Kadınlarda adet dönemi 21 ile 35 gün arasında değişiklik gösterir ve genellikle her zaman aynı düzeni takip eder. Yani 21 günde bir adet gören kadın, bir değişiklik olmadığı sürece ömrü boyunca 21 günde bir adet görürken, 30 günde bir gören kadın ise 30 gün düzeni ile devam eder. Elbette çeşitli çevresel ve fiziksel koşullar bunu kısaltıp uzatabilir ve bazen ilaç kullanımı gibi sebeplerle de adet düzeninde değişimler meydana gelebilir. Dolayısıyla erken adet görme durumunu ortaya çıkarak faktörlere kısa bir göz atmak gerek.
Kadınların üreme sistemlerinde ortaya çıkan bazı rahatsızlık ve anatomik bozukluklar, bu dönemin erkene gelmesine neden olabiliyor, hatta zaman zaman ara kanamaların da ortaya çıkmasını sağlıyor. Özellikle endometriyozis, enfeksiyonlar, polipler, myom ve diğer üreme sistemi hastalıkları, adet döngüsünün beklenenin dışına çıkması ile sonuçlanabiliyorlar.
Adet döngüsü temel olarak hormonlar tarafından düzenlenir ve hormon düzeylerini değiştiren herhangi bir faktör, adet döngüsünün günlerinin de değişmesine sebep olabilir. Hormonlardaki bu değişimler kilo almakla ve vermekle dahi gerçekleşebilirler ve dolayısıyla arkaplanda pek çok farklı sebep de olabilir. Bu durumun tespiti için kan testi gereklidir ancak aldığınız bazı ilaçların hormon içerikleri ile hastalıklardan kaynaklanan hormon fazlalıkları veya eksiklikleri de yine erken adet görme ile sonuçlanabilir.
Doğum kontrol ilaçları genellikle adet düzeninin bir düzene oturtulmasında faydalıdırlar ve doğum kontrolü haricinde tedaviler için de kullanılırlar. Ancak bu ilaçları bilinçsiz ve kullanılması gerektiği şekilde kullanmamak, maalesef adet düzeninin tamamen bozulması ile sonuçlanabilmektedir. Özellikle ilacın alınması unutulduğunda bunu telafi etmek için bir kaç günlük ilacı birden almak gibi çözümler daha kötü sonuçlar doğurabilir. Böylesi hallerde doktorunuza ve eczacınıza danışmanız daha doğru bir kullanım imkanı doğuracaktır.
Menopoz döneminde kadınların hormon düzeylerinde ciddi bir değişim meydana gelir ve bu sürecin tamamlanması bazen yıllar sürebildiği için adet döneminde uzamalar, kısalmalar ve dengesizlikler de kendisini gösterebilir. Her kadının menopoza girme zamanı ve menopozun süresi değişiklik gösterebildiği için bu değişimler 40’lı yaşlardan 60’lı yaşlara kadar farklı zamanlarda ortaya çıkabilirler. Erken veya geç adetlerinizin kesin sebebini öğrenmeyi ve gerekli tetkikleri yaptırmayı kesinlikle unutmamalı, bu nedenle uzmanınıza görünmelisiniz.
Bilinmeyen kişilerle yapılan korunmasız cinsel ilişki veya düzenli ilişkiye girilen partnerin bilmediği insanlarla korunmasız ilişki yaşaması gibi durumlar, maalesef kadınların da risk altına girmesine neden olmaktadır. Pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık üreme sistemini kendisine yuva edinir ve bunun sonucunda bütün adet düzeni bozulabildiği gibi üreme sisteminde kalıcı hasarlar da ortaya çıkabilir. Bu tip durumların tespiti yapıldığında genel bir üreme sağlığı kontrolüne girmekte fayda bulunmaktadır.
Adette oluşan bu düzensizliği ve erken adet görme durumunu tedavi edebilmek için öncelikle gerekli incelemeler yapılmalı ve düzensizliğin sebebi ortaya konulmalı. İlaç tedavileri ile adeti düzene sokmaya çalışmak, adet düzenini yeniden normal haline getirebilir ancak bu durumda esas rahatsızlığı tespit etmek de zorlaşır. Zira arkaplanda yatan gerçek sebebin tespit edilmeden semptomun tedavi edilmeye çalışılması, uzun vadede daha büyük sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Dolayısıyla erken adet görmenin fiziksel bağlantıları kesinlikle ortaya konulmalıdır. Lakin bazen ruhsal bunalım ve sorunların da adet dönemini erkene çekebildiği es geçilmemeli çünkü bu faktör genelde hormon düzeylerinin bozulmasına sebep olmakta.