Evet teşhis edebilmek mümkündür. Hamilelik dönemi boyunca, uygulanması gereken bir takımı tarama testler vardır. (11 ile 14 tarama testi – ikili test – üçlü test ) Yapılan bu tarama testleri, hamilelik dönemi içerisinde ki genetik risk ile alakalı doktorlara genel bilgi verir. Böyle bir risk ile karşılaşılması halinde, 11. ile 14. haftalar arasında fetusun eşinden biyopsi uygulanarak veya 16 ile 18 hafta arasında bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alınarak, bebeğin kromozom analizinin incelenmesi mümkündür. Aynı zamanda yapılacak olan ultrason muayenesinde de, bu konu ile alakalı olarak doktorlara yardımcı olmaktadır.
Yumurta toplama işleminin uygulandığı gün, başarılı bir implantasyon için endometriumu gerekli bir seviyede kalın tutmaya destek olması için, progesteron kullanmaya başlayacaksınız. Yumurta toplama işleminin ardından uygun görüldüğü taktirde, herhangi bir eczaneden Crinone Jel % 8’ alınması gerekebilir. Bu ilacın kullanımı ile ilgili, doktorlar ve hemşireler size gerekli bilgiyi verecektir. Aynı zamanda kullanım ile ilgili bilgi, paketinizin içinden çıkmaktadır. Bu ilaç günde 2 defa (sabah ve akşam) hamileliğin 12.ci haftasına kadar düzenli bir şekilde kullanılacaktır.
Yumurta toplama işleminin ardından, klinikte yaklaşık 1 ile 2 saat arasında dinlenmeniz gerekecektir. İyileşme süresi çok kısa olduğu için, 2 ile 3 saat içerisinde genel hayatınıza dönebileceksiniz.
İlk önce, yumurta toplama işlemi esnasında alınan folikül ile işleme alınacak, ardından gün içerisinde döllenme işlemi için ICSI prosedürü yapılacaktır. ICSI prosedüründen 1 gün sonra, döllemenin son hali ile ilgili bilgilendirileceksiniz. İsterseniz, yumurta toplama işleminden 24 saat sonra, kliniği arayarak veya gelerek, kaç adet embriyonuz olduğu ile ilgili doktorlardan bilgi alabilirsiniz.
Bu oran, ortalama olarak %38 civarındadır. Hastaları ilgilendiren ana değerin de, sonuncusu olması gerekmektedir.
3 kez yapılan başarısız denemeden sonra, aileler için hamilelik elde etme şansı ne yazık ki çok arttırmamaktadır. Embriyo transferinden önce gerçekleştirilen genetik araştırma, laboratuvar koşulları içerisinde suni bir ana rahmi meydana getirilmesi, sperm seçimi için uygulanan tekniklerin değiştirilmesi gibi ek uygulamalar yapılmaktadır. Ancak gerçekleştirilen bu yöntemlerin, tedavide sağlanacak olan başarıyı ciddi oranda artırdığı ile alakalı olarak yeterli ispat bugün için bulunmamaktadır.
Embryo transferinin ardından, cinsel ilişkiye giren ya da girmeyen anne ve baba adayları arasında, hamilelik oranı bakımından herhangi bir fark gözlenmemiştir. Hatta yapılan bir çalışma, embryo transferi ardından 48 saat içinde cinsel ilişkiye giren hastaların, hamilelik değerlerinde yükselme olduğu tespit edilmiştir. Bu durumdan, sperm sıvısı içinde yer alan bir takım bağışıklık maddelerinin, rahmin döllenen embriyoyu kabul etmeme ihtimalinde azalma oluşturmasının sorumlu olduğu kanısına varılmıştır.
Ancak tüp bebek tedavisi sonrası, cinsel ilişkiden doğabilecek mekanik travmaların, büyümüş yumurtalıklarda, hele ki ovaryan hiperstimülasyon sendromu gelişmiş ise, yırtılmalar neden olan ağrı ya da kanamalara sebep açma potansiyelinden dolayı, bir grup uzman embriyo transferinden sonra, cinsel ilişkiye girilmesini tavsiye etmemektedir. Ancak gene de bu husus ile ilgili netleşmiş bir fikir birliği bulunmamaktadır.
Embriyo transferi sonrasında, hemen ayağa kaldırılan hastalar ile, yarım saat yatırıldıktan sonra kaldırılan hastalar arasında, hamilelik oranları bakımından herhangi bir fark gözlenmemiştir. Hatta ve hatta, uzun süre yatmanın meydana getirdiği stres ve endişeyi arttırarak, olumsuzluk yaratacağı hakkında bir takım çalışmalar da literatürde mevcuttur.
