Rahim ve rahim ağzının düz kas yapısında meydana gelen iyi huylu tümörlere miyom denir. 20-35 yaş arasındaki kadınların yaklaşık ‘%20’sinde görülürken, yaşın artmasına bağlı olarak bu oran %40 civarında artmaktadır. Nadir olarak ergenlik döneminde görülebilir. Kısacası miyom 35 ile 45 yaş grubundaki kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır.
Miyom çoğu kadında herhangi belirti gösteremeden yıllarca varlığı sürdürebilir. Genellikle yapılan rutin jinekolojik muayenelerde tespit edilmektedir. Tümör olarak adlandırılması endişe yaratsa da, konumlandığı bölgeye ve gelişim göstermesine bağlı olarak risk oluşturmaktadır. Uterus da konumlanan miyomlar gebelik için engel oluşturmayabilir. Gebelik döneminde artan hormonal seviyelere göre gebeliğin ilk 3 ayında miyomlar büyür. Daha sonra küçülebilir ya da sabit kalarak devam edebilir.
Miyomlar genel olarak herhangi bir belirti göstermezler. Ancak gelişim gösteren miyomlarda bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Miyomun büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler aşağıdaki gibi olmaktadır:
Miyom neden olduğu bilinmeyen ve kadınların genelinde ortaya çıkan bir patolojidir. Ancak bazı durumların miyomların gelişmesinde etkili olduğu düşülmektedir. Başlıca genetik ve hormonal faktörlerin doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Overlerden salgılanan östrojen hormonu miyomların büyümesinde rol oynadığı ve son zamanlarda yapılan araştırmalara göre progesteron hormonun da etkisi olduğu belirtilmiştir. Yakın aile bireylerinde miyom olan kadınlarda da görülme ihtimali artmaktadır. Miyomlar daha çok aşağıdaki durumlarda görülmektedir: