Hamileyken neleri yapıp yapmamanız gerektiği konusunda pek çok öneri ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu dönemde mutlaka çiğ gıdalardan kaçınmanız, ani hareketler yapmamanız ve güvenli bir şekilde egzersiz yapmanız gerektiği gibi tavsiyeler almışsınızdır. Ancak daha önce karşılaşmadığınız bir konu olduğu için hamilelikte dövme yaptırmanın güvenli olup olmadığını bilmiyor olabilirsiniz. Her ne kadar bu alanda yeterli araştırma yapılmamış olsa da doktorlar genellikle hamilelikte dövme yaptırmayı tavsiye etmemektedir.
Her ne kadar hamilelikte dövme yaptırmanın tamamen kaçınılması gerekten bir şey olduğu söylenemese de dövme yaptırmak için doğumun gerçekleşmesini beklemek doğru olacaktır. Hamile olsanız da olmasanız da dövme yaptırmak istiyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken şey dövme stüdyosunun temizliği olmalıdır. Özellikle dövme yapan kişinin eldiven takıp takmadığına ve ekipmanların temizliğine dikkat etmelisiniz. Bu gibi önlemler hepatit B ve HIV gibi iğne yoluyla kişiden kişiye geçebilen tehlikeli durumları önlemekte yardımcı olacaktır.
Bulaşıcı olabilecek hastalıkların yanında dövmede kullanılan mürekkep de bir risk faktörü olabilmektedir. Bazı dövme mürekkepleri arsenik ve cıva gibi ağır metaller içerebilmektedir. Dövme yaptırmak için en riskli olabilecek dönem fetüsün hızlı geliştiği ve organların oluşmaya başladığı ilk trimester olacaktır. Bu nedenle dövme artistinin kullandığı mürekkepler konusunda bilgi edinmeniz ve ağır metaller içeren mürekkep kullanıyorsa dövmeyi doğum sonrasına ertelemeniz gerekmektedir.
Hamilelikte Dövme Yaptırmanın Neden Olabileceği Sorunlar
Enfeksiyon: Doktorların, hamileleri dövme yaptırmamaları yönünde uyarmalarının başlıca sebeplerinden biri enfeksiyondur. Dövme yapılan her stüdyonun hijyen derecesi aynı değildir. Bazı salonlar, iğneler ve diğer ekipmanların asgari hijyen şartlarını yerine getirmemektedir. Dövmenin yapılması için kullanılacak olan iğneler hepatit B, hepatit C ve HIV gibi enfeksiyonlara yakalanmanıza sebebiyet verebilir.
Hijyen koşullarının yetersizliği nedeniyle yakalanabileceğiniz hastalıklar, bebeğe de geçebileceği için özellikle hamilelik döneminde çok tehlikelidir. Bu hastalıkların neden oldukları semptomlar yorgunluktan ateşe ya da eklem ağrısı da dahil olmak üzere değişkenlik gösterebilir.
Üstelik enfeksiyon kaptığınız halde hiçbir şeyin farkına varmayabilirsiniz. Hastalığın belirtileri görülene kadar yıllar geçmesi gerekebilir. Bu belirtiler karaciğer fonksiyon testinde ortaya çıkan anormal sonuçlarda kendini gösterebilir.
Dövme yaptırdığınızda enfeksiyon kapmış olmasanız dahi iyileşirken enfeksiyon gözlenebilir. Eğer dövme yaptırdıysanız işlemin ardından uygulamanız gereken adımları mutlaka yerine getirmelisiniz. Aşağıdaki belirtilerle karşılaşmanız durumunda ise bu enfeksiyon kaptığınızın göstergesidir ve acilen doktorunuza danışmanız gerekmektedir:
Pek çok enfeksiyonun tedavisi mümkün olsa da daha ciddi bir enfeksiyonun varlığından kaçınmak için dövme yaptırmayı hamilelik sonrasına ertelemek isteyebilirsiniz.
Epidural: Genelde bel bölgesi, dövme yaptırmak en çok tercih edilen bölgelerden bir tanesidir. Doğumda da epidural kullanılacaksa bu bölge tercih edilir. Epidural, lokal anestetiktir ve doğum planınızda epidural yer alıyorsa dövme yaptırmayı doğum sonrasına ertelemek isteyebilirsiniz.