Bu dönem içerisinde, rutin bir şekilde kullanılması gereken en önemli ilaç, progesteron içeren preperatlardır (Crinone,proginex ,utragestane) . Bunun haricinde, eğer başlanılmış ise coraspin veya bebek aspirini ve folik aside de devam edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Sayılan bu ilaçların haricinde, başka bir ilaç tavsiye edilmez. Bu süreç içerisinde meydana gelebilecek tedavi ile alakalı olmayan ağrılarda parasetamollü ağrı kesicileri kullanmak, çok fazla ağrı çekmekten daha fazla tercih edilir bir eylemdir. Aynı şekilde tansiyon tiroit şeker vb sebeplerden dolayı kullanılması zorunlu olan ilaçlarda, doktordan habersiz kullanmayı durdurmamak gerekmektedir.
Anne adayının, çalışmaya bir müddet ara vermesi ile izin kullanmasının hamilelik oranlarında herhangi bir artış oluşturmadığını göstermektedir. Hatta çalışılmadığı zaman, anne adayında meydana gelen stres ve endişenin, beklenenden daha çok olumsuzluk yaratabilmesi de mümkündür. Aynı şekilde anne adayının, embriyo transferinin ardından bekleme dönemini yalnız bir ortamda geçirmesi, bu dönem içerisinde başka kişilerden alabileceği pozitif yardımın olmaması sonucunu da yaratabilir. Bu sebepten dolayı, stresli ya da toksik kimyasallara maruz kalınan bir işte çalışan anne adaylarına embriyo transferi sonrasında izin kullanılması önerilirken, diğer anne adaylarına izin önerilmemektedir.
Embriyo transferi ardından uygulanan kardiyovasküler yüklenme, yaratıcı ağır fiziksel aktivite ve sporun, bu tip yüklenmenin olmadığı gruba göre, hamilelik oranlarında azalma ile beraber düşük riskinde yükselme olduğu bir takım çalışmalar sonucu teşhis edilmiştir. Bu tarz aktivitelerin meydana getireceği mekanik sarsıntının, rahme yapışma döneminde ki embriyoyu yerinden sarsması, bu olumsuzluğun en muhtemel sebebidir. Bu sebepten dolayı, embriyo transferi yapıldıktan sonra, anne adaylarına yoğun ve ağır spor uygulamalarından kaçınmaları tavsiye edilirken, yürüyüş gibi hafif ve gerekli egzersizlerin, herhangi bir olumsuzluk yaratmayacağı bildirilmektedir.
Sigara tüketiliyor ise, azaltılmalıdır. Çünkü sigara, rahmin kanlanmasını olumsuz bir şekilde etkiler. Fakat sigarasızlık ve nikotin bağımlılığı, stresinizi ciddi bir oranda artırıyor ise, belki de kontrollü bir şekilde içilen bir iki tane sigara, içmemekten daha iyi olabilir. Bilinç kaybı yaşanmayacak derecede çok az alkolün de, tedavi süresince herhangi bir zararı gözlenmemiştir.
Özellikle de sauna gibi aşırı sıcak ve nemli mekanlardan uzak durmak, oluşabilecek bir enfeksiyon sebebi ile havuza girmemek, genel yaklaşımlardandır. Çok yormadığı sürece, seyahat etmekte de herhangi bir sakınca yoktur. Uçak yolculuğu da, aynı şekilde sakıncalı olarak görülmemektedir.
Transferden işleminden 1 gün sonra, ılık olması şartı ile duş alabilirsiniz. Sıcak banyodan uzak durmanız önerilmektedir.
2. denemeyi uygulamak icin, 1 ay ara vermek gerekir. Daha uzun süre ara verilmesi ile, daha kisa ara verilmesi arasında, tedavinin basarisi ile ilgili herhangi bir fark yoktur bu noktada asıl önemli olan şey, eşlerin psikolojisi ile beraber, maddi durumudur. Kendini maddi ve manevi olarak hazır hisseden eşler, çok fazla ara vermeden yeniden deneme yapılabilir.
Genel bir şekilde stres, üzüntü ve endişeden kendinizi uzak tutmaya gayret edin. Kendinize ve bebeğinize güvenin. Anne hissiyati ile vücudunuz onu yaşatmak, o da hayata tutunmak için ne gerekiyorsa yapacaktır. Doğal dışı yaptıklarınız bir bakıma ters etki yaratabilir. Kısacası, başkalarının doğruları ile değil, kendi doğrularınız ile yaşayarak, bir şeyleri sizin tercih etmeniz oldukça önemlidir.
Transferin uygulanmasının ardından, yapılması gereken özel bir diyet yoktur. Fakat progesteron iğneleri ile beraber kullanılan progesteron jel ve tabletler, bağırsak hareketlerini azaltarak, kabızlığın görülmesine sebep olabilir. Bu tür sebeplerden dolayı, günde minimum 1,5 litre su tüketmeniz, lifli besinleri tercih etmeniz, kabızlık bakımından yararlı olabilir.