Tüp Bebek Merkezi Seçimi İle İlgili 7 Faktör

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
7 Nisan 2015
Tüp Bebek Tedavisinin Tekrar Denenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
7 Nisan 2015

Tüp Bebek Merkezi Seçimi İle İlgili 7 Faktör

tüp bebek seçimi ile ilgili 7 önemli faktör

1 ) Tüp bebek merkezi seçilirken dikkat edilmesi gereken ayrıntılar nelerdir?

Seçilen tüp bebek merkezinde doktorun hastasına yaklaşmış olduğu tutum çok önemlidir. Seçilen merkezde tedaviye başlamadan önce, kısırlığın sebebi detaylı bir şekilde incelenmelidir. Bu sebeplere yönelik tedaviye başlanmalıdır. Doktor hastanın aklına takılan her sorusuna cevap vererek, hastası ile iyi bir ilişki kurmalıdır. Aynı zamanda merkezde görev yapan ekibinde yaklaşımları oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisi, ekip halinde sürdürülen bir tedavidir. Bu sebepten dolayı da, tedaviye dahil olan herkesin yaklaşımı fazlası ile önem taşımaktadır.

2 ) Başarı oranını yükseltmek için merkez seçiminin önemi

Seçilen merkez, anne ve baba adaylarına sadece hamilelik için garanti vermemelidir. Tedavinin adımları, tedavinin süresi ve oluşabilecek komlipkasyonlar için hasta, tedavi öncesinden bilgilendirilmeli ve bu doğrultuda tedaviye hazırlanmalıdır. Merkez hastasına “ % 100 gibi bir oran ile hamilelik ihtimali vardır “ şeklinde yanlış bir bilgi vermemelidir. Çünkü tedavi başarısız sonuçlandığı zaman, adaylarda büyük bir yıkıma sebep olabilir. Bu sebepten dolayı da, hasta her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıdır. Adayların, her türlü ihtimalden haberdar olmaları, tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır.

Evli olan her çift, belli bir sürenin ardından doğal olarak bebek istemektedir. Bu durum da her evli çifttin en doğal hakkıdır. Kendiliğinden gerçekleşemeyen hamileliklerde, çiftlerin tüp bebek tedavisine meyillenmesi ile pek çok merkez faaliyete geçmiş durumdadır. Ancak her merkez çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin isteğini karşılayamamaktadır. Merkezin donanım ve tekniği sınırlı olan tüp bebek merkezleri de başarı oranı fazlası ile az olmaktadır. Bu sebep ile merkez seçiminde en önemli ayrıntı, seçilen merkeze ve doktora karşı güven duyulmasıdır. Bu güvenin sağlanamaması durumunda, yeniden başka merkezlere yönelmek hem maddi hem de manevi bakımdan son derece yıpratıcı sonuçlar doğurabilir.

3 ) Peki, çiftler tüp bebek merkezlerini nasıl seçmelidir?

Tüp bebek merkezi seçimi sırasında en önemli ayrıntı, sormak ve merkezi araştırmaktır. Tavsiye edilen bir merkezde, tüp bebek tedavisine başlamak, başarılı sonuç elde edebilmek açısından önemlidir.

4 ) Tüp bebek merkezi seçerken merkeze hangi sorular yöneltilmelidir?

Tüp bebek merkezi seçiminde ilk olarak merkezin araştırılmasından sonra, mantığa en çok yatan merkez seçilmelidir. Merkeze güven duymak tedavide stres etkenini minimuma indirecektir. Seçilen merkezin çalışma şartları, ekip çalışması fazlası ile önem arz eder. Seçilen merkez ile ilgili, çiftlerin aklına takılan soruların olması durumunda, araştırmaya devam edilmelidir. Ancak merkeze karşı bir güven oluşması halinde, fazla kafa karıştırmadan merkez tercih edilmelidir. Seçilen merkeze sorulması gereken sorular ise;

  • Tüp bebek merkezinde gebe kalma oranı ne düzeydedir?
  • Kuruluş ne zamandır çalışmaktadır?
  • Merkez yeterli oranda hijyenik koşullara sahip mi?
  • Merkezin canlı doğum oranı ne kadardır?
  • Seçilen merkez başka adaylar tarafından ne kadar tercih ediliyor?
  • Seçilen merkez çiftleri gerektiği kadar bilgilendiriyor mu?
  • Merkezin embriyo transferi ve embriyo dondurmadaki başarı oranı nedir?

