Şayet anne adayının yaşı 35’ten küçükse, bir sene boyunca korumasız ve düzenli ilişkide bulunmalıdır. Şayet bir sene içinde gebelik oluşmuyorsa bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır. Fakat anne adayı 35 yaşından büyükse, altı ay boyunca korumasız ve düzenli ilişki ile gebelik sağlamaya çalışmalı gebelik sağlanamıyorsa bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır. Kadının yaşı bu aşamada oldukça önemlidir. Anne adayının yaşı ilerledikçe doğruganlık yetse azalmaya başlar.
Bununla beraber şayet genital ve üreme organları ile ilgili çeşitli operasyonlar geçirilmiş ise, cinsel hastalıklar mevcut ise, yumurtalıklar ya da sperm kanalları ile ilgili problemler varsa beklenmeden bir tüp bebek uzmana başvurmak gerekmektedir.
Her çiftin yaşadığı kısırlık problemi birbirinden farklıdır. Sperm sayısı, sperm kalitesi, sperm hareketliliği, yumurta hücrelerinin sayısı ve kalitesi, rahmin durumu ve hormonal dengeler bu aşamada oldukça önemlidir. Çiftin kısırlık sebebine göre yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda şayet aşılama yöntemiyle gebelik sağlanabilecek ise ilk olarak başlama yöntemi denenmelidir. Yapılan dört aşılama tedavisi sonucunda başarılı sonuçlar elde edilememişse tüp bebek tedavisine başvurulabilir. Fakat daha ciddi problemler mevcutsa ve aşılama tedavisi ile çiftin gebelik şansı düşükse zaman kaybetmemek adına doğrudan tüp bebek tedavisi ne başvurmak daha sağlıklı olacaktır.
Kısırlık sorununa yol açan faktörlerin tespit edilebilmesi için çeşitli tetkik ve muayeneler yapılmaktadır. Anne ve baba dayına bu testler eşzamanlı olarak yapılmalıdır. Yapılacak testler:
Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını belirleyen en önemli faktörlerden biri anne adayının yaşıdır. Bunun dışında her çiftin tüp bebek tedavisinde elde edeceği başarı oranları farklıdır. Kısırlık sorunlarını farklı olması ve uygulanacak tedavi yöntemlerinin her çift için özgün olması sebebiyle standart bir başarı oranından bahsedilemez. Tercih edecek merkezin teknolojik altyapısı ve laboratuar koşulları da tüp bebek başarı oranlarını etkileyen önemli faktörler eden biridir. Tüp bebek merkezinin eve canlı bebek götürme oranlarının %35’ten fazla olmasına dikkat edilmelidir.
Gebelik sağlanabilmesi için en önemli faktörlerin başında erkeğin sperm sayısı gelmektedir. Sperm sayısı ile beraber sperm kalitesinin de yüksek olması oldukça önemlidir. Bu sebeple tedaviye başlamadan önce baba adayının sperm sayısını araştırabilmek için sperm analizi yapılmaktadır. Sperm sayısını toplam sen ben de 40 milyon olması gerekmektedir. Alt limit ise sperm sayısının 15 milyon olması gerektiğidir. Şayet sperm sayısı yetersizse ve babalığını Azospermi sorun varsa bu durumda mikro Tese ya da diğer cerrahi yöntemleri başvurularak testislerden sperm elde edilmesi sağlanmalıdır.
Genetik araştırmalar, şayet ailede kalıtsal hastalıklar söz konusu ise yapılmalıdır. Bunun dışında kadın 35 yaşında üzerindeyse genetik tarama testlerinin yapılması tüp bebek tedavisinde başarı şansını artıracaktır. Ailede taşıyıcı hastalıklar mevcutsa bu sorunun geçmemesi adına önceden genetik muayene yapılması oldukça önemlidir. Tekrarlayan düşük öyküsü de varsa bu durumun genetik hastalıklar sebebiyle olup olmadığının araştırılması için genetik incelemeler yapılabilir.
Tüp bebek tedavisine muayene için girildiği zaman hastalıklar ve tıbbi geçmiş hakkında ayrıntılı ve dürüst şekilde bilgiler verilmelidir. Muayeneye gitmeden önce çiftin genital bölgesini temizliğini yapması oldukça önemlidir. Şayet kronik bir hastalık mevcut ise ya da anne ya da baba adayı düzenli olarak ilaç kullanıyorsa mutlaka bu ilacı doktora bildirmelidir. Baba dayı savuna hamam ya da aşırı sıcak ortamlarda bulunmamalıdır. Tedaviye başlamadan üç ay önce sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır. Tedaviye başlamadan üç ay önce baba dayı ateşli bir hastalık geçirmiş size bunu doktoruna bildirmelidir. Anne adayının beslenme düzenine dikkat etmesi ve vitamin ağırlıklı beslenmesi oldukça önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde tıbbi olarak bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Çiftler maddi ve psikolojik durumları elverdiğince tüp bebek denemesi yapabilir. İlk üç tüp bebek tedavisinde de başarılı sonuçlar elde edilememesi bu durum tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olarak adlandırılmaktadır. Bu durumlarda başarısızlığa yol açan faktörlerin ayrıntılı şekilde araştırılması ve diğer tedaviye bu olumsuzlukların giderilerek başlanması oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisinde deneme sayısına tüp bebek doktoru ve ekibiyle beraber karar verilmelidir.
Stres ve üreme hormonları beyinde bulunan hipofiz bezinde oldukça yakın konumlarda bulunmaktadır. Stresin artması üreme hormonlarının da olumsuz olarak etkilenmesine yol açacak ve bu sebeple de tedavi de başarı şansı düşecektir