6 Madede Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları

Tüp Bebek Yasası
7 Mayıs 2015
Tüp Bebekte Hamilelik Şansı
8 Mayıs 2015

6 Madede Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları

1 ) Tüp bebek merkezlerinin başarı oranları

Sağlıklı bir çiftin, bir ay içerisinde hamileliği elde etme ihtimali, yaklaşık % 20 ile % 25 civarındadır. Bu ihtimal, yardımcı üreme yöntemlerinin her bir uygulanması için % 40 ile % 50 civarına kadar artış göstermektedir.

Hamilelik oranı başarısı ile ilgili bir takım oranları belirtmek gerekir ise;

Erkekte, azospermi hücrelerinde bir sorun ile karşılaşılması durumunda, başarı oranı %0 ile %20 arasında farklılık gösterebilir.
Anne adayının daha önceden bir iki defa düşük yapmış olması da, sağlanacak olan başarı şansını ciddi oranda azaltır.
Hem annenin yaşının büyük olması, hem de baba da azospermi görülmesi durumunda da, başarı şansı %0 ile %20 oranlarında düşüş gösterir.

2 ) Başarıyı etkileyen önemli faktörler nelerdir?

  • Tüp bebek tedavisinde başarı oranına etki eden çok fazla miktarda, değişik faktörler vardır. İlk olarak, tedavi merkezinin yapmakta olduğu yöntemlerin, bebek bakımı başarısının, deneyimli personelinin etkisi fazlası ile önemlidir. Tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması amacı ile tedavi merkezinin fertilizasyon- laboratuarda döllenme başarı oranı incelenmelidir. Bu oran, tedavi merkezleri için ortalama olarak %80 ve üzerinde olmalıdır. Bu oranın altında bir seviyede başarı gösteren tüp bebek merkezleri, tüp bebek uygulaması için tercih edilmemelidir.
  • Bir önce ki görüşme esnasında adaylara verilen muayene ve randevu saatlerine dikkat edilmesi ve tam verilen zamanında gidilmesi, tedavinin başarısını çok ciddi oranda etkilemektedir. Tüp bebek tedavisinin uygulanması esnasında, doktor tarafından önerilen, bir takım önemli noktalar da, başarı da etkileyen faktörlerin içerisinde yer almaktadır. Tedavinin uygulanacağı zamanın 3 gün öncesinden itibaren ve tedavinin yapılmasından sonra ki 10 gün boyunca, cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir.
  • Tedaviyi olumsuz anlamda etkileyecek çevresel faktörlerden kaçınılması gerekmektedir.
  • Hamam, sauna gibi sıcak mekanlar, hem spermin hem de yumurtanın sağlığını olumsuz yönden etkilemektedir.
  • Ağır egzersizlerin de aynı şekilde tedavi başlamadan 3 ay öncesinden yapılması durdurulmalıdır.
  • Anne adayının diyet yapması ise kesinlikle sakıncalıdır.

Tüp bebek başarı oranını etkileyen diğer bir faktör ise, biyokimyasal hamileliktir. Kan tarafından bakılan hamilelik testinin pozitif çıkması durumu olarak belirtilen biyokimyasal hamilelik, başarıyı neredeyse %50 civarında etkilemektedir. Ultrason ile incelenebilen hamileliklerin, tüp bebek başarı oranı üzerindeki etkisi ise, ortalama %40 civarındadır.

2.1. Hastalar ile alakalı başlıca faktörler

  • Kadının yaşı
  • Yumurtalık rezervini belirleyen hormonal değerleri ( FSH, AMH)
  • Tüp bebek uygulama nedeni ( Tek bir sorun veya birden fazla sorun)
  • Yumurta ,sperm ve embryo sayı ve kalitesi
  • Embryoların tutunup gebeliğin gerçekleşeceği rahmin durumu

2.2. Merkez ile alakalı faktörler

  • Yumurtaların geliştirilmesi evresinde kullanılmakta olan ilaçlar ve bu ilaçların veriliş şekli, dozu
  • Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı merkezdeki ekibin (doktor, hemşire, embryologlar..) deneyimi ve el becerisi
  • Embryoların transfer edildiği gün, transfer ediliş şekli

3 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinin başarı oranı

İlaçsız tüp bebek tedavisinde elde edilen başarı oranı, yaklaşık olarak %30 civarında olduğu belirtilmektedir.

4 ) Tüp bebek tedavisi isteyen anne adaylarının, bu konuda başarılı olma durumları nedir?

Tüp bebek tedavisinin başarısı dünya genelinde bütün kriterler göz önüne alındığı zaman, %40 civarında bir başarı elde edilmektedir. Ancak tüp bebek tedavisi, çeşitli faktörlerden dolayı, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu faktörler, hastanın sağlık durumu, yaşı, kilosu gibi tüp bebek tedavisinde elde edilecek olan başarıyı belirleyen faktörlerin arasında yer almaktadır.

5 ) Anne adayının geçmişi tüp bebek başarı oranını nasıl etkiler?

Bütün bu belirtilen durumların dışında, annenin sebep olduğu etkenlerden birisi de, rahim ile alakalı bir cerrahi müdahalenin yapılmış olması denebilir. Anne adayının, daha önceden rahim kanseri veya kistin oluşmasına karşı bir cerrahi operasyon yaşamış olması halinde de, aynı şekilde yumurta rezervlerinde düşüş görülmesi ile ilgili olarak, tüp bebek tedavisine beklenen cevabı vermesi, yaşı genç olsa dahi, düşük oranlarda rastlanmaktadır. Bu tarz durumlarda tüp bebek tedavisinde elde edilen başarı oranı %5 ile %10 arasında farklılık göstermektedir.

6 ) Erkek kısırlığında tüp bebek başarı oranı değişir mi?

Genel olarak baba adayı ile alakalı olan kısırlık durumlarında, tüp bebek tedavisine başvurulsa dahi, bebeğin oluşması aşamasında erkeğin başarıya veya başarısızlığa yapmış olduğu etki, sıfır denecek kadar az orandadır. Erkeğin yaşı veya diğer etkenler, bu duruma ciddi anlamda etki etmemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.