Uygulanan her tüp bebek denemesinin ardından yeniden yapılan denemelerde, bir diğerinin yarısı kadar şans verilir. Tabi bu başarısızlıkların araştırılması yapılarak gözden kaçırılmış olan problemler saptanır. Buna göre hangi yolun izlenmesinin gerektiği belirlendikten sonra, bu oranlar değişebilir.
Uygulanan tüp bebek denemeleri, gerek ekonomik, gerek ise manevi güç ile alakalıdır. Genel olarak çiftler 2 veya 3 denemede başarı elde eder. Yapılan denemelerde başarının sağlanamaması durumunda, hemen umutsuzluğa kapılmamak gerekir. Tüp bebek tedavisi yaklaşık 10 denemeye kadar tekrarlanabilir.
Ancak bütün denemelerde başarı oranı düşer ve yapılacak olan tahlillerin artması da maliyeti arttırır. Uzmanlar belli bir rakam vermese de 6 dan fazla yapılan denemenin ardından, başarı oranının düşmesinden dolayı çok önerilmez. Çok az görülse de, daha çok uygulanan denemenin ardından hamileliğin gerçekleştiği de görülmüştür.
Tüp bebek başarısızlığına etki eden faktörler araştırılmalıdır. Anne adayının yaşı göz önünde tutularak, buna göre ileri derecede tahliller yapılmalıdır. Anne adayının yaşı arttıkça, yumurtaların genetik yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Elde edilecek başarı oranları tahmin edilerek, ilk denemelerde karşılaşılan olumsuzluklar değerlendirilip, yeniden deneme yapılmalıdır.
En az bir aydan sonra tekrar başlanabilir. Bu bedensel bir durumdan çok çiftlerin ruhen buna kendilerini hazır hissetmeleri gerekmektedir. Eşlerin isteğine göre süre uzatılabilir. Bu süre yaş durumuna göre değişkenlik gösterir. 40 yaş ve üzeri bir kadında tüp bebek başarı oranı düşeceğinden çok beklemeden deneme yapılmalıdır.
Tüp bebek tedavisi yeniden tekrarlanmak isteniyor ise, uzun yılar tedaviye ara verilmemesi gerekmektedir. Çünkü hastanın yaşı artmaya başladıkça, yumurtada da genetik bozulmalar meydana gelebilir. Başarı sağlanamayan ilk tüp bebek denemesinin ardından, ikincisinin denenmek istenmesi halinde, aradan minimum 1 ay geçmesi gerekmektedir. 1 ay geçtikten sonra 2. Tüp bebek denemelerine başlanabilir. Aslında vücut hazırlığından çok ruhsal hazırlık gerektiren bu süreci çiftlerin en az hasar ile ve en az stres ile atlatmaları gerekir.
Başarısız tüp bebek denemesinin ardından, rutinin dışında kalan çeşitli tahliller ile nedenler incelenmeye devam edilmelidir. Çiftler bu zaman zarfında psikolojik yardım da alabilirler. Çünkü bu tedavi süreci, fazlası ile stresli bir tedavi sürecidir. Tedavi esnasında başarısızlık birkaç defa yaşanmış ise, çiftler büyük hayal kırıklığına uğrarlar. Bu sebepten dolayı da, aslında tüp bebek tedavisine psikolojik yardım ile başlanabilir. Tedaviyi uygulamak isteyen eşler, düşük başarı oranlarından, ne kadar başarı ihtimali olduğundan, ne kadar süre içinde yeniden tüp bebek denemesi yapabileceklerinden, ekonomik veya manevi açıdan bundan ne kadar etkileneceğinden bahsedilmektedir. Bu dönemden en fazla etkilenen anne adayları olacağı için, eşlerin anneye karşı fazlası ile sabırlı ve anlayışlı olması gerekmektedir. Anne adayının psikolojik yardım alması tedaviyi de olumlu açıdan etkileyecektir. Başarısızlık ile sonuçlanan tedavi, ilk deneme yapıldığı zaman çok fazla endişelenmek gereksiz olacaktır. Ancak diğer tüp bebek denemelerinde de başarısızlık ile karşılaşılırsa, bir takım farklı testler muhakkak yapılmalıdır.
Tedaviyi, yinelenen tüp bebek başarısızlığı olarak değerlendirebilmek için; 3 uygulama boyunca hamileliğin gerçekleşmemesi ve verilen en iyi 10 embriyoya rağmen aynı şekilde hamilelik elde edilmemesine şahit olunmalıdır. Tüp bebekte başarı sağlayabilmek için yapılabilecek ve dikkat edilecek çeşitli şartlar elbette ki mevcuttur. Ancak yine net olmaması ile beraber hamilelik oranını arttırabilir.
Bebek sahibi olmak isteyen eşlerin ilk olarak kromozom analizi, immünolojik araştırmaları yapılmalıdır. Çiftlerden herhangi birinde problem görülmesi halinde, o zaman tüp bebek tedavisi sonucu edinilen embriyolar transfer edilmeden önce çeşitli testlerden geçmelidir. Yumurta elde etmedeki en önemli noktalardan biri, embriyo kalitesini artırmak amacı ile hangi yolun izleneceğidir. Elbette ki seçilen sperm de, en az sağlıklı yumurta gibi önem taşır. Sperm seçiminde bugün için kullanılan IMSI yöntemi kullanılabilir. Bütün bunlar 2. deneme için hamileliğe katkı sağlayacaktır.
Tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce yapılması gereken testler ve tedaviler, bebek sahibi olmanızı ciddi ölçüde olumlu açıdan etkileyecektir. Embriyoların gelişmesi için uygun şartlar hazırlanmadığı müddetçe, embriyonun kaliteli olması hiçbir şeyi değiştirmez. Tüp bebek tedavisi yaş ile orantılı olarak biraz başarı sağlanan bir tedavi olmasına rağmen, üzerinde durulması gereken en önemli konu, eşlerin psikolojik yaklaşımları olacaktır.