Tüm Kromozom Analizi (24 saat testi) ile Tüp bebek

Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir?
5 Ağustos 2016
Hamilelik Döneminde Vajinal Duş Alınır mı ?
29 Ağustos 2016

Tüm Kromozom Analizi (24 saat testi) ile Tüp bebek

1 ) Tüm kromozom analizi nedir?

Tüp bebek tedavilerinde başarı oranlarını arttırabilmek amacıyla her geçen gün yeni yöntemler geliştirilmektedir. İngiltere’de bulunan Cambridge Üniversitesinde geliştirilen tüm kromozom analizi yöntemi sayesinde; yumurtayla birleşen sperm hücresinden alınan örnek hücrelerin tüm kromozomları araştırılmaktadır. Bu sayede embriyodaki problemler, sağlık durumu, yetişkinlik döneminde meydana gelebilecek hastalıklar tespit edilebilmektedir.

Tüm kromozom analizi sayesinde, uygulanan tüp bebek yöntemlerinde başarı oranı oldukça artmıştır. Bu yöntem sonucunda transfer edilen embriyolarda düşük riski oldukça azdır. Tüp bebek tedavilerinde düşük riski, kısırlık sebepleri dolayısıyla artmıştır. Bu sebeple de oluşan gebeliklerin bir kısmı embriyonun genetik yapısının bozuk olması sebebiyle düşükle sonuçlanabilmektedir.

Tüm kromozom analizi sayesinde, sağlıklı embriyolar rahme transfer edildiğinden, düşük riski minimuma indirilmekte ve sağlıklı gebelik oranları artmaktadır.

2 ) Tüm kromozom testi ne kadar sürede yapılır?

Tüm kromozom testi oldukça kısa sürede tamamlanan bir testtir. Yaklaşık olarak 12 saat içerisinde 24 kromozom sayısal normallik aşısı ile taranır. Anoploidi, yani kromozom sayılarında herhangi bir anormallik tespit edilmez ise, o zaman tüp bebek tedavisine başarılı bir şekilde devam edilir.

Tüm kromozom analizi; yaşı büyük olan kadınlar için oldukça gerekli bir testtir. Kadının yaşı ilerledikçe, kromozom bozuklukların görülme riskinde artış görülür.

3 ) Kapsamlı kromozom taraması ile beraber bütün kromozomlar mercek altında

Kapsamlı kromozom taraması ile tüp bebek tedavisinde, gebelik oranlarının artması için son teknoloji kullanılmakta ve tıbbi olarak tüm imkanlardan yararlanılmaktadır. Bu sebeple de tüp bebek yöntemleri arasında oldukça özel bir yere sahiptir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan kapsamlı kromozom taraması ile embriyolar, son aşamaya kadar büyütülür ve incelenir. Embriyolar arasından en kaliteli olan, rahme tutunma şansı en yüksek olan embriyodur. Tespit edilen bu embriyoya  aCGH metodu  (array Comparative Genomic Hybridization) uygulanır. Bu sayede de tüm kromozomlarının (24 kromozom) analiz edilebilmesi için o embriyodan hücre örneği alınır. Bu sayede embriyo tüm açılardan araştırılır.

Yapılan işlem sonucuna göre ve ortaya çıkan genetik harita sayesinde sağlıklı embriyolar, embriyo transferi ile anne adayının rahmine aktarılır. Geriye kalan kaliteli ve sağlıklı embriyoların dondurularak saklanması önerilmektedir. Embriyo biyopsi işlemi, genetik inceleme ve embriyo dondurma/çözme uygulamalarının son derece programlı ve yüksek standartta uygulanması gerekir. Bu sebeple de, tüm kromozom analizini yapabilecek kalibrede olan ve teknolojik altyapıya sahip olan merkezlerde bu işlemi yaptırmak gerekmektedir. Deneyim, profesyonellik ve uzmanlık isteyen bu test, başarılı şekilde uygulandığı taktirde tüp bebek tedavisinde gebelik şansı artacaktır.

Gelişmiş ülkelerde tüm kliniklerin toplanması ile gerçekleştirilen konferanslarda, Amerikan Üreme Tıbbi Derneği’nin de katılımıyla öne çıkarılan çalışmalarda yaşı ilerlemiş olan anne adaylarında kapsamlı kromozom testi ile embriyolarının araştırılmasının oldukça başarılı olduğu belirtilmiştir. Bu anne adaylarında yaşı genç kadınlarda olduğu kadar başarı şansı yakalanabilmektedir.

4) İncelenen tüm kromozomlar yönünden normal bulunan bir embriyo her zaman gebelik oluşturur mu?

Kromozomla ilgili bozukluklar, düşüklere yol açan en büyük faktördür. Kromozom bozuklukları sebebiyle gebeliğin oluşmaması ya da erken dönemde yaşanan gebelik kayıpları, her yaşta meydana gelebilir. Ancak özellikle kadının yaşı 35 ve üzeri ise, kromozom ile ilgili sorunlar artabilir. Bu aşamada yumurtalıklar sayıca azalmış ve kalite bakımından düşmüş ise kromozom anormallikleri görülebilir.

Bunun dışında gebeliğin oluşabilmesi yalnızca genetik açıdan sağlıklı embriyolara bağlı değildir. Sağlıklı bir rahim ve gebeliğin gelişeceği ortam ve koşullar da oldukça önemlidir. Aksi halde gebeliğin gerçekleşmesi söz konusu değildir.

PGT ve kapsamlı kromozom taramasının uygulanabilmesi için embriyo sayısının artması gerekmektedir. Bu amaçla da bu testlerin uygulanacağı hastalarda daha fazla ilaç kullanımı gerekebilir. Bu sayede embriyo sayısının artması amaçlanır. Ancak kullanılan ilaçlar bazı anne adaylarında embriyonun tutunacağı rahim içi duvarını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sebeple de gebelik çeşitli durumlarda oluşmayabilir. Bu aşamada elde edilen embriyoların dondurulup ileriki zamanlarda kullanılması uygun olacaktır. Vücudun birkaç ay dinlendirilmesi ve ardından bu kaliteli ve genetik açıdan araştırılmış embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesi ile bu olumsuzluk giderilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.