İlaçsız Tüp Bebek Mümkün Mü?
Klasik tüp bebek tedavilerinde, yumurtaların istenilen olgunluğa erişebilmesi için bir takım hormonal iğne ve ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar yumurtanın daha kısa sürede istenilen boyuta ulaşmasını sağlamaktadır. Yumurtalar olgunlaştıktan sonra toplanarak işleme alınır. İlaçsız tüp bebek (IVM) tedavisinde ise, yumurtalar tamamen olgunlaşmadan toplanarak laboratuvar ortamında olgunlaştırma işlemine tabii tutulur. Bu tedavi de ki amaç, yumurtaların istenilen boyuta ulaşması için kullanılan ilaçlardan zarar görebilecek anne adaylarının tedavilerini ilaç kullanılmadan desteklenmesidir.
İlaçsız tüp bebek uygulamalarında hastaya çok az ya da sıfır hormon takviyesi uygulanır. Olgunlaşması gözlem altına alınan yumurtalar, beklenen büyüklüğe ulaştığı zaman genel anestezi sayesinde, iğne yardımı ile toplanır. Toplanan bu yumurtalar, laboratuvar ortamında belli sıvıların içerisinde bekletilip olgun hale gelmeleri sağlanır. İlerleyen aşamalarda hastanın eşinden alınan sperm hücreleri, mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde, yumurtalara enjekte edilir ve bu sayede elde edilen embriyolar, tedavinin son aşaması olarak, tekrar rahmin içerisine yerleştirilir.
İlaçsız tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?
Tüp bebek tedavi uygulamalarında kullanılan ilaçlar hiçbir şekilde anne adayının sağlığı tehdit edecek veya zarar verecek bir etkiye sahip değildir. Ancak bazı anne adaylarının kullanılan bu ilaçlara karşı hassasiyeti olarak, yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucunda karında ve akciğerde sıvı toplanmasına ( over hiperstimülasyon sendromu- OHSS ) neden olduğu görülmektedir.
İlaçsız tüp bebek tedavisi, daha çok bu hassasiyete sahip olan yani OHSS ihtimali yüksek olan PKOS (Polikistik Over Sendromu) hastalarında tercih edilmektedir. Aynı zamanda endometriozis hastalarında, ilaçlara tepkisiz kalan hastalarda ve erkek infertilite sorunları yaşayan hastalara uygulanmaktadır. İlaçsız tüp bebek tedavisi, hormon tedavisinin yasak olduğu kanser hastaları için oldukça ideal bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. İlaçsız tüp bebek tedavisinin (IVM) başarı oranı, kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Bu oran ortalama %30 civarındadır.
Avantajları nelerdir?
Kimlere uygulanamaz?
İlaçsız tüp bebek tedavi yöntemi, ilerleyen yaşa bağlı olarak yumurta rezervleri azalan anne adaylarına uygulanmamaktadır. Bunun nedeni ise, gebelik için belli bir yumurta kapasitesine ihtiyaç vardır. Yumurta fonksiyonları yeterli bir düzeyde olmayan anne adaylarının doğal süreç içerisinde yumurtalarının olgunlaşması pek mümkün olamadığı için ilaç takviyesi gerekir. Bu nedenle ileri yaştaki anne adayları ilaçsız tüp bebek uygulaması, yetersiz kalabilir.
İlaçsız tüp bebek uygulamasının dezavantajı var mı?
Gebelik için ihtiyaç duyulan kaliteli yumurtaları elde etmek oldukça güç olabilir. Ayrıca bu doğrultuda gebelik oranları da klasik tüp bebek yöntemine göre daha düşük olabilmektedir. İlaçsız tüp bebek uygulamalarının başarını oranı yaklaşık %30 civarındadır. Bu oranda, başarısını kabul edilebilir bir sınır içerisinde olduğunu gösterir.
İlaçsız tüp bebek uygulaması ne kadar sürer?
İlaçsız tüp bebek tedavi uygulaması yaklaşık olarak 8 ila 10 gün içerisinde değişmektedir. Bu süre zarfında adayların kliniğe sadece 1 veya 2 defa gelmesi yeterli olmaktadır.
İlaçsız tüp bebek tedavisinin maliyeti nedir?
İlaçsız tüp bebek tedavisi ile klasik tüp bebek tedavisinin arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle tedavi masrafı da aynıdır. Ancak ilaçsız tüp bebek tedavilerinde, ilaç kullanılmadığı için masraflar ciddi oranda düşebilir.