Her bebeğin hareket alışkanlığı birbirinden farklıdır. Bazı bebekler daha hareketli iken, bazı bebekler daha sakin bir mizaca sahiptir. Bu sebeple de bebeğinizin kendine ait hareket alışkanlığını tanımanız oldukça önemlidir. Bebeğinizin hareketlerini saymaya başladığınızda mutlaka saate bakın. Ardından 10 hareket sayana kadar devam edin. 10 hareket saydığınızda yeniden saate bakın ve ne kadar sürede 10 hareket ettiğini kayıt altında alın. En fazla 2 saat içinde 10 hareket etmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda mutlaka doktorunuza haber verin.
Bazı bebekler daha sık hareket ederken, bazı bebekler daha az hareket etmektedir. Bebeğin kilosu, kaç haftalık olduğu, amnion sıvının oranı gibi birçok faktör bebeğin hareketlerini etkilemektedir. Bebeğin gün içerisinde yaptığı hareketler, günden güne değişiklik gösterir. Sürekli bir şekilde hareket etmesi beklenmemelidir. Bebeğin anne karnı içinde uyuduğu da akıldan çıkarılmamalıdır. Bebek bir gün içerisinde 100 ile 150 defa hareket eder. Fakat bu hareketlerin hepsi, annenin hissedebileceği şiddette olmaz.
Bebek anne karnında aslında erken gebelik haftalarından itibaren hareketlidir. Ancak kasları henüz annesinin hareketlerini hissedeceği kadar güçlü olmamaktadır. Bu sebeple de anne adayları genellikle gebeliğin 20. Ve 24 gebelik haftaları arasında bebek hareketlerini hissetmeye başlamaktadır. Anne adayının daha önce gebelik geçmişi varsa bu hareketleri daha erken haftalarda hissedebilir. Bebeklerin anne karnında en hareketli dönemleri, 24. Haftanın ardından başlar. Bu haftadan itibaren anne adayı bebek hareketlerini saymaya ve not almaya başlamalıdır.
Her bebeğin hareketi, her anne adayı için farklı şekilde meydana gelmektedir. Bazı anne adayları bebek hareketlerini sanki bir baloncuk patlaması gibi ifade ederken, bazı anne adayları mısır patlaması ya da kelebeklerin kanat çırpışı olarak ifade etmektedir. Çeşitli durumlarda karnın içinde gaz dolaşması gibi bir his de söz konusu olabilir. Bu hisler, her anne adayı için farklıdır. Ancak bebeğin hareketleri anne adayına ağrı ya da acı vermemektedir.
Bebeğinizin hareketlerini saymaya başladığınızda saati mutlaka kayıt edin. Her hareketi mutlaka sayarak not alın. Hareket sayısı 10 olduğunda saymayı bırakabilirsiniz. Ardından saate bakın. Genellikle 10 dakika içerisinde 10 hareket sayılabilir. Bazen bebek hareketli bir mizaca sahip olduğu için 10’dan daha fazla hareket sayılabilir. Bir saatin sonunda şayet 10 hareket sayılmazsa, süt içip, loş ve sessiz bir odada uzanın. Ardından gevşeyerek yeniden hareketleri saymaya başlayın. 2 saat içerisinde 10 hareket saymanız gerekmektedir. Aksi halde mutlaka doktorunuzu arayın.
Bebeğin hareketlerinin kesilmesi her zaman için bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir ancak bazen şiddetli sağlık sorunlarına işaret edebildiği için kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Gebelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe, anne karnında hareket edilebilecek alan da kısıtlanmaktadır. Özellikle gebeliğin son aylarında bebek oldukça büyümüş ve içerisinde yüzdüğü amnion sıvısında çok yer kalmamıştır. Bu sebeple de daha erken gebelik haftalarına göre daha az hareket sayılabilir. Şayet şiddetli ve anne adayını şüphelendirecek bir sessiz yoksa, bebek hareket ediyor ancak daha az ediyorsa bu durum bebeğin büyümesi ve alan kısıtlılığı kaynaklıdır.