Doğumun yaklaşması ile beraber bebeğin anne karnındaki pozisyonu değişmeye başlayabilir. Bu haftalara kadar makat pozisyonunda duran bebeklerin normal doğum için gerekli olan baş aşağı pozisyonuna dönebilir. Henüz pozisyonu almayan bebekler, annenin akciğerlerine ve midesine baskı yapması nedeni ile nefes almada güçlük, mide de yanma gibi şikâyetler sıklıkla yaşanabilmektedir. Ayrıca başını pelvise doğru çevirmiş bebeklerde, anne de kasık ve karın ağrısına neden olabilir. Tüm bunlar bebeğin ne kadar büyümüş olduğuna ve doğum için sabırsızlandığının işaretidir. Bu hafta ile birlikte oldukça gelişim gösteren bebekler, annenin mesanesine yaptığı baskıdan dolayı sık sık idrara çıkmasına neden olacaktır. İdrar kesesinin kapasitesinin azalması nedeniyle kimi zaman küçük bir hapşırma veya bir öksürükle idrar kaçırmaları yaşanabilir.
Bu haftalarla birlikte göğüslerden kolostrum denilen bir sıvı gelebilir. Eğer gelmeye başlamış ise kıyafetlerin lekelenmemesi adına göğüs pedlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca kolostrum hala gelmemişse endişelenmenize de gerek yoktur. Çünkü doğumdan sonraki dönemlerde bebeğinizi emzirebilmeniz için süt bezleriniz çoktan çalışmaya başladı.
31. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler nelerdir?
31. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?
31. gebelik haftası semptomları
Hamilelerde doğumdan sonraki emzirme dönemi için, göğüslerde bir takım hazırlık çalışmaları başlar. Göğüslerde süt kanallarında genişleme, ele şişliklerin gelmesi, bazen göğüs uçlarından koyu sarı renkli süt gelmesi gibi değişimler yaşanabilir. Ayrıca göğüsler hacim olarak genişleyip, ağırlaşacaktır.
Daha sık tuvalete gitme ihtiyacı: Rahminiz, son üç ayla birlikte idrar kesenize daha fazla baskı uygulamakta ve idrar depolamaya daha az yer bırakmaktadır. Bu nedenle çok fazla idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Hafif baş ağrıları: Bu haftalarla birlikte gittikçe ilerleyen ve belirtileri size zor zamanlar yaşatabilir. Eğer baş ağrınız varsa, sessiz ve karanlık bir odada birkaç dakika ayaklarınız yukarıda bir şekilde uzatarak dinlenebilirsiniz.
Şişkin damarlar: Büyüyen rahminiz kan damarlarınıza baskı uygularken, gebelik hormonları ve artan kan miktarı damarlarınızın şişmesine neden olabilir. Bu şişliği giderebilmek için kan dolaşımını arttırıcı egzersizlerin ve yürüyüşlerin yapılması yardımcı olacaktır.
Burun tıkanıklıkları: Bu haftayla beraber gebelik belirtilerinizin yanı sıra burun tıkanıklığı da yaşıyor olabilirsiniz. Tüm bu şikâyetler doğumdan sonra ortadan kalkacaktır sadece biraz daha sabretmeniz ve bu semptomlarla nasıl baş edilebilir öğrenmeniz daha doğru olacaktır. Doğuma kadar salin spreyler veya burun bantları ile burun tıkanıklığı sorunuzu çözebilirsiniz. Antihistaminler ve burun spreyleri genellikle son çare olarak önerilmektedir. Fakat diğer öneriler içinde doktorunuza danışmanızda fayda var.