Günümüzde güvenilir bir şekilde kullanılan doğum kontrol hapları, birçok kadın tarafından tercih edilen ve aile planlaması açısından kullanılan önemli ilaçlar olmaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber bu alanda da sergilenen gelişmeler, ilaçların çeşitliliğini ve içeriğinin gelişip değişmesi ile hakkında birçok düşünce ve fikirlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu düşüncelerden bir tanesi de doğum kontrol haplarının kilo aldırdığı yönündedir. Peki, doğum kontrol hapları gerçekten kilo aldırıyor mu?
Doğum kontrol hapları, içeriğinde belirli ölçülerde progesteron ve östrojen barındıran, rahim içi dokuyu uyararak gebeliğin oluşumunu engelleyen ilaçlardır. Genel olarak farklı markaların, farklı içeriklere sahip birçok ilacı bulunmaktadır. Kadın hamile kalmayı istemediği sürece bu hapları düzenli bir şekilde kullanarak erteleyebilmektedir. Eğer hamile kalmayı isterse, hapları kullanmayı bırakması yeterli olacaktır. Doğum kontrol hapları içeriğindeki bileşenler sayesinde sadece doğum kontrol yöntemi olarak değil tıbbi amaçlı hastalık tedavisinde de kullanılan ilaçlardır.
Doğum kontrol haplarının yan etkilerine bakıldığında hormon içermelerinden dolayı mide bulantısı, şişkinlik, dolgunluk hissi, baş dönmesi, baş ağrısı, memelerde duyarlılık gibi şikâyetlere yol açtığı görülebilmektedir. Yani yan etkileri arasında kilo aldırır gibi bir ibare bulunmamaktadır.
Ayrıca bu yan etkilerin devamlılığının söz konusu olmadığı gibi, her kadında aynı belirtileri görülebileceğini de söyleyemeyiz. Genel olarak ilacının kullanılmaya başlanmasıyla ilk 4 ay bu etkilerin yaşanması olasıdır ama 4 aydan sonra bu etkiler kaybolur. Eğer ilacı kullanmaya başlayalı 4 ay olmuş ve hala bu tarz etkileri yaşıyor iseniz, doktorunuza bu konuda yaşadığınız sıkıntıları belirtmelisiniz.
Doğurganlık çağındaki kadınlar ve genç kızlar arasında gerek tedavi gerekse de doğum kontrol yöntemi için kullanılan bu ilaçlar, içerdikleri progesteron hormonu yüzünden bazı kadınlarda artan iştahla, kilo aldırır düşüncesine neden olabiliyor.
Bu durumla karşılaşan kadınlar için, beslenme düzenlerini kontrol altında tutmalarının yararlı olabileceğini söylemekte fayda var. Gerekirse bir diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programları, iştahlarını kontrol altına almada yardımcı olacaktır.
Bazı ilaç türevlerinde östrojen hormonu seviyesinin yüksek olması nedeni ile vücutta su ve tuz tutabileceği, yani ödeme neden olabileceği söylenmektedir. Fakat ödem probleminin vücut ağırlığında maksimum 2 kg. kadar artış sağlamaktadır. Yani kazanılan ağırlık vücudun su tutumuna bağlı olarak gelişen bir ağırlıktır. Vücut yağ miktarında herhangi bir değişikliğe kesinlikle etkisi yoktur.
Örneğin 3- 5 yıl doğum kontrol hapı kullanan bir kadın aldığı kiloları doğum kontrol hapına bağlaması doğru değildir. Çünkü geçen süre ilaç kullanmayan bir insan da bile, yaşın ilerlemesiyle bazal metabolizmanın zayıflayarak kilo artışına neden olmaktadır. Bu nedenle yaşa bağlı olarak daha sağlıklı beslenme ve daha fazla egzersiz programına özen göstermek gerekir. Kısaca, doğum kontrol hapları kilo aldırmaz. Kilo aldırsa bile bu yılda 1 ve 2 kilo, vücudun su tutumuna bağlı olarak alınabilir. Bunun dışında alınan fazla kilolar doğum kontrol hapının kullanımı dışında; sağlıksız beslenme, aşırı hareketsizlik, spor yapmama veya başka bir hastalığa bağlı olarak gözlenebilir. Ayda bir kaç kilo aldırmak veya senede 5 – 10 kilo aldırmak gibi etkileri olamaz, bu derece de fazla kilo alınmasının mutlaka başka bir nedeni vardır.
Doğum kontrol hapları kalori içermez, dolayısıyla günlük alınan kalori miktarınızın da artmasına neden olmaz. Sağlıklı beslenen, egzersiz ve spor yapan bir kadının kilo konusunda endişeye kapılmasına gerek yoktur. Rahatlıkla doğum kontrol haplarını kullanabilir. Ayrıca bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmanız, size uygun ilaçları kullanılmanız önemli bir konudur.