Tüp Bebek Tedavisinin Tutmama Nedenleri?

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Bilinmesi Gerekenler
23 Ocak 2015
Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılan 10 Risk
25 Ocak 2015

Tüp Bebek Tedavisinin Tutmama Nedenleri?

1 ) Rahim zarında yapısal bozukluk olması

Anne adayı, ultrason ile muayene edildiğinde, fark edilen miyom, polip gibi sorunların, embriyonun gelişmesi ile beslenmesini önleyecek bir tarzda yapışıklık gibi durumların mevcut olması halinde, bu sorunların tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce incelenerek giderilmesi gerekmektedir. Bu konu ile alakalı bir şekilde yapılacak olan tedbirler, tedavi sonucunda başarı sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

2 ) Rahim zarının kalınlığı

Rahim zarının yaklaşık olarak 8 mm ile10 mm olan kalınlığı, bazı durumlarda yeterli olmamaktadır. Anne adayının, daha önceden geçirmiş olduğu cerrahi operasyonlar veya bir takım enfeksyonal durumlar neticesinde, rahim zarı zarar görerek incelmiş olabilir. Eğer böyle bir durum gerçekleşti ise, düzeltilemeyen bir problem şeklinde görülür.

3 ) Doğru embriyo transferi

Embriyoların, rahim içerisine tutunmasının sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için, embriyo transferinin de çok ciddi önemi vardır. Eğer embriyonun, anne rahmine aktarım yöntemleri sağlıklı bir şekilde sağlanmıyor ise, tutunma gerçekleşemeyecektir. Tutunsa dahi, bozuk olması olasılıklar içerisinde mevcut olacaktır.

tup bebek tedavisinin tutmama nedenleri 11

4 ) Yanlış tutunma sonucu dış gebelik

Bozuk tutunma veya tutunmanın olmaması gibi durumların gerçekleşmesi ile, nadir de olsa rahim içine aktarılmış olan embriyolar, tüplere doğru ilerleyerek oralarda takılabilmektedirler. Bu durum da, dış gebelik olarak adlandırılmış bir sorun tarzında engel teşkil edebilmektedir. Yanlış bölge içerisine tutunma kusuru olarak da adlandırılmaktadır.

5 ) Yanlış olan rahim kasılmaları

Embriyo tutunmasının sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için, rahim kasılma işlemlerinin yukarıya doğru olacak şekilde meydana gelmesi gerekir. Eğer kasılmalar bu şekilde gerçekleşmiyor ise, embriyonun, tutunması gereken yerin dışına gitmiş olma ihtimali düşünülmektedir.

6 ) Damarlanmalarda meydana gelen sorunlar

Bir başka tutunamama problemi ise, tutunmanın gerçekleşmesinin ardından, damarlanmalarda oluşan sorunlardır. Damarlanmalarda meydana gelen sorunlar takip altında olmadığı için, embriyo transferinin gerçekleşmesinden sonra, kişiye bebe aspirini ile düşük molekül ağırlığına sahip olan heparin ilaçları uygulanarak, bozuk damarlanma önlenebilir. Embriyo tutunması yaklaşık olarak 40 adet değişkenden etkilenir. Bu durumların dışında, binlerce moleküler işlemler ile beraber oluştuğu bilinir ise, hamilelik sağlanamadığı zaman, bu durumun nedenlerinin anlatılmasının, ne kadar zor olduğu anlaşılabilir.

tup bebek tedavisinin tutmama nedenleri 2

7 ) Endometriumun altında bulunan damarlanmada direnç fark edilmesi

Önem teşkil eden başka bir konu ise, eğer uterus iç duvarı olan endometriumun altında yer alan damarlanmada, direnç fark edildiyse tutunma işlemi gerçekleşmez. Eğer bu durum fark edilmez ise, yapılan bütün emekler boşa çıkar. Uterin sub endometrial damarlanmada, direnç durumunu tespit etmek uğraştırıcı ve zor bir iş olduğu için, kullanımda pek yaygınlığa sahip olamamıştır.

8 ) Başarısızlığa neden olan birincil etkenler

Bebeği meydana getirecek embriyonun, genetik yapısında oluşan bozukluklar hamileliğin oluşmasına engel olacak, önemli sebeplerdendir.

Yumurta gelişmesi için, anne adayının kullanması gereken ilaç protokollerinin uygun olmaması durumunda tüp bebek tedavisi, başarısızlık ile sonuçlanabilir.

Embriyonun oluştuğu kültür ortamının yeterli olmaması; embriyonun dış zarında meydana gelen kalınlaşma gibi embriyoya bağlı etkenler, embriyonun rahim zarına tutunmasını engellediği gibi, tüp bebeğin tutmasını da engelleyerek tüp bebek tedavisinin başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olur.

9 ) Başarısızlığa neden olan ikincil etkenler

Rahim iç duvarını etkileyen yapısal sebepler, tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olabilir.

Rahim içinde yer alan embriyonun, tutunmasını engel olacak miyom, polip gibi oluşumların olması

Daha önceden cerrahi operasyonlar ile geçirilmiş olan küretaj, enfeksiyon gibi rahim içinde yapışıklıklara sebep olacak faktörler, tedavinin başarısını olumsuz şekilde etkileyebilir.

Anne adayında genetik ya da sonradan meydana gelen immünolojik bozukluklar, yani savunma mekanizması problemlerinin görülmesi durumunda, iyi kalitede bir embriyonun dahi tutunup gelişmesini engelleyerek, tüp bebeğin tutmamasına sebep olabilmektedir.

tup-bebek-neden-tutmaz

10 ) Başarısızlığa ait üçüncül etkenler

Çocuk sahibi olamayan anne ve baba adaylarında en çok görülen problemlerden biri de, endometriosis sorunu olan çikolata kistlerinin olması halinde, tüp bebeğin tutunamama durumuna bir etkendir.

Bebeğin oluşmasına engel olan problemler arasında sayılanlardan biri de, kadınlarda var olan tüplerde, tıkanıklık ve şişmenin olması durumunda, aynı şekilde tüp bebeğin tutunmasını engelleyebilir.

Bir başka faktör de, hidrosalpenk olarak adlandırılan, tüplerde daha önceden geçirilmiş olan enfeksiyondan veya daha önceden geçirilmiş karın içi cerrahi operasyonların ardından meydana gelen problem sebebi ile, tüp bebeğin tutmaması durumu görülebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.