Hamilelik boyunca pek çok kadın hafif dereceli ağrı ve acılarla karşılaşabilmektedir. Vücudun her gün değiştiği hamilelik döneminde bir bebeği taşımak ve büyütmek kolay olmadığı için bu değişimler gerçekleşmektedir.
Hamilelikte kramplar yaşamanız oldukça normaldir. Ancak bazen bu kramplar ciddi boyutlara ulaşabilmekte ve endişe yaratabilmektedir. Kramplara neyin sebep olduğunu bilmek ve ortada endişe verici bir durum olup olmadığını anlamak için krampların neden oluştuğunu öğrenmek isteyebilirsiniz.
Ancak kramplara geçmeden önce hamilelikte yaşanan ağrıların olası nedenlerine bakmak faydalı olacaktır.
Rahim Çevresinde Yaşanan Ağrıların Sebepleri
Round ligament ağrısı, rahim byümeye başladığında rahmi destekleyen ligamentlerin, bebek büyürken yer değiştirmelerinden dolayı oluşur. Bu apğı genellikle keskin ve bıçaklanmaya benzer bir ağrıdır ve rahmin tek ya da iki tarafında gerçekleşebilir. Bu ağrılar aniden olup birkaç saniye içerisinde geçebilir.
Çoğu vakada round ligamet ağrısı bir işaret vermeden ortaya çıkmaktadır. Bazı kadınlar is öksürdüklerinde ya da pozisyon değiştirdiklerinde bu ağrılarla karşılaşabilmektedirler.
Her ne kadar rahatsız edici olsa da round ligament ağrısı tehlikeli değildir ve vücudunuzda yanlış giden bir şeylerin olduğunun habercisi değildir.
Pek çok kadın pelvik tabanında hamilelik boyunca ağrı hissetmektedirler. Bu tarz ağrılar genelde erken dönemde ve özellikle ikinci hamilelikte görülmektedir. Rahmin gerilmesi ağrının nedeni olabileceği gibi hormonal değişimler pelvik tabandaki kasların etkileyerek ağrılara neden olabilir.
Pelvik tabanında hissedilen rahatsızlık hissi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kimi kadınlar bu ağrıyı rahimlerinde ve mesanelerinde hissederken kimileri de vajina, sırt ya da karınlarında hissetmektedirler.
Bu ağrıyı yaşayan kadınların bir kısmında daha önceden pelvik tabanında yaralanmalar meydana gelmiş olabilir. Ayrıca zayıf pelvik taban kasları da buna neden olabilmektedir. Bu ağrıların fetüs üzerinde olumsuz etkileri olmasa da hamilelik ilerledikçe ağrı düzeyi de artabilmektedir.
Hamileliğin ilk dönemlerindeki kramplar menstürasyon dönemindeki kramplara benzer. Bu dönemde rahim genişler ve progesteron seviyesi artar. Bu gibi durumlar kramplara sebep olabilmektedir.
Bazı kadınlar krampı bebeği kaybetmek olarak düşünüp endişelenmektedirler. Ancak bu durum çoğunlukla doğru değildir. Ancak kramplarınız çok acı veriyorsa ve birkaç saatten fazla sürüp gittikçe kötüleşiyorsa özellikle bu duruma kanama da eşlik ediyorsa bu düşük belirtisi olabilir. Pek çok kadın için ise kramplar geçici bir rahatsızlık yaratır ve genelde bir sorundan kaynaklanmaz.
Kramplar neden oluşur?
Hamileliğin ilk ve ikinci trimesterinde vücudunuz bebeğe hazırlanmak için yoğun bir şekilde çalışır.
Öncelikle rahminizdeki kaslar esnemeye ve açılmaya başlar. Bu durum, karnınızın her iki yanında gerilme hissi yaşamanıza neden olabilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bu ağrılar regl döneminde çektiğiniz ağrılara benzer olabilir. Hamilelik boyunca pelvikte görülen baskı hissi oldukça yaygın olmaktadır.
Hamileliğin Erken Dönemindeki Krampların Sebepleri
Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan kabızlık gibi durumlar kramp ağrısı çekmenize neden olabilir.
Hamilelikteki krampları normal egzersiz düzeninize devam ederken de gözlemleyebilirsiniz. Hamilelikle birlikte egzersiz yapmak kaslarınıza fazladan stres yükleyebilir. Bu nedenle egzersiz sırasında kramp gerçekleşirse durmalı ve bir süre dinlenmelisiniz.
Mantar enfeksiyonları ya da idrar yolu enfeksiyonlarının da kramplara sebep olabileceği düşünülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları ayrıca böbreklerde enfeksiyona da neden olabilmektedir. Bu da erken doğumun gerçekleşme olasılığını arttırmaktadır. Bu nedenle doktorunuzu görmeye her gittiğinizde enfeksiyon olup olmadığına dair idrar testi yaptırmanız iyi olacaktır.
Cinsel ilişki de kramplara neden olabilmektedir. Sağlıklı ve normal bir hamilelik süreci geçiren çoğu kadın doğum gerçekleşene kadar cinsel ilişkiye girebilmektedir. Ancak hamileyken cinsel ilişki her zamankinden daha farklı olabilmektedir. Özellikle orgazm sırasında hafif kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu nedenle ilişkiye girdikten sonra öncekinden daha farklı durumlar yaşadığınızı gözlemliyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız.
Hafif dereceli kramplar yaşamanız hamilelik boyunca normal olsa da bu yaşadığınız durumdan doktorunuzu haberdar etmeniz gerekmektedir. Kramplarla beraber lekelenme ya da kanama görüyorsanız bu düşük ya da dış gebelik belirtisi olabilir.