 

Gibi sorulardır.

5 ) Tüp bebek merkezi seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar nelerdir?

Tedaviye başlanmadan önce, merkez seçimi yapılması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi; doktorların hastalarına karşı olan samimiyeti, dürüstlüğü ve diğer adaylar üzerinde olan referanslarıdır. Merkez seçimi hakkında, çiftlere yardımcı olabilecek bir diğer nokta ise, uzmanların merkezin seçimi hakkında adaylara fazla ısrarcı olmadan önce kısırlık nedenlerinin araştırılmasını sağlamaları ve bununla ilgili adaylara doğru bilgi vermeleridir. Unutulmamalıdır ki, tanısı doğru olan hastalıklarda uygulanacak tedavi, her zaman için başarıya götürür. Çiftler, merkeze başvurdukları zaman, doktorlara yönelttikleri her soruya doğru cevap alabilmeli ve gerektiği zamanlarda belgeleri görebilmelidirler. Doktorun, anne ve baba adaylarının aklında soru işareti bırakmaması ve her koşulda onlarakarşı dürüst olması gerekmektedir. Tüp bebek merkezinde sorumlu olan doktorun ve ekibin hastalar ile ilişkileri yalnızca hasta doktor ilişkisi olarak kalmamalı, adayları kendilerine arkadaş gibi görerek, zor durumda onların yanında olduklarını kendilerine hissettirmeleri gerekmektedir.

6 ) Tüp bebek tedavisinde neden merkez seçimi bu kadar önemlidir?

Tedaviye başlanmasının ardından tüp bebek merkezinin yapacağı ilk iş, az önce de ifade ettiğimiz gibi, problemlerin doğru tespitini sağlamaktır. Ancak merkez, yalnızca hamilelik oluşturulması konusunda garanti veriyor ve hamilelik takibi konusunda verilen bilgilerin yeterli olmaması durumunda, anne ve baba adaylarının yanlış bir merkezde olduğu belirtilmektedir. O andan sonra yapılması gereken tek şey, orayı terk ederek, araştırmalara devam etmektir. Tüp bebek merkezinin önemli olan görevi, embriyo oluşturmak, oluşturulan embriyonun rahime aktarılmasını sağlamak, hamilelik gerçekleştirildikten sonra ise, hamileliğin takibini yapmak ve canlı doğum gerçekleşene dek bu takiplere durmaksızın devam ettirmektir.

7 ) Ne zaman başvurulmalı?

Çok sayıda eş için bebek sahibi olamamak, çevrelerindeki insanlar tarafından rencide olabilecek bir durum olarak algılanmaktadır. Bu faktör çiftin derhal bir tüp bebek merkezine başvurmasını sağlar. Kısırlığın tarifi, evlendikten sonra 1 yıl içerisinde düzenli bir ilişkiye girilmesi halinde çocuk sahibi olamamaktır. Bu durum daha önceden kısırlığa sebep olacak herhangi bir hastalık saptanmasının görülmediği durumlarda, yeni evli bir çiftin bir uzmana başvurması için 1 yıl beklemesi demektir. Bu durum, ailesinde kısırlık teşhisi bulunan veya yaşı ilerlemiş olan anne adayları için geçerli değildir. Bu şartlar altında bebek sahibi olamayan çiftler, kendi kadın doğum uzmanlarına başvurmalı ve buna uygun bir tedavi planlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.