Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp Bebek’te OHSS Sendromu
23 Mart 2015
5 Maddede Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Hazırlık
1 Nisan 2015

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavisinin yöntemi 2 grupta incelenir. Bir tanesi kısa tüp bebek tedavisi şeklinde ifade edilmektedir. Bu tedavi yöntemi, en kısa olanıdır ve yaklaşık 15 gün civarında sürmektedir. Bunun dışında daha etkili olan diğer bir tedavi çeşidi de mevcuttur. Ama bu tedavinin uygulanan protokolleri ile beraber ortalama olarak 20 gün civarında sürdüğü söylenilmektedir. Aslına bakılacak olursa, tüp bebek tedavisinin belirli olan kesin bir tedavi süresi bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavisinin tamamlanma süresini, hastanın kendisi belirlemektedir. Kısacası her hastaya yapılan tedavi yöntemi, diğerlerininki ile aynı olmayabilir. Bir takım hasta grubu, tedavinin bütün adımlarından geçmek zorunda iken, bazı hasta grupları da hastalıkları çok ileri olmadığı müddetçe duruma göre son adımdan başlayabilmektedirler. Bu sebepten dolayı tedavinin süresi farklılık göstermektedir.

Ancak gene de bir süre vermek gerekir ise, 10 gün ile 15 gün civarında değişiklik gösteren bir tedavi sistemine sahiptir. Tüp bebek tedavisi esnasında hastanede kalınmasına ihtiyaç duyulmaz. Doktor tarafından planlanan tedavi günleri içerisinde hastaneye gelip tedavi olunmasının ardından, evinize gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. Tüp bebek tedavisinde, eğer tedavi olan taraf erkek ise, erkeklerin tedavisi 1 gün gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir.

Tüp bebek tedavisinin başarısız olma durumunu da göz ardı etmemek gerekmektedir. Tedavinin başlamasının ardından, yumurtalıklardan beklenilen cevabın alınmaması durumunda, tedavinin iptal edilmesi bile gündeme gelebilmektedir. Baba adayı tarafından, eğer spermlerde hareketli bir sperm saptanamaması halinde, yine aynı şekilde tedavinin iptali söz konusu olabilmektedir. Büyük oranda başarı elde edilen bu tedavi de, az da olsa bir iptal olma durumu da bulunmaktadır.

Bekleme süreci

Embiryo transferinin gerçekleşmesinin ardından 15 gün sonra, anne adayına hamilelik testi yapılır. Bu 15 günlük zaman zarfı, oldukça sıkıntılı ve zorlu geçebilmektedir. Kendinizi bu zor döneme, tedaviye başlamadan önce hazırlamanızda her zaman yarar vardır. Çünkü böylesine uzun ve yorucu bir tedavinin sonrasında, her zaman için başarılı sonuç elde edilemeyeceğini önceden bilmelisiniz. Yapılan çok fazla araştırma neticesinde, en iyi başarı oranı 2.ve 3 denemelerde gerçekleştiğini belirtmektedir. Bu bekleme süresi boyunca, kendinizi meşguliyet bulacak herhangi bir hobi edinmeli ve oldukça rahat davranmalısınız. Çünkü yapılan yoğun stres sonucunda, hamile kalma ihtimaliniz, büyük oranda tehlikeye girer.

Tüp bebek için sigara, alkol ve beslenme

Tüp bebek tedavisi uygulamasına başlamadan önce, sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır. Baba adayı eğer sigara tüketiyor ise, tedaviye başlamadan minimum 2 ay önce sigarayı bırakmalıdır. Fazla kilolu anne ve baba adaylarının, tedaviye başlamadan öncesinde fazla olan kilolarından kurtulmaları gerekmektedir. Fazla kilo, tüp bebek tedavisini olumsuz şekilde etkiler ve başarı oranlarında azalma yaşanır. Bu konuda, yalnızca tüp bebek tedavisi ile sınırlı değildir. Bebek sahibi olamıyor ve tedavi olmayı istiyorsanız, muhakkak tedaviye başlamadan 3 ay öncesinden sigara,alkol ve buna benzeyen maddelerden mümkün oldukça kaçınmanız gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.