Tüp bebek tedavisinde ilk olarak, anne adayının yumurtalıkları uyarılır. Ardından da yeterli olgunluğa ulaşan yumurtalar toplanır. Bu aşamada baba adayından eş zamanlı olarak sperm örneği alınır ve elde edilen üreme hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilerek embriyo elde edilir. Elde edilen embriyolar 2-5 gün sonra anne adayının rahmine transfer edilir. Transfer edilen embriyo, en kaliteli embriyodur. Bu sayede de gebelik şansı arttırılır. Uygulanan embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak tedavinin gidişatı belirlenir.
Embriyo transferi ne zaman yapılır?
Embriyo transferi yumurtalar toplandıktan ve sperm hücresi ile döllendirildikten 2-5 gün sonra yapılmaktadır. Transfer gününün 2 ya 5 gün olacağına ise embriyonun durumuna bakarak karar verilir.
Embriyoların transfer edilmesi ne kadar sürer?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi oldukça kısa sürede uygulanan bir işlemdir. Genellikle bu işlem, 10 dakikada tamamlanmaktadır. Anne adayı herhangi bir ağrı ya da acı duymamaktadır. Kısa süren bir işlem olmasına rağmen, oldukça titiz ve deneyimli bir ekip tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde enfeksiyon gibi riskler meydana gelebilir. Anne adayı transfer işleminden sonra birkaç saat merkezde dinlenir ve ardından evine gidebilir.
Tüp bebekte embriyo transferi nasıl yapılmaktadır?
Hasta ilk olarak işleme hazırlanır. Rahim ağzı özel sıvılar ile temizlendikten sonra vajinaya spekulum uygulanır. Daha sonra ise seçilmiş ve iyi kalitede olduğuna karar verilmiş embriyolar hastanın rahmine transfer edilir. Transfer işlemi kateter adı verilen bir araç ile uygulanır. Transfer edilen embriyo sayısı, anne adayının yaşına ve tüp bebek tedavisinin kaç kez denendiğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Gereğinden fazla embriyo transferi çoğul gebelik riskine yol açacağı için yasal olarak transfer edilecek embriyo sayısı kısıtlanmıştır.
Şayet anne adayı 35 yaşından küçük ise ve ilk iki tüp bebek denemesi ise, yalnızca bir embriyo transferine izin verilmektedir. Ancak anne adayı 35 yaşından büyük ise transfer edilecek embriyo sayısı 2 olabilir. Bu sayıdan daha fazla embriyonun transfer edilmesine izin verilmemektedir.
Embriyo transferinin yapılması işleminden sonra hasta hangi ilaçları kullanmalıdır?
Hastaya kullanması gereken ilaçlar doktor tarafından reçete edilir. Ardından da tüp bebek ekibi, bu ilaçların nasıl kullanılması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde hastaya izah eder. Ardından şayet gerekiyor ise vitamin takviyesi de yapılabilir. Embriyo transferinden sonra kullanılması gereken ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır.
Embriyo transferinden sonra kanama olur mu?
Embriyo transferi yapıldıktan sonra bazı hastalarda lekelenme tarzı kanamalar görülebilmektedir. Bu durum geçici bir durumdur. Bazı hastalar ise işlemden sonra hafif bir ağrı duyabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora haber verilmelidir. Ağrılar için doktordan habersiz herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Meydana gelebilecek bu ağrılar, oldukça hafif olduğu için günlük yaşamı sekteye uğratmaz.
Embriyo transfer işlemi sonrasında cinsel ilişkide bulunmak sakıncalı mıdır?
Cinsel ilişkide bulunulmaması gereken zamanlar uzman tarafından bildirilecektir. Şayet riskli bir durum söz konusu ise cinsel ilişki yasağı gebelik dönemini de kapsayabilir. Fakat anne adayının tedavi süreci sağlıklı ise cinsel ilişkide bulunmakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak en sağlıklı bilgiyi hastanın durumuna göre uzman ekip verecektir.