Hamileliğin oluşması için yumurtalıklarınızın saldığı yumurtanın fallop tüpüne girmesi gerekir. Sperm yumurtayı döllediği zaman ise embriyo, rahime doğru ilerler ve rahim iç zarına tutunur. Yumurta burada dokuz ay boyunca büyümeye devam eder.
Dış gebelik, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 1-2’sini oluşturmaktadır. Burada döllenmiş olan yumurta rahime ilerlemez ve fallop tüpünde kalır. Bazı vakalarda döllenmiş olan yumurta yumurtalıklara, servikse hatta karın civarına tutunabilir. Bu nedenle birkaç dakikadan uzun süren keskin ağrılar yaşıyorsanız doktorunuza bir an önce bu durumu danışmalısınız.
Krampların nedenlerinden biri de preeklampsi olabilir. Preeklampsi hamileliğin 20. haftasından sonra herhangi bir zaman gerçekleşebilir. Hamilelerin yakaşık yüzde 5-8’i preeklampsi teşhisi almaktadır.
Preeklampsi yaşıyorsanız karnınızın üst sağ tarafında ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum plasentanın rahim duvarını doğumdan önce yıkmasına kadar neden olabilir.
Doktorunuz kontrole her gittiğinizde kan basıncınızı ve idrarınızı test edecektir. Eğer idrarınızda protein gözlemlenirse bu durum preeklampsi belirtisi olabilir.
Hamileliğin Üçüncü Trimesterinde Yaşanan Kramplar
Hamileliğinizin üçüncü trimesterine girdiğinizde pelvis bölgenizde daha çok baskı hissedebilirisiniz. Bunun nedeni bebeğinizin bu dönemde çok hızlı büyüyor olmasından kaynaklıdır.
Bu dönemde bebeğiniz, vajinanızdan bacaklarınıza kadar giden sinirlere baskı yapacaktır. Bu nedenle yürüdüğünüzde daha fazla baskı ve kramp hissedebilirsiniz. Yan tarafınıza doğru uzanarak yatmak rahatsızlık hissinizi azaltabilir. Ancak kramplar gittikçe şiddetleniyorsa bunu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekiyor.
Kramplar özellikle üçüncü trimesterde doğal olsa da erken doğum belirtileri her annede değişiklik göstereceği için kramplar konusundan dikkatli olmak gerekiyor. Aşağıdaki durumlarda kramplar tehlikeli olabilmektedir:
Kramp durumunda nasıl rahatlama sağlanabilir?
Kramplarınız bir sorundan kaynaklanmıyorsa ve doğal sürecin sonucu ise rahatlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Öncelikle sizi zora sokacak fiziksel aktivitelerden ve krampa neden olabilecek pozisyonlardan uzak durmalısınız. Akşamları yatmadan önce sıcak duş alabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak hamile bel destek bandı kullanarak kramplarda rahatlama sağlayabilirsiniz.
Krampların sebepleri nelerdir?
Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan kramplar gayet normaldir. Bu kramplara şu durumlar neden olabilmektedir:
Yerleşme krampları: Kramplar hamileliğin ilk işaretleri olabilir. Öyle ki hamile kaldıktan iki hafta sonra bile kramp yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni de döllenen yumurtanın fallop tüplerine ulaşması ve ardından rahime gidip burada rahim duvarına yerleşmesidir. Yerleşme sürecinde kramplar ve lekelenme görülebilmektedir.
Büyüyen rahim: Hamileliğin ilk trimesterinde her ne kadar henüz hamile gibi görünmüyor olsanız da vücudunuz kendisini bebeğe hazırlamaya başlar. Rahim büyüyüp gerildikçe de hamileliğin ilk dönemlerinde kramplar meydana gelir.
Dehidrasyon: Az su içiyorsanız bu durum da kaslarınızda kramplara neden olabilmektedir.
Mide ve karında sorunlar: Midede gaz ya da kabızlık gibi sorunlar hamileyken ciddi olabilmekte ve kramplar geçirmenize neden olabilmektedir.
İlk hamilelikteki kramplar genelde çekme hissi ya da gerilme hissi olmaktadır. Bunlar daha çok acı şeklinde değil ağrı şeklinde meydana gelmekte ve menstürasyon kramplarına benzemektedir. Bu ağrıları pozisyon değiştirdiğinizde ve hapşırdığınızda ya da öksürdüğünüzde fark edebilirsiniz. Kramplarınız hafif düzeydeyse ve başka sorunlar yaşamıyorsanız muhtemelen sıra dışı bir durum yaşamıyorsunuzdur.
Hangi durumlarda kramplara dikkat etmek gerekir?
Ancak hamilelikte meydana gelen ve normal olan kramplar bir sorunun da belirtisi olabilir. Bu nedenle aşağıdaki tarzda kramplar yaşıyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir:
Yukardaki durumlardan herhangi birini deneyimliyorsanız mutlaka doktorunuza bunları söylemelisiniz.
Kramplar ne zaman geçer?
Hamilelikte yaşadığınız krampların ne zaman geçeceği krampların nedenine bağlı olarak değişkenlk göstermektedir. Örneğin yerleşme krampları yaşıyorsanız bu durum yaklaşık bir gün sürer. İdrar yolu enfeksiyonlarında ise bu kramplar siz tedavi görüp iyileşene kadar geçmeyebilir.
Hamileliğin ilk dönemlerinde rahmin büyümesine bağlı olarak oluşan kramplar o bölgede oluşur ve genellikle çok uzun sürmezler. Bu tarz bir kramp yaşıyorsanız ve ağrı başka yerlere yayılmıyorsa oturarak ya da yatarak rahatlamayı deneyebilir ya da yoga gibi rahatlama teknikleri deneyebilir ve bol bol su içebilirsiniz.