HPV enfeksiyonu sonucunda genital bölgede oluşum gösteren siğillere kondilom adı verilir. HPV genital bölge dışında ağızda da siğil yapabildiği için cinsel yolla bulaşan siğiller kondilom olarak adlandırılır. Kısacası kondilom cinsel ilişki ile bulaşabilen human papilloma virüs, HPV olarak bilinen bir DNA virüsünün yol açtığı bir çeşit cilt lezyonudur.
HPV virüsü yalnızca genital siğillere neden olmaz. Bu virüsün 120’den fazla farklı çeşidinin olmasının yanında serviks ( rahim ağzı ) kanserine, anüs kanserine ve ağza bulaşıp boğaz kanserinde de etkin rol oynamayabilir. Ancak her HPV virüsünü kondilom ya da kansere neden olmaz.
Kondilom HPV virüsü taşıyan birisi ile cinsel ilişkide bulunulduğunda bulaşabilir. Bu virüs cinsel ilişki esnasında cilt yapısında meydana gelen çok küçük yırtıkların içinden cilt teması ile kolaylıkla bulaşır. Yapılan araştırmalarda erkeklerin menisinde HPV virüsü taşımadığını yalnızca ciltte bulunması halinde temas ile bulaşabileceği belirtilmiştir. Ayrıca virüs ile temas halinde bulunulmasına bağlı olarak enfeksiyon bulguları görülmez iken, kondilom teşhisi yapılan bireylerin %70’inin partnerlerinde HPV virüsünün olduğu saptanmıştır. Genital siğilin olması bulaştırma ihtimalini yüksek oranda arttırmaktadır. Vücuda erişebildikten sonra uzun yıllar sessizce varlığını sürdürebilir.
Enfeksiyon bulguları hastaların genelinde 1-6 ay içinde görülmeye başlasa da, bir çok hastada yıllar sonra ortaya çıkabilir. Kondilom belirtisinin en genel bulgusu, dış genital bölgede küçük siğillerin meydana gelmesidir. Kişinin fark edebileceği ve hissedebileceği boyuttadır. Genel olarak büyüme ve metastaz eğilimi içeresindedirler. Bu nedenle gerekli tedavinin yapılması için uzman bir doktora başvurulması önerilir.
Genital siğil tanısı doktor tarafından yapılan jinekolojik muayene esnasında göstermiş olduğu lezyonların saptanması ile kolaylıkla konulur. Bazı durumlarda asit bazlı solüsyonların cilde uygulanarak ciltte meydana gelen renk değişiklerinden kondilom olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Ancak kondilom testi olarak ifade edilen asit testinin, bu konuda uzman doktorlar tarafından uygulanması gerekir. Ayrıca dıştan görünen herhangi bir lezyonun bulunmadığı vakalarda, serviksin büyüteç tarzı kolposkop- vulvoskop adı verilen cihazlarla incelenmesinin ardından kondilom tanısı konulabilmektedir.
Genital siğile neden olan HPV virüsü kadında ve erkekte taşıyıcılık açısından tedavisi kadar takibi de oldukça önemli bir konudur. Kadınlarda genital siğil tanısı ve takibinde serviks ( rahim ağzı ) kanseri gibi displaziler açısından son derece önemli rol oynayan smear testinden yararlanılmaktadır. Daha önce bu virüsle karşılaşan kadınların 6 ayda bir defa smear testi yaptırması gerekir. Ayrıca tedavi kapsamında eşlerinde muayene olması ve gerekli durumlarda tedavisinin yapılması kondilomun tekrarlama olasılığını ortadan kaldırır.
HPV virüsünün neden olduğu kondilom kesinlikle ihmal edilmemesi gereken ciddi bir hastalıktır. Siğillerin varlığı hastalığın bulaşıcı özelliğinin artmasını ve hızla büyüyerek çoğalması anlamına gelir. Bu nedenle bulaşıcılığını ve yayılmasını önlemek amacı ile hızlı bir şekilde tedavisinin uzman ekip tarafından yapılması gerekir.
Kondilom tedavi edilmesine rağmen bu durum genellikle tedavi şekline bağlı olarak birden fazla tekrarlayabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle doğru tedavi şeklini uygulanamamış ise kişinin her defasında tedavi olmasını gerektirebilir. Genital siğil tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntem siğillerin yakılması ve doldurulması işlemine dayanır. Bu tedavide siğillerin tahrip edilmesi amaçlanmaktadır. Dondurma işleminde özel krioterapi cihazı olarak bilenen sıvı nitrojen ya da karbondioksit bileşenlerinden yararlanılarak siğilleri dondurma işlemi yapılmaktadır.
Kondilom yakma tedavisinde ise, leep cihazı ya da lazer uygulaması kullanılır. Bu tedavi krioterapiye göre daha iyi sonuçlar verse de, tedaviyi yürüten doktorun hastalığın göstermiş olduğu potansiyeli değerlendirmesi sonucunda tedavi şekline karar vermektedir. Ancak virüsün neden olduğu çok büyük lezyonlarda cerrahi müdahale ile çıkartılması gerekebilmektedir. Dondurma işlemi hariç yapılan tüm tedavi işlemleri lokal veya genel anestezi altında uygulanır.
Bu müdahalelerin dışında kondilom için kullanılan ilaç ve solüsyonlarda bulunmaktadır. Ancak krem ve solüsyon tedavisi uzun süreli ve zahmetli bir süreçtir. Ayrıca kullanılan ilaçlar doktor tarafından direkt lezyonun üstüne tatbik edilmesi gerekir. İlaçların lezyon dışındaki cilt dokusuna temas etmesi halinde, ciddi tahribata neden olabilmektedir.
Genital siğilin oluşmasını ve tekrar etme olasılığını en aza indirgemenin en etkili yolu birden fazla partner ile birlikte olmamak ve güvenli cinsel ilişkide bulunmaktadır. Prezervatif, cinsel yolla bulaşan birçok hastalığa karşı korunma sağlayan en güvenilir çözümdür. Ancak genital siğile karşı etkin bir koruma sağlamayabilir. Çünkü kondomun dışında kalan bölgelerde yer alan siğiller cilt ile temas ettiği zamanlarda bulaşabilir. Ancak her ihtimale karşı HPV virüsü ve diğer hastalıklara karşı korunmanın sağlanması önerilmektedir.