40. Hafta Hamilelik
3 Aralık 2015
36. hafta hamilelik
3 Aralık 2015

35. Hafta hamilelik

35.-hafta-hamilelik-

Otuz beşinci hafta, gebeliğin son ayına girildiğinin işaretidir. Anne adayının heyecanı 35. haftaya girilmesiyle birlikte biraz daha artmıştır. Çünkü anne adayı birkaç hafta içinde, haftalardır karnında taşıdığı minik bebeğini kucağına alabilecektir. Çalışan anne adayları için 35. hafta doğum izni alabileceği dönemdir. Ayrıca anne adayının doğum için son 1 aylık evreyi ( 4 hafta) dinlenerek ve evde geçirmesi önerilmektedir.

Gebeliğin 35. haftasında anne adayında görülen değişimler nelerdir? 

Otuz beşinci hafta ile beraber anne adayı kalbe gelen baskı nedeniyle nefes almakta zorluk yaşayabilir. Bebek anne karnında iyice büyüdüğü için rahimde ve göğüs kafesinde baskı artabilir. Rahmin büyümesinden dolayı anne adayı en küçük bir hapşırma veya öksürme durumunda tuvalete çıkma ihtiyacı da hissedebilir. Bunun dışında, anne adayı mide ve bağırsak sorunları da yaşayabilir.

Hamilelikteki 35. haftada bebeğin yukarıda olan başı aşağıya doğru yönelecektir. Bebeğin bu duruşu  muhtemel doğum pozisyonudur. Anne adayının bu hafta itibariyle alması gereken kilo oranı ilk güne göre 10 ila 13 kilo arasındadır.

Bebeğin amniyon sıvısı maksimum düzeydedir.  Bu sıvı 35. haftadan doğuma kadarki süre boyunca azalacaktır. Bu sıvıya, gebelik suyu da denilmektedir. Suyun gelmesi doğumun başladığının da belirtisidir. Gelen suyun, idrardan farklı bir kokusu ve yapısı olduğu için anne adayınca hemen fark edecektir. Suyun gelmesi halinde, anne adayı vakit kaybetmeden doktorunu aramalıdır.

Bu haftadan itibaren doktor ile her hafta görüşülür. Anne adayı 35. haftadan itibaren doğum planı hazırlıklarına da yavaş yavaş girişebilir. Planların düzenlenmesi, anne adayının yaşadığı tatlı stresinde kontrol altına almasını sağlayacaktır.

Gebeliğin 35. haftasında bebekte görülen değişimler nelerdir? 

Hamileliğin 35. haftasında  anne karnındaki bebeğin kilosu ortalama olarak 2 kg’a kadar gelmiştir. Bu yüzden bebeğin anne karnında manevra yapmaya alanı kalmamıştır. Bebeğin anne karnında hareket edecek alanı kalmadığı için bu haftadan itibaren hareketlerde azalma olabilir.

35 haftalık bebeğin böbrekleri tamamen gelişmiştir. Ayrıca karaciğer yavaş yavaş çalışmaya başlayarak bazı atık besinleri işlemeye başlamıştır. Bebeğin temel organlarının da gelişimi 35. hafta itibariyle tamamlanmıştır

Bebeğin beyin gelişimi 35. haftada devam etmektedir. Sinir sistemi nöronları gelişerek doğumdan sonra uyarıları algılamak için hazır hale gelecektir.  Bu dönemde anne adayının Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olan balıkları yemesi, bebeğin beyinsel gelişimini destekleyecektir.

35. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır? 

35.-hafta-gebelik

Hamileliğin 35. haftasındaki anne adaylarına öneriler

  • Doğum hazırlıkları ve doğum ile ilgili güvenilir makaleler okunabilir.
  • Anne adayı doğuma hazırlık planı yapabilir. Doğum çantası hazırlanbilir. Ayrıca anne adayı doğum anında yanında kimin olmasını istediğini belirleyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.