Sperm üretimi bulunmayan erkeklerde, yumurta üretimi tamamı ile özelliğini kaybetmiş olan kadınlarda, menopoz dönemine giren ya da uygulanan cerrahi operasyonlar neticesinde rahmi alınmak zorunda olan kadınlarda tüp bebek tedavisinin uygulanması mümkün değildir. Tüp bebek tedavisi için elbette ki çeşitli koşullar bulunmaktadır. Anne adayının yaşı genç olsa dahi, eğer hormon seviyeleri bozuksa, tüp bebek tedavisi ile hamile olabilme ihtimali oldukça azdır. Bu sebepten dolayı, bu kişilere tüp bebek tedavisinin uygulamasının yapılması doğru değildir. Bu adaylara yaş ve hormon sınırlaması yapılamaz. Ancak tüp bebek tedavisinin uygulanıp, uygulanamayacağına karar verilebilir.
Tüp bebek tedavisinde başarının elde edilmesinde ki en önemli etken, anne adayının yaşıdır. Tedavi uygulanacak olan anne adayının yaşı, ne kadar genç olur ise, elde edilecek olan tedavinin başarısı da daha çok olur. Hastalara uygun olan tedavi yöntemleri ile 35 yaşından küçük olan kadınların hamile olma şansı % 60, 35 yaşından fazla olan kadınların ise hamile olma şansı yaklaşık % 45 civarında olur. Yaşın artması durumunda, her zaman için tüp bebek tedavisinde ki başarı etkisi düşmektedir. Anne adayının yaşının artması durumunda, yumurta bulunamayabilir. Bunun sebebi, yumurta kapasitesinin yaş ile beraber azalması ve foliküller yeteri oranda olgunlaşmış olsa dahi, yumurtaların toplanma evresinde yumurta elde edilememesidir. Bu problem ile karşılaşılması durumunda, tüp bebek tedavisi sona erdirilir ve tüp bebek tedavsinin başarısızlığından söz edilir.
Tüp bebek tedavisi, günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile, başarı seviyesi en yüksek yardımcı üreme tekniği olarak ifade edilir. Ancak her tıbbi operasyon gibi, bu tedavinin de bir takım koşullara sahip olan anne ve baba adaylarına yapılması gerekir. Çiftlerin hasretini duyduğu bebeğe kavuşmasına yardımcı olacak tüp bebek tedavisinde, eşlerin boş yere umutlanmaması için daha öncesinde ihtiyaç duyulan tahlillerin yapılması ve uygun adaylar ile tedaviye başlanması gerekir. Bu etken, tüp bebek tedavisinin başarı ihtimaline olumlu olarak etki edecek bir unsurdur. Bu yüzden gereksiz uygulamaları yaptırmaktansa, bebek sahibi olmanın farklı metodlarını değerlendirilerek, hedefe ulaşılmaya çalışılmalıdır.
Herhangi bir müdahale nedeni ile bir veya iki tüpü birden alınan hastalarda, tüp bebek tedavi yöntemi uygulanabilir. Tüp bebek tedavisinin, kadının yumurta kanalları yani tüpleri ile herhangi bir alakası yoktur. Bu sebepten dolayı tüpleri bulunan veya bulunmayan kadınlarda, tüp bebek tedavisini uygulamak mümkündür. Hamilelikte ki sağlanacak olan başarı oranı da aynıdır. Tek tüpü bulunan bayanlar, hamileliklerini normal yöntemler ile de gerçekleştirebilir.
Sağ veya sol tek bir yumurtalığı cerrahi müdahaleler sonucu alınmış olan bir hastanın, hormon rezervlerinin iyi olması durumda, tüp bebek tedavisini gerçekleştirmek mümkündür. Tek yumurtalığı bulunan bayanlarda da, hamilelik normal yol ile sağlanabilmektedir.
Ameliyat ile her iki yumurtalığı birden alınmak zorunda olan bir bayanda, tüp bebek tedavisinin uygulanması mümkün değildir. Böyle bir durumda olan bayanlardan, yumurta elde edilemeyeceği gibi, hormon değerleri de yeterli oranda olmaz.