İleri yaşta hamilelik riskleri, gebelik yaşına bağlı olarak artabilmektedir. Bu sebeple de özellikle 35 yaşından ileri yaşlarda hamile kalmak isteyen anne adaylarının bu durumdaki riskleri bilmesi oldukça önemlidir.
İleri yaş hamilelik riskleri:
- Hamile kalmak, yaş ilerledikçe zorlaşır. Kız çocukları belirli sayıda yumurta ile dünyaya gelmektedir. 30’lu yaşların ortalarına doğru, bu belirli sayı ve kalitedeki yumurta hücreleri hızla azalmaya başlar. Bu sebeple de 35 yaşından büyük iseniz ve altı aydır gebelik sağlayamadıysanız mutlaka bir tüp bebek uzmanına danışmalısınız.
- Çoğul gebelik riskiniz, ileri yaş hamileliklerde artar. Yardımlı üreme teknolojilerinin kullanımı – in vitro fertilizasyon gibi – da çoğul gebelik riskini arttırabilir.
- Gestasyonel diyabet gelişimi riskiniz daha yüksektir. Sadece gebelik sırasında ortaya çıkan bu şeker hastalığı, kadınların yaşlanmasıyla daha sık görülür. Diyet ve fiziksel aktivite yoluyla kan şekerinin sıkı kontrolü şarttır. Bazen ilaçlara da ihtiyaç vardır. Tedavi edilmeden bırakıldığında, gestasyonel diyabet bebeğin ortalamadan önemli ölçüde daha büyük büyümesine neden olabilir – bu da doğum sırasında yaralanma riskini arttırır.
- Hamilelik sırasında yüksek kan basıncını geliştirme riski daha yüksektir. Araştırmalar, gebelik sırasında gelişen yüksek tansiyonun yaşlı kadınlarda daha sık görüldüğünü ileri sürüyor. Sağlık uzmanınız kan basıncınızı ve bebeğinizin büyümesini ve gelişimini dikkatli bir şekilde izleyecektir. Komplikasyonlardan kaçınmak için, ilaç almak ya da bebeğinizi miadından önce dünyaya getirmeniz gerekebilir.
- Düşük doğum ağırlıklı bebek ve erken doğum riski daha yüksektir.
- Hamilelik kaybı riski daha yüksektir. Hamilelik kaybı – düşük ve ölü doğum – riski, belki de önceden var olan tıbbi durumlar veya cenin kromozom anomalileri nedeniyle büyüdükçe artar.
Dikkat edilmesi gerekenler:
- Sağlıklı bir diyet şart: Hamilelik sırasında daha fazla folik asit, kalsiyum, demir, D vitamini ve diğer gerekli besin maddeleri gerekir. Günlük prenatal vitamin ideal olarak gebe kalmadan birkaç ay önce başlamaktadır.
- Akıllıca kilo alın: Doğru miktarda kilo almak bebeğinizin sağlığını destekleyebilir ve doğumdan sonra ekstra kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Sizin için neyin doğru olduğunu belirlemek için sağlık uzmanınızla birlikte çalışın.
- Aktif kalın: Düzenli fiziksel aktivite rahatlamayı kolaylaştırır, hatta rahatsızlığı önler, enerji seviyenizi yükselterek genel sağlığınızı iyileştirir. Ayrıca dayanıklılık ve kas gücünü artırarak doğum ve doğum için hazırlanmanıza da yardımcı olabilir. Bir egzersiz programına başlamadan veya devam ettirmeden önce, mutlaka doktorunuza danışın.
- Riskli maddelerden kaçının. Hamilelik sırasında alkol, tütün ve yasadışı uyuşturucular yasaktır. Herhangi bir ilacı veya takviyeyi sağlık uzmanınıza haber vermeden kullanmayın.
- Kromozom anomalileri için doğum öncesi test hakkında bilgi edinin. Annenin kan dolaşımındaki fetal DNA’yı inceleyen, bebeğinizin belirli belirli kromozomal anormallikler açısından risk altında olup olmadığını belirlemek için noninvaziv prenatal testler hakkında doktorunuza danışın. Koryon villus örneklemesi ve amniyosentez gibi tanı testleri, bebeğinizin kromozomları veya spesifik kromozomal anormallikler riski hakkında bilgi verir ancak aynı zamanda düşük yapma riski hafiftir. Sağlık uzmanınız, riskleri ve faydaları tartmanız konusunda size yardımcı olabilir.