Tüp Bebek Tedavisi Kaç Defa Denenmeli?

Tüp Bebek Zor Bir Tedavi mi?
4 Mayıs 2015
Tüp Bebek Neden Tutmaz?
7 Mayıs 2015

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Defa Denenmeli?

1 ) Tekrar Denenen tüp bebek tedavileri

Tüp bebek tedavisinin, tekrar kaç kez yapılacağına dair bilinen veya belirlenmiş olan net bir sayı kayıtlarda mevcut değildir. Tüp bebek tedavi süreleri, aralarında ortalama 2 ay veya 3 aylık bir dinlenme süresinin bulunması koşulu ile eşlerin maddi ve manevi imkanları müsait olduğu müddetçe, tüp bebek tedavisi  tekrar denenebilir. Uygulanan her bir deneme için, başarı şansının biraz düşmesine ve uzun süren tedavi döneminin eşler açısından bazen zor ve yıpratıcı olduğu halde, sıkılmadan sabırlı ve ısrarcı olmakta fayda görülür. Çünkü adaylara uygulanan her bir tedavi, bir sonraki tedavi için rehber olarak, başarısızlık sebeplerine göre yeni teknikler ve stratejiler planlanır. Böylelikle, bir sonraki tedavi adımında sağlanacak olan başarının şansı daha da arttırılabilir.

Uygulanan tüp bebek tedavilerinde, kaç defa deneme yapılmasının uygun olduğunu, aslında doktor ve hastanın karşılıklı bir şekilde karar vermesi gereken bir durumdur. Hasta maddi ve manevi bakımdan, deneme yapabilecek kuvvete sahip ise, aynı zamanda doktorda hasta için yapılabilecek tedavilerin hala var olabileceğini düşünüyor ise, herhangi bir bekleme yapılmadan, tedaviye kalındığı yerden devam etmek gerekir. Tüp bebek te başarı sağlamı ve bebeklerini kucağına almış eşlere sorulduğu zaman, birçok hastanın yaklaşık 10 veya 15 defa yapılan denemelerin sonrasında başarıyı elde ettiklerine çok fazla rastlanmıştır. Ancak bu süreç içerisinde, tedavilerde kendimizi ve eşimizi hırpalamamak gerekmektedir. Asıl önemli olan, her zaman eşiniz ile sağladığınız huzur ve mutluluktur.

2 ) Bir aile en fazla kaç denemede bulunmalı?

Bu durum tedaviyi uygulatmak isteyen ailenin, maddi ve psikolojik gücü ile ilişkilidir. Ama normal şartlar içerisinde genç bir eşin, 2 veya 3 denemeden sonra hamile olması beklenmektedir. Bu sebepten dolayı da, ilk veya arka arkaya yapılan olumsuz sonuç neticesinde, hemen umutsuzluğa ve endişeye kapılmamak gerekmektedir. 40 yaşından büyük olan anne ve baba adayları için ise, başarısızlık oranları normal olarak yükseldiği için, yapılan deneme sayısı da otomatikman artırılabilir. Ancak 7 denemede de başarısız sonuç yapmış olan eşlerin, 8. Deneme de başarılı olabilme ihtimali düşüktür. Zaten normal şartlar içerisinde, 6 denemeden daha fazla yapılan deneme, anne ve baba adaylarına çok fazla önerilmemektedir.

3 ) Neden? Kadına mı zarar verir?

Elbette ki anne adayı üzerinde oluşturacağı herhangi bir zarar durumu, söz konusu değildir. Bu öneri, vücuda bir zarar verme korkusunun haricinde, artık başarı oranının çok azalmış olmasından dolayı ifade edilmektedir. Ancak her konuda olduğu gibi, bu konuda da bir çok istisna söz konusudur. Bazen gazetelerde haber olarak karşımıza çıkar, “12 başarısız denemenin ardından, 13’üncü denemede hamile kaldı” diye. Burada dikkat edilmesi gereken önemli konu, bunların gazete haberi olacak kadar çok az karşılaşılan bir durum olmasıdır. Bu sebepten dolayı da, yapılan her bir denemenin sonrasında, detaylı bir şekilde başarısızlığın neden olduğu durumlar incelenmeli ve yapılması gereken tedaviler adaylara yapılmalıdır. En başta dikkat edilmeyecek, çok basit bir sebep, karşımıza problem olarak çıkabilmektedir.

4 ) Tüp bebekte başarının elde edildiği ölçüler nelerdir?

  • Fertilizasyon (laboratuvarda döllenme) oranı: Bu seviye iyi bir laboratuvar ortamı bulunan merkezlerde %80’in üzerinde olmalıdır.
  • Ultrasonografi ile görüntülenebilen ve takip edilen hamilelik oranı: Bu oran %40 civarındadır.
  • Biokimyasal hamilelik (kanda hamilelik testinin pozitif çıkması): Bu oran %50 civarındadır.
  • Eve canlı çocuk götürme oranı: Bu oran ise %30 civarındadır. Hastaları alakadar eden asıl değerin de sonuncusu olması gerekir.

5 ) Peki tüp bebek denemeleri sürekli düşükle sonuçlanıyorsa ne kadar denemede bulunulmalı?

İlk olarak, hamilelik içerisinde rastlanan düşüklerin nedeni ile alakalı bir araştırma yapılması gerekmektedir. Bunlar genetik problemlerden kaynaklanabileceği gibi, bağışıklık sisteminin sebebiyet verdiği bozukluklar ile de ilgili olabilmektedir. İkinci düşüğün yinelenmesinden sonra, muhakkak hem rahim, hem bağışıklık sistemi, hem de genetiğin sebeplerinin araştırılma altına alınması gerekmektedir. Kadının yaşının büyük olması ile ilişkili olan düşükler, genel olarak embriyolarda bulunan kromozom anomalileri ile ilgilidir. Bunlar bir sonraki tüp bebek denemesinde ’preimplantasyon genetik tanı’ sistemi ile ciddi anlamda azaltılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.