Tüplerin içinin sıvı dolu olduğu şişkin bölümleri, hidrosalpenks olarak adlandırılmaktadır. Kısırlık sorunları arasında %35 oranında hidrosalpenks görülmektedir.
Döllenmeye hazırlık adına, tüplerin içinde bulunan hücreler, döllenmiş olan yumurtanın ve ardından embriyonu n beslenmesi için ihtiyacı olan besinleri salgılanmaktadır. Bahsi geçen sıvı, tüplerin açık olan uç bölümünden karın boşluğuna ulaşır. Tüplerin tıkalı olduğu durumlarda ise, karın boşluğuna akış söz konusu olmaz. Bu sebeple de hidrosalpenks oluşabilmektedir. Bu durumda da karın ya da kasıklarda ağrı meydana gelebilir. Hidrosalpenks genellikle kısırlık şikayeti nedeniyle yapılan araştırmalar sırasında ortaya çıkar.
Hidrosalpenks başarı oranını düşürür mü?
Hidrosalpenks, tüplerin yapışmasına yol açabilir ya da karın içi yapışıklıklara yol açabilmektedir. Bu durumun teşhisi, ultrasonografi, rahim filmi, laparoskopi ile konabilmektedir.Hidrosalpenks, tüp bebek tedavisinin başarısını yaklaşık yüzde 50 oranında düşüren bir hastalıktır.
Hidrosalpenksin sebepleri nelerdir?
Hidrosalpenks; yumurta ve sperm geçişine engel olarak kısırlığa yol açabilir.
Belirtileri nelerdir?
Hidrosalpenks, çoğu zaman belirti vermemektedir. Ancak bazen de aralıklarla gelen karın ve kasık ağrısı ile kendini belli edebilir. Çeşitli durumlarda pembemsi sulu vajinal akıntı ortaya çıkabilir.
Hidrosalpenks sorunu olan kadınlar, doğal yollarda hamilelik elde edemez. Hamilelik meydana gelse dahi düşükle sonuçlanabilir. Tüp içinde biriken sıvı, tüplerin ucu tıkalı olduğu için basınç etkisi ile karın boşluğu yerine rahim içine doğru ters yöne akar. Rahim içine akışı embriyo üzerine olumsuz etki yaparak embriyonun endometriuma tutunmasını engeller. Hidrosalpenks olan tarafta rahime bağlanan noktada tıkalı olan fakat diğer tüpü sağlam olduğu için gebe kalan kadınlarda bir olumsuzluk söz konusu değildir.
Tedavisi nasıldır?
Geçmiş zamanlarda hidrosalpenks tedavisi için tüpler alınmamaktaydı. Tüplerin içerisindeki sıvının boşaltılması tedavi için yeterli görülmekteydi. Ancak bu işlemden sonra, hidrosalpenk tekrar nüks edebilmekteydi. Operasyon tüplerin tıkanmasını engellememekteydi. Son zamanlarda laparoskopik olarak hidrosalpenks halindeki tüpün çıkartılması uygulanmaktadır.
Tüp bebek tedavisi uygulanacak olan çiftler için hidrosalpenks durumu mevcut ise önce tüplerin çıkartılması gerekmektedir. Tüp bebek isteyen hastalar için, tüpün çevresinde endometriozis, geçirilmiş pelvik cerrahi gibi birçok etken kaynaklı olarak çok fazla yapışıklık söz konusu ise; yumurta rezervlerini azaltmamak için tüpün yalnızca rahme girdiği noktadan engel koymak ve tüpü yerinde bırakmak gerekebilir.
Kısırlık sebepleri arasında, tüpler kaynaklı sorunlar %35 oranında mevcut olabilmektedir. Laparoskopik cerrahide aletlerin ve kameraların gelişmesi ile geçmişte açık olarak yapılan operasyonların artık kapalı yöntemlerle yapılmaktadır.