Bel bölgenizde hali hazırda bir dövmeniz varsa bu, büyük ihtimalle doğumda epidural kullanımını etkilemeyecektir. Dövme yapıldıktan sonra iyileşme süresi genelde iki ila dört hafta arasında olmaktadır. İyileşme gerçekleşmeyip enfeksiyon görülürse deriniz kırmızı olabilir şişebilir ya da bölgeden akıntı olabilir.
Sonuç olarak dövme yaptırdığınız zaman enfeksiyon olup olmayacağını ya da doğumdan önce iyileşip iyileşmeyeceğini bilemezsiniz. Dövme yapılan bölgede yara ya da iz meydana gelebilir ve bu da dövmenin görünümünü etkileyebilir.
Deri rahatsızlıkları: Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler cildinizde de değişiklikler görülmesine yol açabilir. Bu dönemde ayrıca cildiniz bebeğin gelişimi için genişlemeye başlar. O nedenle özellikle de karın ve kalça kısmında çatlaklar görülebilir.
Çatlakların yanında hamilelikte farklı cilt rahatsızlıkları meydana gelebileceği için dövme yaptırmak acılı ya da zor bir hal alabilir. Bu rahatsızlıklardan kimileri şunlar olabilmektedir:
Gebeliğin döküntülü kaşıntısı ya da kısada PUPPP, genelde karın, bacaklar ve kollarda görülen kırmızı, şiş ve kaşıntılı döküntüler halinde kendini göstermektedir.
Gebelik kaşıntısı olarak da bilinen prurigo, küçük kaşıntılı şişliklerin görüldüğü bir rahatsızlıktır. 130 ila 300 kadından 1’inde görülen bu rahatsızlık, bazen doğum sonrasında birkaç ay daha devam edebilmektedir.
Gebelikte nadir olarak görülen bu hastalık genelde hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkmaktadır. Deri sorunları ile birlikte mide bulantısı, kusma, ateş ve üşüme gibi durumlara da neden olabilmektedir.
Hamilelikte görülen hormonal değişimler aynı zamanda hiperpigmentasyona da neden olabilmektedir. Vücudunuzun belli bölgelerinde cildinizde kararmalar olabilir. Melazma ya da hamilelik maskesi olarak da bilinen bu durum, hamilelerin yaklaşık yüzde 70’inde görülebilmektedir. Güneş ışınlarına maruz kalmak, bu lekelerin kötüleşmesine neden olabilir. Ancak pek çok kadında hiperpigmentasyon görülen alanlar genelde doğum sonrası normal haline dönmektedir. Kadınlar hamilelik döneminde sağlık açısından oldukça hassas oldukları için dövmeden kaçınmaları iyi olacaktır.
Nasıl güvenli bir şekilde dövme yaptırılır?
Hamilelikte dövme yaptırmaya kararlıysanız bu işlemin daha güvenli gerçekleştirmesi için yapmanız gereken şeyler bulunuyor. Özellikle de dövme yaptırmadan önce dövme salonlarının temizlik durumlarını karşılaştırmak için şunlara dikkat edebilirsiniz:
Her şeyin yanında dövme yapacak olan kişinin hamileliğinizden haberdar olması gerekmektedir. Bu bilgi verildiği zaman karşınızdaki kişi hassasiyetinizi anlayarak sterilizasyon sürecinde sizin de yer almanıza izin verecek ve güvende olduğunuzu göstermek isteyecektir. Ancak bütün bunlara rağmen içiniz rahat etmiyorsa dövme yaptırmaktan vazgeçmeniz en iyisi olacaktır.
Dövme yerine ne yaptırılabilir?
Kalıcı dövme yerine geçici şeyler denemek istiyorsanız pek çok seçeneğiniz bulunuyor. Geçici dövmeler değişiklik denemek isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor. O nedenle yaptırmak istediğiniz bir şekil varsa bunu geçici dövme ile de elde edebilirsiniz.
Geçici dövmeden daha kalıcı bir şey istiyorsanız yaklaşık iki hafta kalıcılık sağlayan kınaları tercih edebilirsiniz.
Kınayı profesyonel olarak ilgilenen kişilere istediğiniz tasarımda yaptırabilirsiniz. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra kınayı su yardımıyla yıkayabilir ve istediğiniz geçici dövmeye sahip olabilirsiniz.
Hamilelikte Dövmenin Güvenli Olmamasının Diğer Nedenleri