Hamilelikte Diş Bakım ve Ağız Sağlığı

Embriyolar Rahim İçine Nasıl Yerleştirilir?
19 Şubat 2016
Gebelikte Vajinusmus Tedavisi
29 Şubat 2016

Hamilelikte Diş Bakım ve Ağız Sağlığı

Ağız ve diş sağlığının sorunsuz bir şekilde devamlılığını sağlamak adına düzenli olarak doğru bir ağız bakımının yapılması gerekmektedir. Bunun için de mutlaka düzenli olarak diş hekimine gitmek, doğru diş fırçası ve macununu tercih etmek gerekmektedir. Çeşitli durumlarda, düzenli olarak diş ve ağız bakımı yapılsa da yanlış fırça sebebi dolayısıyla çeşitli olumsuzluklar meydana gelebilir. Aynı şekilde gebelik dönemi için zararlı olabilecek macunları kullanmak da çeşitli riskleri peşinden getirebilmektedir. Bu sebeple mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir.

Bunun dışında kadınlarda diş bakımı çeşitli dönemlerde daha çok önem kazanmaktadır. Puberte, emzirme, gebelik ve menopoz dönemlerinde ağız ve diş bakımına daha çok özen göstermek gerekmektedir.

Her doğumda bir diş kaybedilir mi?

Gebelik döneminde anne adayının ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve kalsiyum gibi besin ögelerinin daha fazla alınması gerekmektedir. Bu dönemde kalsiyumun eksiksiz ve günlük alınması oldukça önem teşkil eder. Aksi halde, vücut bebeğe ihtiyacı olan kalsiyumu sağlamak için annenin kendi deposundan yararlanacak bu sebeple de dişler zayıflayacak ve çürük riski artacaktır.

Annenin kalsiyum ihtiyacını karşılaması ve bebeğin gelişimini sağlıklı sürdürebilmesi için günlük ihtiyaç duyduğu besin ögelerini alması gerekmektedir. Bu durumda diş kaybı söz konusu olmayacaktır.

Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler ise:

  • A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel besinler mutlaka tüketilmelidir.
  • Basit şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Doğru diş fırçası ve doğru diş macunu seçimi yapılmalıdır.

Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılabilir mi?

Gebeliğin ilk üç ayında organların gelişim evresi yaşanmaktadır. Bu sebeple de ilk üç ay acil müdahaleler dışında diş tedavileri ertelenmelidir.

Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlar söz konusu ise, mevcut enfeksiyon ve problemlerin bebeğin gelişimini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği kıyaslanmalı ve buna göre tedavi planı yapılmalıdır. Bu durumda diş hekimi ve kadın doğum uzmanı birlikte bir karara varmalıdır.

Gebeliğin son üç ayında ise anne adayı doğuma yaklaştığı ve artık karnı çok büyüdüğü için koltukta rahat bir şekilde oturamaz ve işlemler sırasında daha çok rahatsızlık hissedebilir.

Hamilelik sırasında ağız ve diş bakımı için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Günlük ağız ve diş bakımı aksatılmadan yapılmalıdır.
  • Gebe kalmadan önce kapsamlı bir ağız ve diş bakımı yaptırılmalıdır.
  • Gebelik döneminden sonra hangi diş fırçası ve diş macunun uygun olduğuna dair diş hekiminden danışmanlık alınmalıdır.
  • Günde en az iki defa dişler fırçalanmalıdır. Bununla beraber diş ipi ve ağız çalkalama suyu kullanılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.