Tüp bebek tedavisi ile hamile olmaya yardımcı olan çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin ilk sırasında, tedavi gören anne adayının yaşı bulunmaktadır. Hamile olma ihtimali 35 yaşın altında olan kadınlarda daha fazladır. Transfer edilecek embriyo miktarı da, hamile olma şansını etkileyen faktörler arasında bulunur. Tüp bebek tedavisi esnasında, tek embriyo transferi yapılan adaylarda dondurabilecek daha çok fazla miktarda embriyo kalmakta ve dondurulan embriyoların kullanımı ile yüksek ihtimallerde hamilelik elde edilebilmektedir. İleri derecede baba adayı ile alakalı olan kısırlıklarda, sperm sayısının yeterli olmaması veya fonksiyon bozukluklarında hamilelik elde edilmesi için yine tüp bebek tedavisinin uygulanmasına ihtiyaç duyulabilmektedir.
Başarı oranı adayların yaşı, tüp bebek yapılmasına ihtiyaç duyulan sebep, yumurtalık kapasitesi gibi çok fazla etkene göre değişiklik gösterir. Bu sebepten dolayı da, her hastada başarı oranı aynı değildir. Aşağıda kadını yaşına göre belirtilen başarı oranları, ortalama değerlerdir ve bu oranlar merkezlere göre farklılık gösterir.
Standart tüp bebek denemelerinde elde edilen başarı oranları, yaklaşık %40 ile % 60 arasında farklılık göstermektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde başarıyı adayların özellikleri belirtmektedir. Adayların başarı şansı, adayların sahip oldukları kısırlık nedenleri, yaş durumları ve yaşam şeklini etkileyen faktörler ile alakalı olarak değişiklik göstermektedir.
Daha çok, 35 yaşından küçük olan kadınlarda başarı oranları, yaklaşık olarak % 50 civarlarındadır. Ancak yaşın ilerlemesi ile beraber, başarı oranlarda azalma görülür. 45 yaşından sonraki anne adaylarında elde edilen başarı oranları yaklaşık % 5 seviyelerine düşer. Ancak başarı için şans, her zaman önemli bir faktördür. Uzun yıllar boyunca denenen tüp bebek tedavilerinde, sabır edip, umudunu hiçbir şekilde azaltmadan tedaviye devam eden eşlerin büyük bir kısmı, hayal ettikleri bebeklere sahip olabilmektedir. Ancak, aynı merkezde 3 kes başarı sağlayamamış tüp bebek tedavilerinde, çiftlerin başka bir merkeze başvurmalarında da fayda görülmektedir. Birden fazla başarısızlık ile sonuçlanan tüp bebek tedavilerinde, çiftlerin psikolojik olarak da bir değişime gereksinimleri olabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen çok fazla sayıda faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden en önemli olanları ise;
Bütün tüp bebek merkezlerinin, tüp bebek için bir ortalama bir hamilelik oranı vardır. Yani, hep genç ve sorunsuz veya kısırlık nedeni kolay bir şekilde aşılan hastaları programa alan bir merkez ile, hamileliğin zor elde edildiği hastaları da kabul eden bir merkezin hamilelik oranları, birbirinden farklı olacaktır. Bir tüp bebek merkezi değerlendirileceği zaman, ne tür hastaları kabul ettiğini de göz ardı etmemek gerekir.
O zaman, tüp bebek merkezlerinin hamilelik oranı yaklaşık % 25 ile %60 arasında değişiklik gösterebilir.
Elbette ki, burada merkezlerin laboratuvar koşullarının normal olduğunu kabul ediyoruz. Tüp bebek merkezinin laboratuvar koşulları da, başarı sansını etkileyen önemli faktörlerin arasında yer almaktadır.
Tüp bebek tedavileri ile sağlanan hamileliklerde, anne adayının yaşayacağı belirtiler, normal hamilelik belirtileri ile aynıdır.
Tüp bebek transferinin ardından, tedaviyi takip eden doktor anne adayına uygulamış olduğu hamilelik testinin olumlu bir şekilde sonuçlanması halinde, 7 gün sonra bebeğin kalp atışlarını dinlemek için anne adayın da ultrason muayenesi yapar.