Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
8 Aralık 2015
Spermisidler, Sperm Öldürücü Maddeler
16 Aralık 2015

Smear testi Nedir?

Smear testi sitolojik yani kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir. Rahim ağzının değerlendirilmesiyle, enfeksiyon ya da kanser hücrelerindeki değişiklikleri saptamak üzere yapılmaktadır. Smear testinin düzenli olarak yılda iki kez kadınlara yapılması önerilmektedir.

Bilindiği üzere kadınlarda en sık görülen kanser türleri; meme, kolon ve rahim kanseridir. Smear testinin her yıl düzenli olarak yapılması, rahim kanserine bağlı gerçekleşen ölüm oranını yüzde 70’in üzerinde azaltmıştır.

Smear testi için rahim ağzından alınan hücreler, belirli bir sınıflandırmaya göre değerlendirilmektedirler. Bu sınıflandırma, smear testini gerçekleştiren patolog tarafından uygulanmaktadır.  Rahim ağzından alınan hücreler sınıflandırıldıktan sonra sitolojik incelemeden (hücresel inceleme geçirilir. Servikal hücrelerin bu şekilde toplanması işlemine smear adı verilir.

Smear testi ilk olarak 1930’lu yıllarda Yunan bilim adamı George Papanicolaou tarafından uygulanmıştır. Papanicolaou’a için smear testine “Pap Semar” denmektedir.

Smear testi nasıl yapılmaktadır?

Pap smear testi için, rahim ağzından hücre örneklerinin alınması son derece kolay ve kadın için ağrısız bir işlemdir. Pap smear testinin rahim dokusuna hiçbir yan etkisi yoktur. Smear testi için kadının rahminden hücre örneklerinin alınması 1 ya da 2 dakika kadar süren son derece kısa bir işlemdir.

Smear testinin yapılabilmesi için jinekolojik muayene pozisyonuna yatırılan kadının vajinasına spekulum yerleştirilir. Rahim ağzı doktor tarafından net bir şekilde görüntülendikten sonra rahim ağzı ve çevresinin incelenmesine başlanır. Doktor, rahim ağzında aktif bir yaranın var olup olmadığına, polip veya enfeksiyonel oluşumların durumunu kontrol eder. Bu değerlendirmeden sonra özel bir fırça yardımıyla rahim ağzından patoloji laboratuvarında incelenmek üzere hücreler alınır.

Rahim ağzından alınan salgılar ince bir lam üzerine konulur. Lama yayılan salgılar hekimler tarafından özel bir saklama kabının içinde, değerlendirilmek amacıyla patoloji laboratuvarına gönderilir.  Smear testi sonuçları kısa sürede çıkmaktadır.

Smear testi neden gereklidir?

Smear testi, rahim ağzında kansere sebep olmayan, ancak iyi huylu olsa da uzun yıllar sonucunda kansere dönüşme riski bulunan bazı lezyonların erkenden fark edilmesi için çok önemlidir. Erken tanı ile tedavi mümkündür ve lezyonlar henüz rahim kanserine dönüşmeden gerekli tedbirler alınabilir.

Smear testinin yapılmasındaki amaç nedir?

Smear testinin yapılmasındaki en önemli amaç, kanserin başlangıcına sebep olabilecek lezyonları saptayarak, erken tedavi imkanı sağlamaktır. Smear testi yapılmayan kadınlarda lezyonlar fark edilemeyebilir. Bu sebeple de zaman içerisinde kansere dönüşebilir.

Smear testi kimlere ve ne zaman yapılmalıdır?

Smear testi; her kadına düzenli olarak altı ayda bir yapılmalıdır. Cinsel ilişkiye başlamamış kadınlar için bu süre senede bir defa olabilir. Ancak cinsel olarak aktif kadınlar, her altı ayda bir bu testi yaptırması gerekmektedir. Gerekli durumlarda smear testi HPV (servisk kanseri) testi ile beraber uygulanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.