Bakirelerde Vajinal Akıntı Tedavisi

Spiral Nedir? Nasıl Takılır?
19 Kasım 2015
Genital Siğiller (Kondilom)
30 Kasım 2015

Bakirelerde Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal akıntı, fizyolojik olarak adlandırılan normal akıntı şeklinde ya da enfeksiyonel bazlı olarak yoğun, beyaz veya yeşil renkli, kötü kokulu akıntı olarak meydana gelir. Bakire kadınlarda da vajinal akıntının tedavisi için öncelikle akıntı şeklinin teşhis edilmesi gerekir. Ancak bakire kadınlarda aktif cinsel hayatı olan kadınlara göre daha az akıntı şikayeti görülmektedir. Genellikle fizyolojik akıntı şeklinde her kadında olduğu gibi şeffaf ve kokusuz akıntı, tedavisine ihtiyaç duyulmayan normal akıntı durumudur.

Fakat akıntının kötü koku ile beraber kaşıntıya neden olması, tedavisi gereken bir enfeksiyon vakasıdır. Bu gibi durumlarda cinsel hayatının aktif olması ya da olmaması tedavisini gerektiği konusunda herhangi bir değişik durum yaratmamaktadır. Bakire kadınlarda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafında muayene olabilir. Yapılan muayenende akıntının teşhisi için ince bir çubuk aracılığı ile kızlık zarına zarar vermeden oldukça basit bir şekilde kütür örneği alınabilmektedir.

Bakirelerde akıntı nedenleri nelerdir?

Cinsel hayatın olmamasına rağmen, bakirelerde de sıklıkla mantar enfeksiyonu görülmektedir. Kısacası enfeksiyon bulgusu içi cinsel hayatın olmaması engel değildir. Çocukluk döneminden genç kızlığa adım atıldığı dönemlerde, östrojen hormonun etkisi ile vücut doğurganlık sistemini etkin hale getirerek, yumurtlama döngüsünü başlatır. Bu nedenle servikste ( rahim ağzı ) bulunan salgı bezleri aktif olarak sıvı miktarının artmasına neden olmaktadır. Şeffaf ve kokusuz olan bu akıntı, iki adet dönemi arasındaki ovulasyon günlerinde meydana gelir. Kısacası fizyolojik olarak adlandırılan bu akıntı, her kadında normal olarak gerçekleşmektedir. Ancak bahsedildiği üzere bu şeffaf ve kokusuz akıntıda meydana gelen değişikler enfeksiyon göstergesi olarak, gerekli tedavinin yapılması için doktora başvurulması önerilmektedir.

Bakirelerde doktor muayenesi nasıl gerçekleştirilir?

Kadınların genelini korkutmasına rağmen jinekolojik muayeneler, kişinin rahatsız olabileceği bir durum yaratmamakla beraber, ciddi sağlık sorunlarının teşhis ve tedavisi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bakire kadınlarında endişe duymasını gerektiren bir durum yoktur. Enfeksiyonun varlığını araştırılması için çok ince çubuklarla kültür örneği alınmaktadır. Bu sayede rahatlıkla akıntını değerlendirilmesi yapılarak, uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Yapılan muayenede ve işlem de, herhangi bir ağrı durumu söz konusu değildir.

Jinekolojik muayenelerde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Öncelikle bakire kadınların, jinekolojik muayeneye gelmeden önce idrarlarını yapmamaları gerekir. Kısacası idrar torbasının dolu olması, rahim ile yumurtalıkların fonksiyonelliğinin daha iyi bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Muayenede hastanın açıklayıcı bir şekilde şikâyetlerini doktora bildirmesi gerekir. Daha sonra genital bölgede herhangi bir anomali durumunun varlığı incelenir. Ayrıca ihtiyaç halinde kültür örneği alınmaktadır. Eğer kişide adet görememe sorunu da mevcut ise, el ile muayene yapılması gerekir. Bunun yanı sıra rahim ile yumurtalıklar hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için vajinal muayeneden önce rektal muayenenin yapılması gerekmektedir.

Bakirelerde vajinal akıntı tedavisi nasıl yapılır?

Cinsel hayatı aktif olan kadınlarda ki vajinal akıntı tedavileri genellikle vajina içine yerleştirilen fitil tarzı ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Ancak bakire kadınlarda zarın zarar görmemesi için bu tarz tedavi metotları uygulanmamaktadır. Fitil yerine daha çok ağız yolu ile alınan ilaçlar ve vajinal bölgeye sürülen kremler kullanılmaktadır. Fakat tedaviden önce vajinal akıntının değerlendirilmesi ve tanısının koyulması gerekir. Bu nedenle akıntı örneğinin alınması ile laboratuvar ortamında yapılan vajinal kültür antibiyogram testi uygulanmaktadır. Yapılan test yaklaşık olarak üç gün içerisinde sonuçlanır ve hastalığa göre uygun tedavi ilaçları verilir. Kısacası bakire kadınların tedavisi daha çok oral tabletlerle ve vajinal kremlerle yapılmaktadır.

1 Comment

  1. isim yok dedi ki:

    Merba ben 18 yasinda bakireyim ve suya benzer sivi geliyor vajinamdan nedeni ne olabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.