Tüp Bebek Tedavisinin Tekrar Denenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Tüp Bebek Merkezi Seçimi İle İlgili 7 Faktör
7 Nisan 2015
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaz
7 Nisan 2015

Tüp Bebek Tedavisinin Tekrar Denenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

1 ) Tekrarlanan tüp bebek tedavileri hakkında

Tüp bebek tedavisinin, yeniden kaç defa yapılacağı ile ilgili bilinen veya belirlenmiş olan kesin bir sayı bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavi süreleri aralarında ortalamak 2 ay veya 3 aylık bekleme sürecinin bulunması şartı ile çiftlerin maddi ve manevi durumu uygun olduğu sürece, tüp bebek tedavisi  yeniden denenebilir. Uygulanan her deneme için, başarı şansının biraz azalmasına ve uzun süren tedavi döneminin çiftler için bazen zor ve yıpratıcı olduğu halde, sıkılmadan sabırlı ve ısrarcı olmakta yarar görülür. Çünkü adaylara uygulanan her tedavi, bir sonraki tedavi için rehber olarak, başarısızlık nedenlerine göre yeni yöntemler ve stratejiler yapılır. Bu sayede, bir sonraki tedavi aşamasında elde edilecek başarının şansı arttırılabilir.

Uygulanan tüp bebek tedavilerinde, kaç kere deneme yapılmasının uygun olduğunu, aslında doktor ve hastanın karşılıklı bir şekilde karar vermesi gereken bir durumdur. Hasta maddi ve manevi açıdan, deneme yapabilecek güce sahip bulunuyorsa, bununla beraber doktorda hasta için yapılabilecek tedavilerin mümkün olduğunu düşünmesi halinde, hiçbir bekleme yapmadan, tedaviye devam etmek gerekir. Tüp bebek te başarı elde etmiş çiftlere sorulduğu zaman, birçok hastanın ortalama 10 veya 15 defa yapılan denemenin ardından başarıyı elde ettikleri ile çok fazla karşılaşılmaktadır. Yeter ki bu tedavilerde kendimizi ve eşimizi hırpalamayalım. Önemli olan her zaman eşiniz ile elde ettiğiniz mutluluktur.

2 ) Tüp bebekte başarının elde edildiği ölçüler nelerdir?

  • Fertilizasyon (laboratuvarda döllenme) oranı: Bu seviye iyi bir laboratuvar ortamı bulunan merkezlerde %80’in üzerinde olmalıdır.
  • Ultrasonografi ile görüntülenebilen ve takip edilen hamilelik oranı: Bu oran %40 civarındadır.
  • Biokimyasal hamilelik (kanda hamilelik testinin pozitif çıkması): Bu oran %50 civarındadır.
  • Eve canlı çocuk götürme oranı: Bu oran ise %30 civarındadır. Hastaları alakadar eden asıl değerin de sonuncusu olması gerekir.

3 ) Peki bir aile en fazla kaç denemede bulunmalı?

Bu durum tedaviyi yaptırmak isteyen ailenin, maddi ve psikolojik gücü ile alakalıdır. Ancak normal şartlarda genç bir eşin, normal koşullar içerisinde 2 veya 3 denemenin ardından hamileliği yakalaması beklenmektedir. Bu nedenden dolayı da, ilk veya arka arkaya yapılan başarısız sonuç neticesinde, hemen umutsuzluğa kapılmamaları gerekir. 40 yaşından fazla olan anne ve baba adayları için ise, başarısızlık oranları normal olarak arttığından dolayı, yapılan deneme sayısı da artırılabilir. Ancak 7 denemede de başarısız sonuç yapmış olan eşlerin, 8. Deneme de başarılı olabilme ihtimali düşüktür. Zaten normal koşullarda da, 6 denemeden çok uygulanan deneme, anne ve baba adaylarına pek tavsiye edilmemektedir

4 ) Neden? Kadına mı zarar verir?

Tabi ki de anne adayına vereceği herhangi bir zarar durumu, söz konusu değildir. Bu tavsiye, vücuda bir zarar verme korkusunun dışında, artık başarı oranının çok azalmış olması nedeni ile alakalıdır. Ancak her konuda olduğu gibi, bu konuda da çeşitli istisnalar söz konusudur. Bazen gazetelerde haber olarak karşımıza çıkar, “12 başarısız denemenin ardından, 13’üncü denemede hamile kaldı” diye. Burada asıl dikkat edilmesi gereken konu, bunların gazete haberi olacak kadar nadir rastlanan bir durum olmasıdır. Bu nedenden dolayı da, yapılan her denemenin ardından, detaylı bir şekilde başarısızlığın sebebiyet verdiği durumlar araştırılmalı ve yapılması gereken tedaviler yapılmalıdır. Başlangıçta dikkat edilmeyecek, çok basit bir neden, sorun olabilir.

5 ) Peki tüp bebek denemeleri sürekli düşükle sonlanıyorsa ne kadar denemede bulunulmalı?

Öncelikle, karşılaşılan düşüklerin sebebi ile ilgili bir araştırma yapılmalıdır. Bunlar genetik sorunlardan kaynaklanabileceği gibi, bağışıklık sisteminin neden olduğu bozukluklar ile de alakalı olabilmektedir. İkinci düşüğün tekrarlanmasının ardından, mutlaka hem rahim, hem bağışıklık sistemi, hem de genetiğin nedenlerinin incelenmesi gerekmektedir. Kadının yaşının fazla olmasından kaynaklanan düşükler, genel olarak embriyolarda mevcut olan kromozom anomalileri ile alakalıdır. Bunlar bir sonraki tüp bebek denemesinde ’preimplantasyon genetik tanı’ sistemi ile ciddi anlamda azaltılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.