İki Doğum Arasında Ne Kadar Süre Olmalıdır?
30 Mart 2016
5 Maddede Adet Düzensizliği
1 Nisan 2016

4 Maddede Sık Adet Görme

1 ) Sık adet görme nedir?

Kadınlarda adet döngüsü süresi çeşitli etkenlere bağlı olarak kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Genel kanı; 21 ile 35 gün arasında görülen adet döngüsünün normal adet döngüsü olduğudur.

Adet kanamaları normal gerçekleşmesi gereken süreçten önce görülürse ve 21 günden daha az bir sürede adet kanamalarının meydana gelmesi sık adet görme durumu olarak adlandırılır. Sık adet gören kadınlar ayda 2 defa adet gördüğünü ifade eder. Çünkü adetin görülmediği gün sayısı azdır ve adet döngüsünde dengesizlik mevcuttur.

2 ) Sık adet görme sebepleri nelerdir?

  • Sık adet görme şikayeti, kadınlarda bulunan polip ve miyom gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu hastalıkların dışında hormonal dengesizlik durumunda da sık adet görme problemi oluşur.
  • Stres halinde de adette düzensizlik olur bu düzensizlik adetin sık görülmesi şeklinde de gelişebilir.
  • Guatr hastalığına bağlı olarak adet döngüsü sıklıkla yaşanabilir.
  • Adetin ilk görüldüğü yıllarda hormonların adaptasyonuna bağlı adette sıklık görülme ihtimali bulunmaktadır.

3 ) Teşhis ve tedavinin sık adet görme şikayeti konusundaki önemi nedir?

Kadınlarda sık adet görme durumu söz konusu ise bu durumun incelenmesi gerekmektedir.  Sık adet görme durumunu inceleme kadın doğum uzmanı tarafından yapılmaktadır. Kadın doğum uzmanı sık adet gören bir kadında; öncelikle adet döngüsünün geçmişi hakkında edindiği bilgiler ışığında kadını hormonsal bakımdan gözlemleyip ultrason ve kan tahlillerinin neticesinde sık adet görme şikayetine neden olan etkeni tespit ederek tedavi sürecini planlar. Tedavi planlaması sık adet görme nedenine göre değişmektedir. Sık adet görme şikayetine etken olan sebep ne ise tedavi planlaması bu faktöre göre yapılmaktadır.

  • Sık adet görme şikayetinin sebebi stres ise, kadına psikolojik bakımdan destek verilmesi gerekebilmektedir.
  • Sık adet görme şikayetinin sebebi hormonal dengenin değişimi ise ve bu durum kronikleşmiş ise, kadın doğum uzmanı hormonal dengeyi sağlamaya yönelik bir tedavi planlaması yapacaktır.
  • Sık adet görme şikayetinin sebebi yumurtalıklarda kist, miyom gibi oluşumlar ise, bu tip hastalıklar kadının doğurganlığı bakımından önemli olduğu için öncelikle oluşumlar ultrason ile belirlenmekte ve hasta bu hastalık durumunu tamamen ortadan kaldırılmaya yönelik bir tedavi sürecine girmektedir.

Sık adet görme problemi olan bir hastaya doktor; adet düzenleyici nitelikte ilaçların desteği ile tedavi planlaması yapmaktadır.

4 ) Sık adet görme ardından neler yaşanır ve sık adet görmenin herhangi bir zararı var mıdır?

Sık adet görme hali kadını psikolojik açıdan etkileyen bir durumdur. Kadın sık adet görme şikayetine bağlı olarak kan kaybı yaşamaktadır. Kan kaybı nedeniyle de kendini sürekli olarak halsiz ve bitkin hissetmektedir. Bunun yanı sıra tahmin edilmeyen zamanda görülen adet kadını zor durumlarla da karşı karşıya bırakabilmektedir ki bu durum kadınların korkulu rüyasıdır.

Sık adet görme şikayetindeki en belirgin yan etki; kan kayıpları sonucunda gelişen hemoglobin değerlerindeki düşüştür. Hemoglobin değerindeki azalma kadının hayati fonksiyonlarını etki edebilecek seviyede gerçekleşebilir.

Menopoz dönemindeki kadınlarda adet kanamaları olarak tahmin edilen sıklıkla rastlanan kanamalar, ilerleyen yaş nedeniyle kadında risk oluşturmaktadır. Kadınlarda hemoglobin değeri erkeklere oranla daha düşüktür. Adet kanamalarındaki artış kadınlardaki hemoglobin değeri dengesini bozan bir problemdir. Ayrıca menopoz evresindeki kanama artışı rahim kanseri riskini de işaret eder. Menopoz döneminde adet kanaması olarak tahmin edilen kanamanın miktarındaki artışı bu sebeple zamanında incelemek gerekmektedir. Kadın doğum uzmanına vakit kaybetmeden ilgili şikayet nedeni ile başvurulmalıdır.

Her ay görülen adetin sık görülme hali kadınlarda pek çok hastalığın işareti olabilmek ve sağlık durumunu etkileyen bir takım sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle sık adet görme problemi önemle değerlendirilmesi ve sebebinin saptanması gereken bir şikayettir. Sık adet görme halinde kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Sık adet görme nedeninin kadın doğum uzmanı tarafından belirlenip bu nedene göre doktor tedavi planı yapılmalıdır. 21 ile 35 gün arasında görülen adet döngüsü normal adet döngüsü olarak kabul görmektedir. Bu adet döngüsü sürecinde sık adet görmeye eğilimli bir düzensizlik söz konusu ise araştırılması önem arz etmektedir. Bu sebeple normal adet döngüsü iyi bir şekilde takip edilmelidir. Adet döngüsü geçmişi hakkında bilgi sahibi olunduğu takdirde adet düzensizliği kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.