Tüp bebek tedavisinde anne ve baba adayının hastanede yatmasını gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin günlük hayatını etkilemeyecek şekilde uygun tedavi şekli planlanmaktadır. Ayrıca tedavi kapsamında hastaların hastanede yatmalarını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Tedavinin ilk aşamasında yumurtalıkların uyarılması için bir takım hormonal ilaçlar uygulanarak, gebelik için kaliteli yumurta üretimi sağlanmaktadır. Yumurtalıkların uyarılmasının ardından gelişimleri 11 gün boyunca takip altına alınır. Bu aşamada da anne adayının hastanede yatması gerekmemektedir. Günlük olarak çiftlerin hastanede bulunması ile yapılan ultrasonografi ve kan tahlillerinin ardından günlük hayatlarına dönebilmektedir.
Yumurta gelişimi aşamasından sonra yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. Yumurta toplama işlemi ile eş zamanlı olarak baba adayından sperm elde edilmektedir. Anne ve baba adayından elde edilen üreme hücreleri özel laboratuvar ortamından bir araya getirilerek, döllenmeye maruz bırakılır. Bu aşamada da anne adayının ya da baba adayını hastanede yatmasına gerek yoktur.
Genellikle işlemden 3 veya 5 gün sonra döllenme gerçekleşerek, embriyo meydana gelmektedir. Döllenen yumurtalar arasından gebelik için en uygun kaliteye sahip olanın seçilmesi ile anne adayını rahmine yerleştirilmektedir. Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde acısız ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Embriyonu anne adayını rahmine yerleştirilmesi ile bir süre dinlenmesi önerilir. Bu süre ortalama yarım saatle bir saat arasında değişmektedir. Eğer anne adayı kendini rahat hissediyor ise, evine gidebilir. Embriyo transferi işleminden önce ve sonra anne adayının hastanede yatması gerekmemektedir.
Tüp bebek tedavisi genel olarak yumurtalıkların uyarılması ile birlikte yaklaşık 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Ayrıca tedavi aşamalarının başarısı ile birlikte yumurtalıkların verdiği cevaba göre tedavi süresi değişmektedir. Gebelik için kaliteli yumurta ve kaliteli sperm hücresine ihtiyaç vardır. Bu önemli kriterlerin elde edilmesi aşamasında yani vakaya göre tüp bebek tedavi süresi farklılık gösterebilir.
Tedavi ile elde edilebilecek olan başarı şansının ertelenmesi, ileri yaş nedeni ile anne adaylarının yumurta rezevlerinin azaldığı gerçeği ile tedaviyi imkansız kılabilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmek ve tedaviden yararlanmak için uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir. Tüp bebek aşamalarında anne adayının hastanede yatmasını gerektirecek işlemler uygulanmamakla birlikte, yalnızca işlem günü çiftlerin hastane bulunması yeterli olmaktadır. Ayrıca işlemlerden sonra çiftler günlük hayatına devam edebilmektedir. Kısacası tüp bebek tedavisinde anne ya da baba adayının hastanede yatmasını gerektirecek bir durum yoktur.