sezaryen doğumu tercih edebilir. Bebeğin erken doğmasının, sonuçta bir fark yarattığı gösterilmemiştir. İri bebekler, büyüdükçe obezite ve diyabet gibi sağlık durumları ile ilgili takip edilmelidir. Hamilelik sırasında önceden var olan sağlık sorunlarınızı ve genel sağlığınızı yöneterek, bebeğinizin sağlığını yetişkinliğe kadar takip ederek; makrozomi kaynaklı komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Araştırmalara göre, modern dünyada son 20-30 yıl içinde 3.5 kilonun üzerinde doğan bebek sayısında % 15 ila % 25’lik bir artış olmuştur. Aslında bebeğin kilolu olması, çevrenizdeki insanlar için bir takdir sebebi olabilir. Toplumda şöyle bir algı var, kilolu bebek sağlıklı bebektir. Sağlıklı bebeklerin kilosu veya boyu farklı olabilir. İlk bir ay boyunca bunu aklınızda bulundurun: Her çocuk farklı bir oranda büyür çünkü her çocuk farklıdır!
Aslında anne ve babaların fark etmediği şey, bebeklerin doğumdan hemen sonra kilo vermesidir. Emzirilen bebekler ilk doğum ağırlığının yüzde 10’unu kaybedebilirken, mamayla beslenen yeni doğanlar için % 5 ila % 7’lik bir kilo kaybı normaldir. Ek gıda ile beslenen veya emzirilen tüm bebekler 10 ila 14 gün içinde kilo verirler. Bununla birlikte, doktorunuz bebeğinizin kilosunu yakından izleyecek ve endişeleri varsa müdahaleler önerecektir.
Akılda tutulması gereken başka bir şey: Anne sütü ile beslenen bebekler farklı oranlarda kilo alırlar. Ayrıca, emzirmekle ek gıda birbirinden tamamen farklıdır. Biberonla beslenen bebeğiniz çok hızlı bir şekilde kilo alıyorsa, doktorunuz beslenmesiyle ilgili sorular sorabilir.
Siz de doktorunuza, bebeğinizin beslenmesiyle ve kilosuyla ilgili sorular sormaktan çekinmeyin.