CHG yöntemi de, tüp bebek tedavi yöntemleri arasında başarı oranlarını arttırmak amacıyla geliştirilmiş, yumurtalarda oluşabilecek genetik ve kromozomal problemlerin araştırılmasını sağlayan bir yöntemdir. CHG yönteminde sağlıklı ve kaliteli yumurtalar seçilir, ardından da dondurulabilir.
Yumurtlara kullanılmak istenildiği zaman, uygun koşullarda çözdürülür. Ardından da tüp bebek uygulaması ile kullanılabilir. Bu şekilde tüp bebek tedavilerinde başarı oranları arttırılmaktadır. Aynı zamanda dünyaya gelecek olan bebekte down sendromu ve çeşitli kromozomal anomali riski de azaltılmaktadır. Yurtdışında yaklaşık 1 veya 2 yıldır uygulanmakta olan bu yöntem, Türkiye’de daha yeni uygulanmaya başlandı.
PGD yöntemi ile kıyaslandığında, CGH yönteminde kromozomal ve genetik yapı daha ayrıntılı şekilde değerlendirilebilmektedir.
Bu yöntemin sağladığı büyük avantajlardan biri de, elde edilmiş olan embriyoların tüm kromozomlarının değerlendirilmesinin yanında, en kaliteli ve genetik açıdan en sağlıklı embriyoların teşhis edilmesini sağlamasıdır. Bunun dışında bir embriyo transfer edilmesi ile de çoğul gebelik ve bunun getirdiği riskler de ortadan kaldırılmış oluyor.
Tüp bebek tedavi işlemlerine başlamak amacıyla merkeze giden anne adaylarının yumurtaları, uyarılma tedavisine tabii tutulur. Ardından da yumurta toplama işlemine başvurulur. Baba adayından elde edilen spermler de laboratuar ortamında hazırlanır ve özel mikroskop ve mikro manüplatör aracılığı sayesinde döllenme gerçekleştirilir. Döllenen embriyolardan, gelişiminin 3. gününde 6 ile 8 hücreli olduktan sonra, lazer yardımı ile 1 hücre veya 5.gününde embriyodan eşinin( placenta) gelişeceği kısımdan (Trofektoderm) lazer yardımı ile 3 veya 5 adet hücrenin alınması sağlanır.
Alanında uzman embriyolog ve gelişmiş ekipmanlar ile gerçekleştirilen bu işlemin embriyoya herhangi bir zararı yoktur. Geriye kalan hücreler de gelişimini sürdürmektedir.
Yalnızca elde edilen hücre inceleme altına alınmaktadır. Ardından bu hücre mikroarray tabanlı karşılaştırmalı genomik hibridizasyon CGH uygulanır. Yapılan araştırmadan temin edilecek olan sonucun doğruluk oranı %95 e kadar çıkabilir.